Terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt, blijft het tekort aan militaire uniformen groot. Daarom worden de oude Nederlandse soldatenuniformen naar het oorlogsgebied verzonden. Voor dit project heeft Defensie nu de handen ineengeslagen met de Penitentiaire Inrichting in Almelo. Zo helpen de gedetineerden ook een handje mee.
Defensie helpt Oekraïne graag met militaire uniformen
Het is niet de eerste keer dat het KPU, het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf van de Nederlandse Defensie, Oekraïne helpt met uniformen. Sinds het bekend is dat het land kampt met een tekort, is het KPU al druk bezig om oude uniformen toe te sturen. Daarbij is niet alleen aandacht voor de mannelijke soldaten, maar ook de vrouwen die vechten aan het front krijgen een Nederlandse uitrusting. In 2023 riep Defensie de vrouwelijke medewerkers nog op om hun oude uniformen te doneren. Door deze actie kon er 64 kuub aan materiaal worden verstuurd naar de Oekraïense vrouwelijke militairen.
Gedetineerden helpen mee met project voor Oekraïense militaire uniformen
Het versturen van militaire uniformen klinkt misschien simpel, maar daar komt heel wat werk bij kijken. Ieder uniform moet worden geïnspecteerd om te beoordelen of het nog wel goed genoeg is om opnieuw te gebruiken. Ook moet het worden gewassen, ontdaan van Nederlandse emblemen, opgevouwen en in dozen worden verpakt. Voor deze werkzaamheden heeft Defensie de Penitentiaire Inrichting in Almelo ingezet. Sinds vorige week werken er zo’n twaalf tot twintig gedetineerden aan dit project. Het doel is om uiteindelijk 30.000 uniformen te kunnen versturen.
Gedetineerden helpen mee met recycling van bedrijfskleding
Voor de gedetineerden zijn deze werkzaamheden trouwens niet nieuw. In de PI Almelo wordt al langere tijd gewerkt aan het recyclen van oude kleding. Zo wordt hier ook de oude bedrijfskleding van het gevangenispersoneel in Nederland gesorteerd en ontdaan van logo’s. Vervolgens wordt deze op andere locaties versnipperd en tot vilt gemaakt.
Hoewel niet wordt vermeld waar dit gebeurt, heb ik een sterk vermoeden dat het versnipperen van de kleding door Frankenhuis wordt gedaan. Zij zijn in Nederland de enige partij die ‘vertrouwelijk vernietigen.’ Dat betekent dat de vernietiging van kleding onder toezicht plaatsvindt, en daarom werken veel overheidsinstanties met hen samen. Het omzetten van de snippers gebeurt weer op een andere locatie. Dit kan bijvoorbeeld door een bedrijf als I-Did, dat ook de bedrijfskleding van de Efteling heeft omgezet in vilt. Maar zoals gezegd, dat weet ik niet zeker.
Nadat de bedrijfskleding van de Nederlandse gevangenissen tot vilt is verwerkt, komt het weer terug bij de PI in Almelo. Daar gebruiken ze het vilt voor onder meer lampen, schilderijen, tassen en geluiddempende wanden. En zo is de cirkel weer mooi rond.
Groetjes,
Aileen