Geen mannelijke en vrouwelijke uniformen meer voor Canadese leger

De Canadian Armed Forces (CAF) heeft besloten om een einde te maken aan de mannelijke en vrouwelijke uniformen. Het leger is van plan om in plaats daarvan over te gaan op genderneutrale kleding. Ik heb alleen zo mijn twijfels of dit nu wel de juist beslissing is…

Geen mannelijke en vrouwelijke uniformen meer voor Canadese leger
Foto’s: Niamat UllahUnsplash (december 2020)

Zo’n tien jaar geleden hadden we nog raar opgekeken bij de invoering van genderneutrale uniformen. Maar anno 2022 is dit lang niet meer zo vreemd. Steeds meer organisaties maken een einde aan genderspecifieke werkkleding.  Vorig jaar deden het Britse Theatre Royal Drury Lane dit al, net zoals de IJslandse vliegvaartmaatschappij PLAY en hun Canadese conculega Flair Airlines. In deze gevallen ging het om representatieve kleding. 

 

Geen mannelijke en vrouwelijke uniformen meer voor Canadese leger

Bij het Canadese leger speelt vooral het veiligheidsaspect een grote rol. Het Department of National Defense (DND) zegt zich hier bewust van te zijn. ”We zullen hard blijven werken om een ​​verdedigingsteam op te bouwen waarin alle leden zich veilig en beschermd voelen.”

In de nota Diversiteit en inclusie staat dat de nieuwe richtlijnen een einde zullen maken aan genderspecifieke accessoires zoals de bolhoed voor vrouwen bij de marine. Deze update zal ook “binaire uniform- en uiterlijkkeuzes elimineren”.

De nieuwe plannen komen onder meer voort uit het Advisory Panel on Systemic Racism and Discrimination (2020). Dit panel werd opgericht om “inheemse, zwarte en gekleurde mensen te ondersteunen, samen met de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, de two-spirit gemeenschap en vrouwen.”

Naar aanleiding van het panel schafte de Canadian Coast Guard (CCG) in 2020 ook al de geslachtscategorieën bij maatvoering af. De organisatie hanteert alleen nog maar genderneutrale kledingmaten, wat erop neerkomt dat er enkel universele maten en pasvormen zijn.

 

Gevaren en risico’s

Zoals ik al eerder heb geschreven ben ik geen voorstander van genderneutrale uniformen. Niet bij representatieve functies en zeker niet bij beroepen waarin veiligheid een belangrijke rol speelt. Het klinkt als iets dat gericht is op gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daar ben ik ook zeker voorstander van. Maar er is een reden dat er een verschil is tussen werkkleding voor dames en heren. Ze hebben namelijk een ander lichaam en daarom andere behoeftes. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld meer ruimte nodig bij de heupen en hebben mannen over het algemeen bredere schouders. Hetzelfde geldt voor schoenen. De voeten van vrouwen zijn anders dan die van mannen.

Hoewel men zegt dat veiligheid een belangrijke rol speelt, heb ik daar mijn twijfels bij. Door genderneutrale uniformen in te voeren gaat de veiligheid juist achteruit. In plaats van alles genderneutraal te maken is het beter om medewerkers vrij te laten in hun kledingkeuze. Wanneer een vrouw een herenbroek fijner vindt zitten, dan zou zij daarvoor mogen kiezen. En ook andersom. Want ieder lichaam is anders. 

Ik verwacht daarom ook niet dat de nieuwe uniformen een succes zullen zijn. Het staat vooral leuk op papier, maar in de praktijk zal de kleding voor een groot deel van het personeel tegenvallen. Nu nog hopen dat dit experiment de veiligheid niet teveel in gevaar gaat brengen…

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge