Gekleurd rood haar onderhouden

Ah! Wat ben ik blij dat ik weer in de blog modus zit. De oplettende lezer heeft misschien wel gemerkt dat ik de laatste tijd een beetje afwezig was. Sterker nog, mijn laatste artikel publiceerde ik ruim twee weken geleden.

 

Gekleurd rood haar onderhouden

Maar nu schakel ik weer even terug naar dit artikel. Want vandaag zal ik wat vertellen over het onderhouden van haren die rood geverfd zijn. Ik krijg heel vaak de opmerking van dames dat ze ook graag hun haren rood willen verven, maar dat ze twijfelen. In dit artikel vertel ik je mijn ervaring met deze kleur en vooral hoe je ervoor kunt zorgen dat de kleur mooi blijft. Ik zal eerlijk zijn. Heel eerlijk.

 

Waarom rood?

Ja, deze vraag wordt mij vaak gesteld. Het antwoord is simpel: ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder rood haar. En uit ervaring weet ik dat ik toch een beetje de weg kwijt raak als mijn haren niet meer rood zijn. Op mijn elfde kleurde ik voor het eerst mijn haren rood – dat is pittig, I know – en sinds dat moment heb ik mijn haren nooit meer in een andere kleur geverfd. Oké, op één keer na. In een laat-ik-eens-wat-anders-doen-bui besloot ik mijn haren bruin te verven.  En het was mooi, een prachtige kleur zelfs. Maar ik was meteen de weg kwijt. Al mijn make-up, kleding en accessoires waren afgestemd op rood haar. Voor het eerst van mijn leven wist ik niet meer welke make-up ik het beste kon aanbrengen in de ochtend. En ja, dan gaat er iets echt mis met mij. Binnen een week stond ik voor de kapper. Binnen korte tijd ging ik terug naar mijn oude, vertrouwde rode kleur. En ik was weer gelukkig. Manlief trouwens ook, die kon zijn vrouw weer vinden. – Grapje –

 

Kort samengevat heb ik al zeventien jaar rood haar en ben ik er ook nog eens afhankelijk van geworden. Ik geniet ervan, iedere keer als de kleur weer vers en glanzend is. Maar het vraagt veel meer dan die kleuring die mijn kapper iedere vijf weken aanbrengt. Dus twijfel je of je rood haar wilt? Of heb je rood haar en vind je het lastig om het mooi te houden? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar mijn tips? Lees dan verder.

 

1. Zwemmen 

Ik begin als eerste met de combinatie van rood haar en zwemmen. Want ik was op jonge leeftijd al dol op zwemmen en ondervond meteen de consequenties. Ten eerste is chloor slecht voor je haar en zeker wanneer je het geverfd hebt. Maar bij rood haar moet je extra opletten.

Het is belangrijk dat je niet gaat zwemmen als jij je haren net rood hebt geverfd. De kleuring geeft in de eerste dagen veel af. In tegenstelling tot blond of bruin haar valt rood ook nog eens erg op. Dus als jij in het zwembad stapt met vers rood gekleurd haar, kijk dan niet raar op als het lijkt alsof je ongesteld bent geworden. De ene kleur geeft meer af dan de andere, maar afgeven doen ze allemaal.

Na het zwemmen is de kans groot dat de rode kleur qua intensiteit is afgenomen. En dat is natuurlijk vervelend. Wat kun je hier aan doen? In ieder geval zo snel mogelijk het chloor uit je haren spoelen. En vervolgens een goede shampoo en conditioner of masker gebruiken.

Ook kun je een kleuring kiezen waar veel pigment in zit. Hierdoor blijft de kleur langer mooi. Maar het geeft daardoor wel weer meer af. Tja, ik hoor je denken… Kansloos verhaal. Het valt wel mee, en het went vanzelf. Het gevolg is dat ik altijd pas ga zwemmen vanaf de derde week nadat mijn haren gekleurd zijn. En dat ik deze week toch echt een zwemmuts ga kopen. Voor de momenten dat ik vroeg in de ochtend ga zwemmen en nog niemand mij ziet. 🙂

 

2. Reinigen

Ik gebruik inmiddels al jaren de haarproducten van Philip B. Goedkoop is het merk niet maar het houdt haarkleur wel mooi, zacht en glanzend. En daar wil ik best geld aan uitgeven. Dat ik duurdere shampoos gebruik wil niet zeggen dat dit noodzakelijk is. Uit ervaring weet ik wel dat het lastig is om shampoos te vinden die niet meteen je kleur vervagen. Ik heb wel eens andere merken geprobeerd, maar helaas nog nooit een goedkope shampoo gevonden die het rode haar mooi houdt. Tja, Philip B vind ik het gewoon het beste merk wanneer het gaat om haarverzorging.

Je kunt de producten van Philip B kopen bij o.a. Hbb24.nl. Voor een goede en betaalbare variant raad ik de African Shea Butter shampoo aan. Voor intense verzorging kies ik meestal de Russian Amber shampoo. Ik gebruik ze allebei en wissel graag af. 

Gekleurd rood haar onderhouden

 

3. Zon

De grootste vijand van rood gekleurd haar is de zon. De straling maakt je haren niet alleen droog en pluizig maar zal ook de kleur (ernstig) laten teruglopen. Voor je het weet heb jij geen rood maar oranje haar. Oeps!

Maar wat kun je hier tegen doen? Zoveel als mogelijk in de schaduw zitten. Dit zal voor velen niet heel goed klinken, maar het is wel de beste oplossing tegen een vale kleur. Daarnaast kun je jouw haren het beste beschermen met een hoed of beschermde haarspray. Meer informatie kun je lezen in het Stel-je-vraag-artikel over haren.

 

4. Verzorgen en voeden

Maar het belangrijkste van rood haar is dat je het goed verzorgt en voedt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken vraagt gekleurd haar om veel meer dan alleen shampoo en conditioner. Als je écht mooi haar wilt dan zul je vrienden moeten worden met haarmaskers. En met vrienden bedoel ik ook echt vrienden. Dus niet eens in de maand een drie minuten masker onder de douche. Nee, gewoon tijdens een dagje thuis werken de hele middag een haarmasker laten intrekken. Of nog beter, een hele nacht. Mijn ervaring is dat dit wonderen doet. De kosten van goede haarmaskers vallen trouwens wel mee. Het belangrijkste is dat het masker is geschikt voor gekleurd haar. En daar moet je bij de shampoo en conditioner trouwens ook rekening mee houden. Nog een reden waarom ik fan ben van PhilipB: alle producten zijn geschikt voor gekleurd haar.

Net zoals bij de shampoos gebruik ik ook verschillende soorten haarmaskers. Van Philip B gebruik ik de Katira Hair Masque , een mild masker dat je haren super zacht maakt. Daarnaast breng ik sinds kort ook kokosolie aan als haarmasker. Het bevalt goed maar haalt de kwaliteit van Philip B niet. Maar wel een betaalbaar alternatief om mee af te wisselen.

Als ik mijn haren snel wil voeden dan gebruik ik vaak het Vitamino Color masker van L’Oreal Professionnel. Je kunt dit haarmasker tijdens het douchen gebruiken als een conditioner omdat je het al na één tot drie minuten kan uitspoelen. Super handig!

 

Conclusie

Ik kan concluderen dat het relatief veel tijd, geld en energie kost om rood geverfde haren goed te onderhouden. Dus als je het overweegt, denk twee keer na. Ben je dol op het testen van nieuwe producten en zie je verzorging als een uitdaging? Dan kun je met gemak je haren rood verven.

 

Als laatste wil ik benadrukken dat ieder haar anders is en ook anders kan reageren op kleuring. Dit zijn mijn ervaringen en jouw haar kan natuurlijk weer anders reageren op kleuring, producten, chloor of zon.

 

Groetjes,

Aileen

 

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 reacties

  1. Ik zag je post vorige week op LinkedIn. Je hebt mij geïnspireerd. Sinds gisteren ga ik als “rooie” door ‘t leven en nog geen seconde spijt. Thanks!

      • ik heb zelf rood haar van me eigen ben 36 en heb 4 kinderen met lichtbruin haar 1 heeft zwart haar. geen van alle hebben mijn haarkleur mijn man heeft zwart haar dat overheerst natuurlijk met genen. wel grappig ik ben de enige van het gezin met rood haar
        mensen denken altijd dat ik het rood geverd heb zijn dan ook verbaasd als ik ze zeg dat het mijn eigen haar kleur is 😄 wat leuk dat je je haar al zo lang rood verft wel jong inderdaad vanaf je 11 bijzonder.

  2. Ik heb ook gemerkt dat een rode haarkleur snel kan vervagen. Ik gebruik daarom ook graag spoelingen die ik zelf kan gebruiken om de kleur weer op te frissen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel shampoo’s die hetzelfde doen zonder het haar te beschadigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge