Gepaste werkkleding in China

Het is inmiddels wel bekend dat landen zoals China en Japan steeds harder groeien op economisch gebied. Europese landen besteden steeds meer aan hen uit en gaan dus ook steeds vaker daar op werkbezoek. Maar wat trek je dan aan? En als je gaat solliciteren, wat kun je vooral beter niet aantrekken? Om jou een beetje op weg te helpen (of gewoon voor diegene die het interessant vinden, want dat is het zeker!) gaat het artikel vandaag over gepaste werkkleding in China.

 

Formele kleding

Chinese mensen dragen in hun vrije tijd graag casual kleding en je zult ze dan ook regelmatig op slippers en in een korte broek aantreffen. Maar laat je hierdoor niet teveel beïnvloeden. Wanneer het om werkkleding gaat dan zijn de Chinezen een stuk minder casual. Sterker nog, ze hechten veel waarde aan formele kleding. En niet zozeer omdat ze dol zijn op nette kleding. Nee, het heeft onder anderen te maken met hun geschiedenis.

 

Mao Zedong

China werd decennialang geleid door de communistische politicus en partijleider Mao Zedong. Er werden geen kledingregels opgesteld maar moderne, westerse kleding werd wel afgestraft. Vervolgens beïnvloedde Zedong het modebeeld door een eigen variant van het Zhongshan pak te dragen. Dit werd later bekend als het Mao pak.

 

 

 

De vrouwen werden destijds vooral aangemoedigd om een cheongsam japon te dragen. Hakken waren uit den boze, net zoals zijden panty’s. Dit was veel te sexy en werd gezien als een gebrek aan vaderlandsliefde.

 

 

Inmiddels is Mao allang niet meer aan de macht en dragen steeds meer jongeren westerse, casual kleding. Maar niet iedereen is in China zo modern geworden en vooral op het werk wordt nette kleding dan ook nog zeer gewaardeerd.

 

Chinese werkkleding in de 21e eeuw

Maar wat kun jij nu het beste dragen tijdens een sollicitatiegesprek of zakenreis in China? Het advies is om in de eerste instantie een pak te dragen. Voor de heren is een klassiek kostuum gepast en voor de dames een mantel- of broekpak. Kies voor een veilige, ingetogen kleur zoals donker blauw, grijs of zwart. En probeer opzichtige sieraden, hoge hakken en lage halzen te vermijden. Chinezen vinden een representatief uiterlijk nu eenmaal belangrijk.

 

Steeds moderner

Zoals ik al eerder omschreef kleden de jongeren zich in China wel steeds moderner. Dat is ook gebleken uit het onderzoek dat Regus deed naar de verandering van werkkleding. Zij bevroegen 653 Chinezen naar wat wel en niet acceptabel zou zijn op kantoor. Daaruit bleek dat 81% een spijkerbroek 82% een T-shirt geschikt vond als werkkleding. Nu moet ik daarbij wel de kanttekening plaatsen dat Regus een bedrijf is dat wereldwijd flexplekken aanbiedt en de respondenten uit het onderzoek gebruik maken van hun diensten. Er zijn helaas geen leeftijden bekend over de mensen die zijn bevraagd, maar over het algemeen is het grootste deel dat gebruik maakt van flexplekken relatief jong. Met deze informatie in het achterhoofd verwacht ik dat de werkkleding in China binnen enkele jaren ook een stuk moderner zal worden.

Dus doe je zaken met Chinese medewerkers, moet je daar op sollicitatiegesprek of ga jij je in dit land zakelijk oriënteren? En heb je geen idee wat je het beste kunt aantrekken? Kies dan (voorlopig) zoveel als mogelijk voor nette kleding. Het liefst een pak. Grote kans dat jij daarmee een goede indruk maakt.

Groetjes,

Aileen

 

Bron: Intermediar, Regus, Wikipedia, GBTimeschinawebsite.jimdo.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge