Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Wanneer je niet zo vaak een das draagt, dan is het knopen ervan vaak even een klusje. Hoe moest het ook alweer? Velen gaan op zoek naar een YouTube video waarin de stappen worden uitgelegd. Maar wist je dat er ook speciale apps zijn die je vertellen hoe je een das moet knopen? Heel handig, want zo heb je altijd een stappenplan bij de hand.

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Voor dit artikel heb ik er negen voor jou getest. Iedere app heb ik beoordeeld op basis van gemak, variaties, lay-out en extra’s. Bij elke categorie staat een ster, variërend van één ster bij een slechte score tot vijf sterren bij een zeer goede score.

1. Knopen van een stropdas

De eerste app heet eigenlijk ‘how to tie a tie’, maar wordt in de App Store meteen vertaald naar ‘Knopen van een stropdas’. 

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Het is een vrij basic app zonder extra’s. Er staan slechts vijf verschillende knopen in, alle met een getekend stappenplan. Daarnaast is er ook uitleg over hoe je een vlinderdas kunt knopen en vier verschillende manieren om een sjaal te knopen. Het laatste lijkt mij niet erg relevant en er staat ook geen stappenplan bij, het zijn namelijk tekeningen van hoe je een sjaal kunt dragen. 

De full screen reclames die vrij vaak in beeld komen, waarbij je een paar seconden moet wachten voordat je deze kunt wegklikken, zorgen bij mij voor veel irritatie. Met zoveel reclame moet een app wel veel extra’s te bieden hebben en dat heeft deze helaas niet. Wat mij betreft geen aanrader.

 • Gemak: ★★
 • Variatie: ★
 • Lay-out:★★★
 • Extra’s: ★

 

2. How To Tie a Tie .

Bij het opstarten van deze app werd mij meteen gevraagd of ik toegang wilde geven zodat ze mijn locatie konden traceren. Dat is wel vreemd, want ik zou niet weten waarom dit nodig is tijdens het knopen van je das.

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Het concept klinkt vrij handig: door middel van video’s krijg je te zien hoe je een das moet knopen. Helaas doen de video’s het niet. Na een aantal seconden wachten voordat de reclame voorbij is, blijft het scherm grijs. 

Maar met een snelle zoektocht op YouTube kom je er ook wel. Naast het feit dat de video’s het niet doen zie ik dus ook geen grote meerwaarde. 

 • Gemak: ★
 • Variatie: ★★★
 • Lay-out:★
 • Extra’s: ★

 

3. Pocket Tie Guide

Deze app ziet er in vergelijking met de voorgaande apps een stuk beter uit. De lay-out is overzichtelijk en rustig. Helaas hebben de makers gebruik gemaakt van één standaard icoon voor alle knopen. Daardoor kun je van te voren niet zien wat het eindresultaat is van de knoop.

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Met 18 knopen biedt de app wel de nodige variatie. Opnieuw zie ik dezelfde reclames voorbij komen, alleen is nu de frequentie een stuk lager. Voor €1,09 kun je een premium account kopen zonder reclames.

 • Gemak: ★★
 • Variatie: ★★★★
 • Lay-out:★★★
 • Extra’s: ★

 

4. How To Tie a Tie Knot

Misschien zit het in de naam, maar ook dit is weer een onhandige app. Op het beginscherm zie je de namen van de knopen staan, met daarbij hele onduidelijke plaatjes. Je ziet van te voren niet goed hoe de knoop er uiteindelijk uit gaat zien. 

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

Het stappenplan komt redelijk overeen met de andere apps. Ook nu staat er bij iedere stap een illustratie. Helaas staat er geen tekst bij, zoals bij andere apps vaak wel het geval is. En met slechts 7 knopen vind ik het aanbod niet erg ruim.

Als klap op de vuurpijl kun je voor €2,29 een premium versie kopen. Je krijgt alleen niet te zien wat daarvan de meerwaarde is. Kortom: er is geen enkele reden om dit te betalen. 

 • Gemak: ★
 • Variatie: ★
 • Lay-out:★★
 • Extra’s: ★

 

5. Perfect Tie

Deze app bevat handleidingen van eenentwintig verschillende knopen. Dertien daarvan zijn gratis beschikbaar, wat in vergelijking met de andere apps een groot aanbod is. Op het beginscherm staat door middel van een cijfer aangegeven hoe moeilijk de knoop is. De cijfers zijn ook te gebruiken als filter. Helaas staat er in het beginscherm geen afbeelding van de knoop. 

Getest: 9 apps voor het knopen van je das

De stappen worden door middel van 3D afbeeldingen weergegeven. Je kunt ervoor kiezen om de stappen te swipen of te laten afspelen als een video. Bij iedere stap kun je kiezen of je de uitleg met vooraanzicht wil zien, of met bovenaanzicht. Dat is heel handig, aangezien je als knoper altijd vanaf boven naar beneden kijkt. Zeker als je geen spiegel hebt. Helaas zijn de tekeningen bij sommige knopen door elkaar gehaald.

Bij iedere knoop staat aangegeven voor welke gelegenheden hij geschikt is, hoeveel stof je nodig hebt (er bestaan bijvoorbeeld extra lange dassen) en meer extra info. Daarnaast bevat de app een aantal blogs met interessante weetjes zoals de geschiedenis van het pak, de das en het overhemd. Ook staat er een uitgebreide uitleg over hoe je je moet gedragen als je een gentleman wilt zijn.

De app doet mij qua lay-out en inhoud een beetje denken aan James Bond, wat hem ook meteen uniek maakt. Net zoals de andere apps heeft ook deze reclame. Voor €1,09 kun je een premium account kopen waardoor je dit niet meer te zien krijgt en je meteen alle knopen kunt proberen. Een prima prijs voor een prima premium app. Het zou alleen wel handig zijn als ze de tekeningen bij alle knopen in de juiste volgorde zetten. 

 • Gemak: ★
 • Variatie: ★★★★★
 • Lay-out:★★★★★
 • Extra’s: ★★★★

 

6. How To Tie a Tie (2)

Opnieuw een app die ‘How To Tie a Tie’ heet. Alleen werkt deze gelukkig wél goed. 

In de app krijg je van te voren de knopen te zien door middel van foto’s, waardoor je meteen weet wat het eindresultaat is. Er zijn in totaal achttien knopen, waarvan vijf gratis beschikbaar. Bij iedere knoop staat de geschiedenis aangegeven en het aantal stappen.

De beste apps voor het knopen van je stropdas

Daarnaast is er een aparte tab met twaalf manieren waarop je een pocket square kunt vouwen, waarvan er vijf gratis zijn. Ook staan er tien blogs in met tips over het kopen en dragen van dassen en pakken.

Voor €4,49 kun je een premium account kopen waarmee je alle handleidingen kunt bekijken. Of de reclames daarmee verdwijnen, is verder onduidelijk. 

 • Gemak: ★★★★
 • Variatie: ★★★★★
 • Lay-out:★★★★★
 • Extra’s: ★★★★

 

7. vTie

De vTie is een simpele app zonder extra’s. Met slechts zes knopen is het aanbod beperkt, maar de eenvoud zal voor sommigen juist een pluspunt zijn. Iedere stap is door middel van een illustratie en korte tekst uitgelegd. Je kunt ervoor kiezen om te swipen of de stappen te laten afspelen als een video. 

De beste apps voor het knopen van je stropdas

Het grootste voordeel van deze app is het gebrek aan reclames. Misschien zullen ze naar verloop van tijd verschijnen, maar ik heb ze nog niet gezien. En dat is wel zo fijn. 

Er is een knop voor een premium account, maar zodra ik erop klik krijg ik een foutmelding. Dit, in combinatie met het gebrek aan advertenties zou een teken kunnen zijn dat deze app een niet zo lang leven meer heeft. Maar tot die tijd is het een prima, basic tool.

 • Gemak: ★★★★
 • Variatie: ★
 • Lay-out:★★
 • Extra’s: ★

 

8. Tie Right

Ook Tie Right is een eenvoudige, basic app. Met slechts zes knopen, waarvan één vlinderdas, is er weinig variatie te bekennen. Het voordeel is dat hij naast de illustraties foto’s biedt waarop te zien is hoe de stappen er van bovenaanzicht uitzien. Helaas zijn deze foto’s niet zo scherp, maar het kan zeker helpen tijdens het knoopproces. Ook staat er bij iedere knoop informatie over de geschiedenis en het dragen ervan. 

De beste apps voor het knopen van je stropdas

Terwijl andere apps extra’s bieden zoals blogs en achtergrondinformatie, hebben de makers van Tie Right het over een andere boeg gegooid. Deze app geeft iedere dag één tip, die je ook kunt opslaan. Deze zijn niet gericht op dassen, maar kunnen over van alles gaan. Ik heb tips gezien over reizen en het mixen van drankjes. Leuk, maar geen serieuze meerwaarde.

Wat wel een meerwaarde bij deze app is, dat is het gebrek aan advertenties. Lekker rustig kijken zonder pop-ups. 

 • Gemak: ★★★
 • Variatie: ★
 • Lay-out:★★★
 • Extra’s: ★

 

9. How to Tie a Tie Fashion

Als laatste heb ik ‘How to Tie a Tie Fashion’ getest. Deze app bevat twintig knopen, waarvan er negen gratis beschikbaar zijn. Ook biedt hij negen vouwtechnieken van de pocket square, waarvan één gratis. Daarnaast zijn er twee handleidingen voor vlinderdassen, drie voor ascot ties en veertien voor de sjaal. Deze laatste drie categorieën zijn alleen beschikbaar in de betaalde variant, die eenmalig €3,49 kost. 

De beste apps voor het knopen van je stropdas

Bij iedere knoop is er een stappenplan door middel van een tekening en korte tekst. Je kunt ook kiezen voor een YouTube video waarin de stappen door een Engelstalige meneer worden uitgelegd. 

De app heeft een paar leuke extra’s. Zo zie je aan het begin van de handleiding een aantal foto’s waarop de knoop is te zien in verschillende kleuren, gecombineerd met verschillende overhemden. Ook kun je aan het einde van de stappen een foto van jezelf met de knoop opslaan. Je favorieten kun je selecteren zodat je ze daarna makkelijk kunt terugvinden. Onderaan de app staat ook een link die toegang biedt tot een aantal interessante YouTube video’s met tips over stropdassen en pakken. 

 • Gemak: ★★★
 • Variatie: ★★★★★
 • Lay-out:★★★
 • Extra’s: ★★★★★

 

Conclusie

Toen ik met deze test begon, verwachtte ik dat de apps op elkaar zouden lijken. Uitleggen hoe je een das kunt knopen, dat moet toch simpel zijn? Toch bleken de verschillen groot te zijn. Terwijl sommige handleidingen het helemaal niet deden, boden anderen weer extra opties zoals afbeeldingen met bovenaanzicht en video’s. Mijn favoriet is ‘How To Tie a Tie’ (nummer 6), gevolgd door ‘How to Tie a Tie Fashion’ (nummer 9).

Wat vind jij van deze apps? Zou het voor jou een meerwaarde zijn?

Groetjes,

Aileen 

Eén reactie

 1. Ik heb voor de kerst voor het eerst een das gedragen. Ik heb voor het knopen YouTube gebruikt, dat staat vol filmpjes. Erg handig om gewoon iemand na te kunnen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge