Getest: de clipdas op kantoor dragen

Geen gedoe met knopen want met één simpele handeling zit hij erop. Ik heb het over de clipdas. Zoals de naam al zegt, een das die je met een clip vastmaakt. Als frequent dassendrager was ik altijd al nieuwsgierig naar dit bijzondere accessoire. Is het echt zo handig als het eruit ziet? Wat zijn de nadelen en wie draagt deze dassen? Zijn het de mensen die geen zin hebben om te knopen of zit er een andere reden achter?

Getest: de clipdas op kantoor dragen

Waarom de clipdas?

Ik stelde deze vragen aan Dennis van Egmond van E.L. Cravatte, een bedrijf dat onder anderen dassen verkoopt in twaalf landen. 

”Het zijn vooral bedrijven die kiezen voor een clipdas in plaats van een gewone das. De redenen lopen sterk uiteen. Zo dragen beveiligers het vaak vanwege hun veiligheid. Als er iets gebeurd en iemand trekt aan een das, schiet deze meteen los. Je kunt er dus niet aan worden meegetrokken, wat bij gewone dassen wel het geval is.

In de horeca worden ze vaak gedragen omdat het knopen van een normale das nog wel eens een probleem kan zijn. Zeker wanneer het verloop van het personeel, wat vaak veelal bestaat uit studenten, hoog is. Niet iedereen kan een das goed knopen en dan is het makkelijker om een variant met een clip te gebruiken.

Sommige mensen kiezen ervoor omdat hun nek bijvoorbeeld erg dik is. Met een normale das kan de nek dikker lijken en daar heb je met een clipdas geen last van.”

 

Getest: de clipdas op kantoor dragen

Als ik het verhaal van Dennis hoor, dan lijkt de clipdas een geweldige uitvinding. Geen gedoe met knopen, geen stof om je nek en ook nog eens heel veilig. Tijd om het zelf eens uit te proberen!

Getest: de clipdas op kantoor dragen

Clip das, merk: E.L. Cravatte

Ik bestelde via stropdassenwinkel.nl, één van de webshops van E.L. Cravatte, een donkergroene clipdas. Zodra ik het pakketje op mijn kantoor openmaakte, moest ik lachen. Het was vreemd om een das in handen te hebben dat compleet is met knoop en achterbeen, terwijl het deel van de nek ontbreekt. Ik moest er even aan wennen.

 

Hoog gesloten

Toen ik de das voor het eerst wilde dragen, stond ik even te twijfelen voor mijn kledingkast. Welke blouse zou hier het beste bij staan? En vooral: welke blouse zit niet zo strak in mijn nek? Ik had geen idee. Ik ben namelijk iemand die altijd ‘vals’ speelt met dassen. Ik laat het bovenste knoopje van mijn blouse standaard los en draag daar mijn das overheen. Zo heb ik iets meer ruimte bij mijn nek.

Maar deze das moet je aan het bovenste knoopje vastmaken. Zodra hij iets lager zit, dan zie je dat het geen echte das is. 

Getest: de clipdas op kantoor dragen

Ik kwam al snel uit bij een herenoverhemd. Deze vallen over het algemeen wat ruimer op het lichaam en dit bleek ook in de nek het geval te zijn. Op de eerste dag droeg ik er een vest overheen. Zo zou hij netjes op zijn plaats blijven zitten.

Met dasspeld

Op de tweede dag besloot ik de das zonder vest te dragen. Dit keer combineerde ik hem met een dasspeld. Op de één of andere manier had ik toch telkens het gevoel dat hij zomaar los zou gaan. Hij zat immers met slechts één clip vast. 

Getest: de clipdas op kantoor dragen

Maar deze twijfel bleek helemaal niet nodig te zijn. De das bleef prima op zijn plek zitten, ook nadat ik de speld had verwijderd. Soms moest ik even in de spiegel kijken of de knoop nog netjes op zijn plaats zat, maar dat had vooral te maken met mijn eigen perfectionisme. Meer dan een paar millimeter verschoof de das niet.

Conclusie

Ik heb de das twee volledige werkdagen gedragen en diverse voor- en nadelen ondervonden.

Voordelen

  • Je hoeft niet te knopen. Dit scheelt meteen tijd in de ochtend wanneer je naar het werk gaat. Top dus!
  • De clip blijft goed zitten. Hij is bij mij tussendoor niet los geschoten.
  • Het is voor de leek niet zichtbaar dat je een clipdas draagt. Op kantoor had niemand het door en waren ze verrast toen ik hem los maakte. 
  • De prijs komt overeen met wat je voor een normale das betaalt. De das die ik voor dit artikel heb gedragen kost bijvoorbeeld 14,95. Dat vind ik een prima prijs voor een polyester das. Een zijden variant zal vanzelfsprekend duurder zijn.

Nadelen

  • Je moet je blouse of overhemd hoog sluiten wanneer je de das wilt dragen. Dat zal voor de meesten vanzelfsprekend zijn, maar voor diegene die graag een knoopje loslaten is het even wennen.
  • Het is niet mogelijk om te experimenteren met andere knopen of lengtes. Je bent gebonden aan de knoop die erop zit en qua lengte kun je daarom ook niet variëren.

Het is een handige das voor diegenen die geen zin hebben in gedoe en er snel netjes uit willen zien. Zo kan ik mij voorstellen dat het ideaal is voor mannen die sporadisch een das dragen. Je hoeft niet op zoek naar filmpjes over hoe je hem moet knopen en daarna twijfelen of de knoop wel goed is. Hij zit gewoon altijd goed en het scheelt je een hoop tijd.

Ik begrijp ook wel dat bedrijven hiervoor kiezen. Sterker nog, ik vraag mij eigenlijk af waarom bedrijven er niet voor zouden kiezen. Je hebt meteen een uniforme uitstraling want alle dassen zien er exact hetzelfde uit, zowel qua lengte als knoop. Bovendien scheelt het discussies over wanneer een das of wel niet goed geknoopt is. 

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zou jij een clipdas dragen? Of kies je liever voor de klassieke das?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met E.L. Cravatte. De das in het artikel heb ik voor de test gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Grappig artikel. Ben geen dassen draagster maar mijn man draagt ze wel. Op zich lijkt het me handig, maar hij moet wel net tot aan je riem vallen. Dan lijkt me de niet verstelbare lengte minder geschikt. Een te korte of lange das ziet er nogal knullig uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge