Getest op kantoor: leren bretels met lussen

Wie mijn blogs en social mediakanalen al wat langer volgt, weet dat ik dol ben op bretels. Zodra ik een broek aantrek, denk ik altijd meteen na over welke bretels erbij zouden passen. 

Een aantal maanden geleden had ik een gesprek met Dennis van E.L. Cravatte, een bedrijf met verschillende webshops op het gebied van zakelijke accessoires. Hij vertelde mij dat er, naast de bekende elastieke modellen, ook leren bretels bestaan. Ik kon het mij niet voorstellen dat dit lekker zou zitten, maar hij haalde mij over om het eens te proberen. En vorige week was het zover!

 

Leren bretels

Dennis raadde mij aan om de dunne, leren bretels van Wiseguy te proberen. Toen ik er online naar ging kijken, kwam ik erachter dat het merk naast de standaard clips ook andere manieren heeft om de bretels aan je broek vast te maken. Er waren ook een soort van haken en leren lussen.

Links: leren bretels – Wiseguy Suspenders (€89,90) | Rechts: bretels accessoire set (€14,90)

De lussen kun je natuurlijk niet aan iedere broek vastmaken, want daar heb je speciale knopen voor nodig. In mijn online zoektocht kwam ik erachter dat er zelfs sets bestaan waarmee je deze knopen op je broek kunt maken zodat je bretels met lussen kunt dragen.

Je voelt het misschien al aan. Dit zag ik als een uitdaging. Ik wilde niet alleen leren bretels testen, maar ook kijken hoe het is om degene met klassieke lussen te dragen. Nadat ik dit had aangegeven kreeg ik van Dennis naast de bretels ook de set voor de leren lussen.

Ben je benieuwd naar de unboxing van deze producten, inclusief mijn eerste indruk? Check dan op Instagram de highlight ”bretels”.

 

Jeansknopen vastmaken

In het pakket met de lussenset zitten naast drie leren lussen ook zes normale knopen, acht jeansknopen, een klein meetlatje, garen en een naald.

hoe leren bretels incl lussen bevestigen
Afbeelding: bretelswinkel.nl

Voordat ik de jeansknopen aan mijn spijkerbroek vast maakte, moest ik eerst bepalen waar ze precies moesten komen te zitten. Bij bretels met lussen heb je één knopenset aan de achterkant nodig, die zit precies in het midden. Aan de voorkant moeten de twee knopensets rechts en links van de gulp bevestigd worden, aan beide zijden van de riemlussen. De afstand tussen de knopensets kun je makkelijk bepalen door het meegeleverde meetlatje.

De knopen worden bevestigd door een pin aan de binnenkant van de jeans door de stof te steken en deze aan de voorkant vast te maken met de knoop. Om te zorgen dat de knopen goed blijven zitten, moest ik er met een hamer op slaan.

Vervolgens was het tijd om de lussen aan de bretels vast te maken.

hoe leren bretels incl lussen bevestigen

De leren bretels zijn makkelijk los te maken omdat er een gouden knoop aan de achter- en voorkant zit. Zodra ik deze losmaakte, kon ik de haak eraf halen. Deze haak (linksboven op de foto te zien) kun je trouwens gebruiken om de bretels vast te maken aan je riemlussen wanneer je liever geen clips of leren lussen wilt gebruiken. 

In dit geval reeg ik de leren lus er doorheen. Vervolgens kon ik de lussen vastmaken aan de knopen op de jeans.

 

Het resultaat

Op de foto’s hieronder kun je zien hoe het eindresultaat eruit ziet.

Getest op kantoor: leren bretels met lussen
Getest op kantoor: leren bretels met lussen

Het is even wat werk maar dan heb je ook wat, namelijk bretels die goed vastzitten. Want in tegenstelling tot clips kunnen deze door de knopen niet zomaar losschieten. En dat merkte ik meteen.

Ik had verwacht dat ze stroef en oncomfortabel zouden aanvoelen, maar dat viel erg mee. Aan de achterkant zit een elastieken band waardoor de bretels goed op het lichaam aansluiten en dus ook niet kunnen knellen.

Getest op kantoor: leren bretels met lussen

Knopen op chino

Tijd voor de andere knopenset! Deze zwarte knopen zijn bedoeld om vast te maken aan een pantalon of andere broek met een dunne stof. Ik koos voor mijn grijze chino omdat deze een gladde stof heeft. Daardoor schieten bretels met een clip vaak los. 

In tegenstelling tot de jeansknopen moeten de zwarte, dunne knopen aan de binnenkant worden vastgemaakt. Gewoon met draad en naald. Het enige waar ik op moest letten is dat ze op dezelfde plek kwamen als de jeans knopen, alleen dan dus aan de binnenkant. Om te voorkomen dat de draad aan de buitenkant te zien was, moest ik de knopen enkel aan de binnenstof vastmaken. 

Het resultaat

Getest op kantoor: leren bretels met lussen
Getest op kantoor: leren bretels met lussen

Getest op kantoor: leren bretels met lussen

Na het bevestigen van de knopen en het dragen van de bretels is het tijd voor een evaluatie.

 

Voordelen:

 • Door de combinatie van knopen en lussen kunnen de bretels niet zomaar losschieten, wat ik een groot voordeel vind.
 • De accessoireset vind ik een geweldige uitvinding. Op die manier kun je zelf kiezen bij welke broeken je de bretels wilt dragen. Het is ook slim dat ze voor jeans aparte knopen leveren.
 • Je kunt de accessoires uit de set ook los bestellen. Bijvoorbeeld als je een extra paar leren lussen wil in een andere kleur, of juist de haken in het zilver i.p.v. goud.
 • Hoewel ik het in eerste instantie niet had verwacht, vind ik de bretels lekker zitten. Ik had het eigenlijk niet echt door dat ik ze droeg, wat een goed teken is.
 • Het verschil tussen het dragen van de bretels met een pantalon of jeans is erg groot. Het geeft je de mogelijkheid om hem stoer met jeans en sneakers te dragen of klassiek met een pantalon en blouse. Ook de verschillende sluitingen geven je de mogelijkheid om de uitstraling te veranderen. 
 • Omdat de bretels gemaakt zijn van leer heb je geen last van haaltjes, zoals je dat soms bij elastieken varianten ziet. De prijs is door het materiaal ook fors (€89,90), maar dan heb je wel een accessoire dat stevig is en niet zomaar stuk kan gaan.
 • Het leer ziet er glad uit en alles is netjes afgewerkt, wat ik belangrijk vind. 
 • Bedrijven kunnen hun eigen logo aan de achterkant op het middenstuk kunnen laten bedrukken. Dat is leuk!

Nadelen:

 • Omdat de bretels aan knopen vastgemaakt moeten worden, kun je ze niet op iedere broek dragen.
 • Het bevestigen van de knopen is even een klusje. Ik vond het zelf niet lastig, maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het spannend vinden om te doen. Zeker bij de jeansknopen moeten ze in één keer goed zitten. Na het aanslaan met de hamer krijg je de knopen niet zomaar los.
 • Ik kan mij voorstellen dat de extra jeansknopen ervoor zorgen dat het lastiger is om daarna een riem te dragen. Je moet de broek met de extra knopen dan ook echt zien als de broek die je draagt in combinatie met de bretels en een andere jeans gebruiken voor riemen. Dat kan een nadeel zijn.

Ik vond het erg leuk om de bretels te testen en zal ze ook zeker vaker gaan dragen. Maar ik neem ook geen afscheid van mijn elastieken varianten. Ik zie de leren bretels als een leuke afwisseling. 

 

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met E.L. Cravatte. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge