Gouden sieraden op het werk

In de kerstvakantie kwam ik tijdens het scrollen door mijn Facebook updates een artikel uit de Volkskrant tegen. Het artikel heette ‘ Waarom ik (weer) goud draag’ en de titel triggerde mij meteen. Het artikel ging over het dragen van goud en het feit dat dit in onze maatschappij al snel iets ordinairs uitstraalt. Dat goud niet hoort bij mensen die hoog zijn opgeleid. Het zette mij aan het denken over de invloed van gouden sieraden op het werk. Is dat not done?

 

Gouden sieraden op het werk

 

Volkskrant

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en de betekenis van gouden sieraden, dan is dit artikel zeker een aanrader. Angela Wals vertelt over haar eigen ervaringen met goud en waarom zij ooit besloot om zilver te gaan dragen. Via de link hier onder kun je het artikel lezen.

Hoger of lager opgeleid?

Wat mij het meest intrigeerde aan het artikel is het feit dat mensen geneigd zijn om aan de hand van sieraden iemand in een sociale klasse te plaatsen. Tuurlijk, we hebben allemaal ideeën en stereotypen in ons hoofd. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. En dat is eigenlijk ook niet zo raar, want sommige kleding en accessoires worden nu eenmaal meer gedragen door bepaalde typen mensen. Dat zorgt ervoor dat we sneller in hokjes gaan denken. Het is niet oké, dat zeker niet. Maar goed, dat is een andere discussie.

Toen ik begon met werken bij de overheid merkte ik al snel dat mensen mij in hokje hadden geplaatst. Door mijn  kledingstijl werd ik vaak als ‘overdressed’ of ‘opvallend’ omschreven. In het eerste half jaar hoorde ik zelfs tijdens een gesprek met mijn manager dat diens dochter, met wie ik die zomer had samengewerkt, mijn kledingstijl had omschreven als dat van een nette kapster. Ze had tegen haar moeder gezegd dat ze onder de indruk was van het feit dat ik ‘een intelligente dame’ was. Haar moeder, mijn manager dus, vond die uitspraak wat kort door de bocht maar kon de gedachtegang van haar dochter wel begrijpen. In haar ogen zag ik er niet uit als iemand met een hogere opleiding. Ik studeerde destijds HBO Bestuurskunde en overheidsmanagement. Ze benadrukte meteen dat ze vond dat deze studie qua intelligentie niveau perfect bij mij paste. Maar ze vond mij er niet uitzien als iemand met HBO niveau.

Ik was onder de indruk. Mijn kledingstijl had mij in een bepaalde sociale klasse gedrukt. Natuurlijk is dit slechts het beeld van twee mensen, dat weet ik ook wel. Maar voor het eerst werd ik persoonlijk geconfronteerd met het feit dat mijn kleding een bepaalde mate van intelligentie kon uitstralen.

 

Goud of zilver?

Destijds droeg ik zilveren sieraden. Gewoon, omdat ik het mooi vond. Voornamelijk vanwege mijn blanke huid. Goud vond ik destijds mooier staan bij donkerdere mensen. Het is misschien wat beperkt gedacht maar ik droeg mijn hele jeugd zilver. Ik wist eigenlijk niet beter. Maar ook met zilveren sieraden straalde ik kennelijk iets ‘minder intelligents’ uit.

Ongeveer een jaar of twee geleden ben ik gouden sieraden gaan dragen. Ik begon met rosé goud omdat het toen mode werd en dit voor mij een aanleiding was om hiermee te experimenteren. Ik was benieuwd of deze kleur mooi zou staan bij mijn rode haren. En ja, ik vond zelfs dat mijn haren mooier uitkwamen met rosé gouden sierden. Al snel ging ik ook gouden sieraden dragen. Inmiddels draag ik zelfs meer geel-en roségoud dan zilver.

De wisseling van sieraden viel destijds ook op bij mijn collega’s. Ik ontving het ene na het andere compliment en het leek wel alsof iedereen fan was van mijn nieuwe sieraden.

Staat goud voor lager opgeleid?

Mijn ervaringen lijken haaks te staan op de bevindingen die Wals heeft omschreven in haar artikel. Ergens is dat ook zo. Tijdens het dragen van zilveren sieraden vonden mensen mij er uitzien als een ‘nette kapster’ terwijl ik met gouden sieraden juist veel complimenten ontving.

Anderzijds was mijn kledingstijl in de beginperiode van mijn carrière bij de overheid anders dan aan het einde daarvan. Zeker het eerste jaar was ik zoekende naar mijn eigen, zakelijke stijl en druk bezig met experimenteren. Dat resulteerde in relatief drukke outfits vol met ruches, kleuren, verschillende stoffen, kant en prints. De laatste twee, drie jaren op kantoor had ik mijn zakelijke stijl gevonden. Ik wist wat ik mooi vond en had voor mijzelf een goede balans tussen kleuren, prints en stoffen gevonden. Mijn kledingstijl was redelijk stabiel en ook een stuk netter geworden. Mijn rokken waren langer, panty’s dikker en ik droeg vaker een colbert.

Conclusie

Ik denk dan ook dat de uitstraling van je sieraden voor een groot deel afhankelijk is van je kleding. Met nette kleding zul je er met gouden sieraden minder snel ordinair uit gaan zien dan met minder nette kleding. Maar ook de vorm en de grootte van je sieraden heeft invloed. Grote, gouden oorbellen zullen eerder ordinair worden gevonden dan kleine creolen.

Maar ik snap de ervaring en keuzes van Wals heel goed. Ik herken de stereotypen die zij omschrijft en het vooroordeel die er aan vast hangt. Als je veel grote en opvallende gouden sieraden draagt dan krijgen mensen een bepaald beeld van jou. Juist daarom vind ik het ook heel goed van haar dat ze er toch voor heeft gekozen om weer goud te gaan dragen.

Ik ben dan ook van mening dat je zowel alle kleuren goud als zilver kunt dragen op de werkvloer. Je houding, gedrag, kledingstijl, haardracht en eventuele make-up hebben namelijk ook veel invloed op hetgeen wat je uitstraalt.

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

  1. Welke kleur sieraden goed bij je staan heeft ook te maken met je huidtoon. Als je een herfst- en lentetypes staan mooi met goudkleur, zomer- en wintertypes mooi met zilver. Misschien heb jij gewoon een warme ondertoon.

    • Ja, zeker weten. Ik heb toevallig net een aantal sieraden ontwerpers geïnterviewd over dit onderwerp. Er komt binnenkort een artikel over online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge