Grootste blunders op eerste werkdag bij nieuwe werkgever

Wanneer je voor het eerst bij je nieuwe werkgever gaat werken, dan brengt dat vaak een hoop stress met zich mee. Je wilt een goede indruk achterlaten op zo’n eerste dag. Maar wat vinden we de ergste blunders en hoe vinden we zelf dat dit opgelost kan worden? Het is allemaal onderzocht…

 

Grootste blunders op eerste werkdag bij nieuwe werkgeverFoto: Pixabay

Top 6

Het Britse bedrijf 4imprint ondervroeg 3000 mensen over wat de grootse blunders zijn tijdens de eerste werkdag bij hun nieuwe werkgever. De volgende zes punten werden het meeste genoemd:

  1. Te laat komen (door verkeer)
  2. Ongepaste kleding dragen
  3. Tegen een auto of ander voertuig van een collega aanrijden
  4. Thee morsen
  5. De weg kwijtraken onderweg naar het werk
  6. Door zenuwen iets verkeerds zeggen

 

Ongepaste kleding

Van alle ondervraagden was 95% van mening dat een goede eerste indruk op dit soort momenten van belang is. Daarnaast was 82% van mening dat de kans hierop wordt vergroot wanneer men de juiste kleding aan heeft.

De angst om overdressed of juist underdressed te zijn is ook wel degelijk aanwezig. Meer dan zeventig procent is van mening dat bedrijfskleding hierbij kan helpen. Want dan heb je gelijk minder stress over de vraag of je er wel gepast uitziet.

 

Bijzonder…

Na het lezen van deze onderzoeksresultaten moet ik meteen denken aan hoe mensen doorgaans reageren wanneer er wordt gesproken over bedrijfskleding. Recent sprak ik nog een docente hier over. Ze vertelde mij dat eens in de zoveel tijd de discussie over uniformen voor docenten op haar school weer gevoerd werd. Ze vindt het vreselijk en ze is bang dat de uniformen ooit ook echt doorgevoerd gaan worden. Soortgelijke verhalen hoor ik vaker. En ik snap ook de reacties van deze mensen.

Toch kan bedrijfskleding wel degelijk in je voordeel werken. Zo blijkt ook wel uit dit onderzoek. Het voorkomt een hoop stress en dat zorgt voor iets minder spanning op je eerste dag. Maar het is logisch dat mensen die langer voor een bedrijf (of onderwijsinstelling, zoals in dit voorbeeld genoemd) werken zich hier niet prettig bij voelen. Veel mensen weten na een tijdje wat er wel en niet gepast is. Ze willen hun vrijheid op het gebied van kleding behouden.

Dat is ook juist de reden waarom ik een groot voorstander ben van kledingvoorschriften. Het zorgt ervoor dat zowel nieuwe als oudere werknemers weten waar ze aan toe zijn. Het voorkomt ook discussie over wat wel en niet gepast is en daarnaast biedt het, indien de voorschriften niet té strikt zijn, mogelijkheden om toch je eigen stijl te behouden. Of er een draai aan te geven die bij jou past.

 

Heb jij wel eens kleding op je eerste werkdag gedragen dat achteraf ongepast bleek te zijn?

 

Groetjes,

Aileen

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge