Grootste verzameling stewardessenpakjes ter wereld in de Kunsthal

Hoe langer ik schrijf over zakelijke mode, hoe vaker stewardessenpakjes op mijn beeldscherm voorbij komen. Over de hele wereld dragen stewardessen andere pakjes en regelmatig zijn ze een onderwerp van gesprek in het nieuws. Iedereen vindt er iets van en iedere vliegvaartmaatschappij wil dat hun dames er zo representatief mogelijk uitzien.

Maar wat representatief is, dan verschilt weer per cultuur en land. Dat maakt het ook zo fascinerend. En daar is Cliff Muskiet (52) het helemaal mee eens. Hij presenteert op dit moment namelijk de grootste verzameling stewardessenpakjes ter wereld in de Kunsthal in Rotterdam. Tenminste, een deel daarvan. Die heeft hij in de loop der jaren allemaal verzameld. Voor Prettybusiness interviewde ik hem over de pakjes, waar deze passie vandaan komt en hoe hij omgaat met zijn inmiddels internationale bekendheid.

Hoe is de verzameling van stewardessenpakjes ooit begonnen?

”Op mijn vijfde is de liefde voor de burgerluchtvaart al begonnen. Toen ik iets ouder was ging ik naar de Leidsestraat in Amsterdam. Daar zaten alle kantoren van de luchtvaartmaatschappijen toen. Daar kon ik allemaal spullen verzamelen. Ik kreeg kaartjes, spelden, en van alles mee. Iedere keer kwam ik met een grote tas vol thuis.

Op mijn vijftiende kreeg ik mijn eerste uniform van een vriendin van mijn moeder. Vanaf dat moment ben ik gaan verzamelen. Daarna kreeg ik er nog een paar en uiteindelijk had ik vier stewardessenpakjes in de kast hangen. Deze hebben lange tijd daar gehangen, ik deed er verder niet veel mee. Pas in 1992 ben ik echt gaan verzamelen. Dat doe ik nu dus al zo’n 26 jaar en inmiddels heb ik 1429 pakjes.”

Grootste verzameling stewardessenpakjes ter wereld in de Kunsthal

En hoe kom je aan al die uniformen?

”In 1992 ben ik begonnen met het schrijven van brieven aan vliegvaartmaatschappijen. Ik vroeg dan of ze pakjes hadden en of ik die zou kunnen krijgen voor mijn verzameling. Het gaat door mijn werk ook relatief makkelijk. Ik ben zelf namelijk purser bij KLM en reis voor mijn werk de hele wereld over. Ik zie heel veel verschillende pakjes en kom makkelijk in contact met andere maatschappijen. Maar ze zijn niet allemaal zo meewerkend hoor. Soms moet ik ook brieven van te voren sturen en soms is één bezoek van vijf minuten voldoende. Het is eigenlijk heel wisselend.

Tegenwoordig gaat het allemaal steeds makkelijker omdat ik veel in het nieuws ben geweest en mensen mij kennen. Zeker door de opkomst van internet is het hard gegaan. Ik krijg vaak mailtjes van mensen die uit zichzelf contact met mij opnemen omdat ze iets willen opsturen.”

Wat was voor jou echt een hoogtepunt qua bekendheid?

”Ik heb inmiddels op heel veel websites en in tijdschriften gestaan. Maar het feit dat ik werd geïnterviewd door CNN, dat vond ik toch wel écht heel bijzonder. Collega’s van over de hele wereld konden mij zien en dat is zo gaaf. Maar ik heb ook meegewerkt aan een item bij BBC en ben wel eens ingevlogen voor interviews in Duitsland of Engeland. Dat is heel leuk.

Maar soms is het mij ook allemaal wel even teveel. Er zijn tijden geweest dat ik veel te veel interviews gaf en er soms klaar mee was. Ik word iedere vlucht wel aangesproken door iemand van het vliegend personeel. Er werken namelijk 9000 personen en de kans is dan vrij groot dat er wel iemand mee vliegt die je niet kent. Alleen kennen ze mij dan vaak weer wel. Na al die jaren hoor ik mijzelf dan weer opnieuw hetzelfde verhaal vertellen. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook wel leuk dat mensen zo geïnteresseerd zijn.”

Je bekendheid zal wel blijven groeien, zeker nu je collectie in de kunsthal staat.

”Ja, maar het is ook wel heel gaaf dat mijn collectie daar hangt. In totaal hangen er 155 pakjes uit verschillende jaartijden en landen. Ik heb wel eens eerder mijn verzameling in een museum gehangen, maar nog nooit zo veel bij elkaar. Het is wel heel mooi ook om te zien.

Vroeger vond ik het lastig om uit te lenen maar tegenwoordig besef ik mij ook steeds meer dat het zonde is om ze thuis in dozen te laten liggen. Ik wil juist dat mensen het zien en er ook van kunnen genieten.”

Dat zijn vast veel dozen in je huis? 

”Tja, het zijn er wel erg veel natuurlijk. Mensen denken ook vaak dat je bij mij thuis overal pakjes ziet liggen maar dat is zeker niet het geval. Ik wil het niet opslaan buiten mijn huis want dan staat het letterlijk zo ver van mij af. Om het efficiënt op te bergen in mijn huis zit alles gevouwen in dozen en die zijn genummerd. Op de computer schrijf ik dan op in welke doos wat zit. Zo kan ik alles precies terugvinden. Maar die dozen staan allemaal netjes in kasten of in de speciale kamer die ik daarvoor heb vrijgemaakt.

Het enige moment dat je iets kunt zien van mijn collectie is wanneer ik foto’s heb gemaakt. Als er een nieuw pakje is, dan kan ik haast niet wachten om foto’s te maken en deze op mijn website te plaatsen. Ik zet ze dan allemaal op een pop, maak de foto’s en bewerk deze vervolgens op de computer. Vooral het bewerken kost heel veel tijd. Regelmatig ben ik wel 5 of 6 uur bezig met de foto’s van een pakje. Soms is de belichting slecht of komen de kleuren niet zo mooi naar voren zoals in het echt. Dan pas ik dat aan. Daarnaast Photoshop ik overal hetzelfde hoofd op en maak ik de achtergrond wit. Zo zijn alle foto’s hetzelfde.”

Heb je nog dromen? Dingen die je wilt bereiken met je collectie?

”Ik wil mijn verzameling blijven uitbreiden. Dus stewardessenpakjes zijn nog steeds zeer welkom. Daarnaast zijn sommige pakjes incompleet, zoals het rode pakje van Royal Jordanian. Daarvan mist het hoedje, dus daar ben ik nu specifiek naar op zoek.

Verder wil ik de collectie aan een breed publiek laten zien. Om die reden heb ik nu bijvoorbeeld zelf Schiphol aangeschreven, om te vragen of ze op het vliegveld zelf een tentoonstelling willen organiseren. Dan kunnen de passagiers de pakjes ook zien. Dat lijkt mij heel gaaf.”

De collectie van Cliff Muskiet is nog tot 11 februari 2018 te bewonderen in de Kunsthal in RotterdamWil je meer foto’s en video’s bekijken? Check dan de website van Cliff, zijn Facebook of Instagram pagina.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge