Help! Ik ben aan het versloffen…

Een aantal weken geleden liep ik met mijn moeder, nog net voor de lockdown, door het winkelcentrum in Hoofddorp.  Mijn moeder houdt nogal van winkelen. Dus zag ik in drie uur tijd meer winkels dan ik dit hele jaar heb bezocht. Ik let in het dagelijks leven nooit op modetrends, maar begon ze te herkennen. Eén van de kennelijk modieuze kledingstukken bleek de plooirok te zijn. Ik zag ze constant terugkomen. Soepele, lange plooirokken tot op de knie. Vaak gemaakt van een glanzende, zachte stof. 

 

Vriendinnen in huispakken

Na een aantal keren zo’n rok te hebben bekeken vroeg ze mij waarom ik hem niet even zou gaan passen. ”Waarom zou ik er zo eentje kopen? Ik ben dol op fietsen en dat is zonde met zo’n rok,” zei ik. Ze zei terecht dat ik niet altijd aan het fietsen ben en ik dit bijvoorbeeld zou kunnen dragen wanneer ik op visite ging bij vriendinnen. Ik schoot in de lach. ”Weet je hoe mijn vriendinnen bij mij binnenkomen? In een huispak!” Ze keek mij verbaasd aan.

Op dat moment realiseerde ik mij hoe vreemd dit klonk. Ik heb vier dames die ik beschouw als mijn goede vriendinnen en hoewel ze mij afzonderlijk van elkaar bezoeken is de dresscode altijd hetzelfde: huiskleding. Het huispak van mijn buurvrouw kan ik in mijn hoofd uittekenen: grijs, oud en duidelijk om in huis te dragen. Vaak draagt ze er twee ruime T-shirts boven, over elkaar heen dus. Dan heb ik nog een vriendin op loopafstand die deze lockdown flink wat huispakken heeft ingeslagen. In haar huis draagt ze vaak een joggingbroek, gecombineerd met een oversized trui. Bij mij thuis zie ik haar vaak in een sportlegging, want ook dat is een favoriet van haar. De derde vriendin woont iets verder en pakt vaak de auto als ze naar mij toekomt. Zij komt aan in haar onesie, inclusief Uggs sloffen. 

Mijn vierde vriendin was al dol op huispakken voordat de pandemie ze populair maakte. Zij draagt het liefste een huispak of onesie in gekke kleuren, inclusief opvallende sokken. Ze maakt er bijna een sport van om er zo vreemd mogelijk uit te zien. Het hoort bij haar en haar humor. De afgelopen jaren heb ik haar alleen in normale kleding gezien wanneer we uit eten gingen. 

Help! Ik ben aan het versloffen...
Foto:  Dmitriy Frantsev – Unsplash

Waarom zou je je leuk aankleden? 

Nu zou je door mijn kledingstijl misschien denken dat ik tussen deze dames opval. Maar nee, dat is niet waar. Alle vriendinnen die ik lopend op met de fiets bezoek hebben mij wel eens in een joggingbroek gezien. En is het geen joggingbroek, dan is het wel een oude broek. Standaard met een zwart T-shirt erboven. Hier komen geen stropdassen of blouses aan te pas. 

Terwijl ik in de winkel naar de rok staar bedenk ik mij hoe geleidelijk dit is gegaan. Vroeger trokken we nog wel eens leuke kleding aan wanneer we naar vriendinnen gingen. Tegenwoordig zijn leuke huispakken het hoogst haalbare. Ik besluit mijn vriendin met de oversized trui te bevragen naar dit fenomeen. Hoe denk zij hierover? Wanneer ik mijn gedachten met haar deel onderbreekt ze mij meteen door te zeggen dat er geen reden is om jezelf leuk aan te kleden. Want als je samen het huis niet verlaat, waarom zou je je dan leuk aankleden? 

Ze heeft een punt. En om eerlijk te zijn vind ik het ook wel iets gezelligs hebben, die vriendinnen in hun huispak. Ik heb thuis een grote bank die ik kan uitklappen tot tweepersoonsbed. Daarop liggen we dan vaak languit wanneer we televisie kijken. Lekker samen in een huispakje.

 

Help! Ik ben aan het versloffen…

Het korte gesprek met mijn moeder in de kledingwinkel heeft mij wel aan het denken gezet. Even was ik bang dat ik mijn uiterlijk aan het verwaarlozen was. En misschien is dat ook wel zo. Voor een deel dan. Want aan de andere kant is het contrast met mijn uiterlijk op het werk des te groter.

Diegene die mijn dagelijkse updates op Instagram volgen weten dat ik nooit zonder make-up op kantoor verschijn. Pantalons, stropdassen, bretels en blouses zijn een standaard onderdeel van mijn zakelijke outfits. Sterker nog, ik ben de afgelopen tijd meer make-up gaan gebruiken en ook meer gaan experimenteren met kleding. Dat is omdat ik simpelweg geloof in de kracht van uiterlijke verzorging. Wanneer ik mijzelf opknap, dan heb ik het gevoel dat ik aan het werk moet. Hoe stil het ook is op kantoor en hoe weinig mensen ik ook zie, zo werkt dat nu eenmaal bij mij. 

Een jaar geleden ben ik op kantoor zelfs aangesproken op mijn uiterlijk. De dame begreep niet waarom ik in een periode van een lockdown iedere dag mijzelf zo netjes aankleedde en opmaakte. Gek eigenlijk, want jezelf mooi maken is iets wat je zou moeten doen omdat je er gelukkig van wordt. Niet voor iemand anders, maar voor jezelf. Ik zie het als een vorm van liefde voor je lichaam. 

 

Herkenbaar?

Toch kan ik mij als geen ander voorstellen dat je jezelf ook op zakelijk gebied gaat versloffen. Zeker wanneer je iedere dag vanuit huis werkt en je weinig videogesprekken hebt. Om nog maar te zwijgen over de kinderen en het huishouden dat in veel huishoudens gemanaged moet worden. Mocht je willen voorkomen dat je diegene in de spiegel niet meer herkent, dan heb ik één belangrijke tip. Eentje die multifunctioneel is. Namelijk routine. De enige manier om jezelf te blijven verzorgen is door het hebben van een routine. We kunnen niet even na een spa, een schoonheidsspecialiste of kapper. Dus zul je de verzorging in je eigen routine moeten zien te verweven. Laat ik even een paar voorbeelden geven. 

Ik wil bijvoorbeeld geen behaarde benen. Niet omdat een ander er last van zou hebben, maar omdat ik het zelf niet fijn vind. Dus heb ik een scheermesje in mijn douche liggen en iedere keer als ik mijn shampoo of conditioner laat intrekken, dan pak ik die er weer bij. Als je dan toch moet wachten, dan kun je net zo goed dit soort klusjes doen. Hetzelfde geldt voor gezichtsmaskers. Ook dit vergeet ik snel en dus gebruik ik onder de douche maskers die je maar een paar minuten op hoeft te houden. Door deze routine gebruik ik standaard twee keer per week een masker en worden de haren op mijn benen nooit te lang. Wanneer mijn huid wat meer verzorging nodig heeft, dan draag ik ook maskers tijdens het doen van de was. Het sorteren, vullen van de wasmachine en het opbergen van schone was duurt met gemak een kwartier. Een prima tijdsbestek om een masker wat langer te laten intrekken. Mocht je je huid een extra boost willen geven, ga dan gewoon op bed liggen met een masker. Een goed excuus om even pauze te nemen van alle hectiek in je huis. Gewoon, even zorgen voor jezelf. 

Wat dat is uiteindelijk het belangrijkste, jezelf liefhebben. 

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Heeeeel herkenbaar. Ik deed la g zelfs alleen de voorkant van m’n haar omdat. Achter toch niet te zien was met videobellen. (Mn. toen de kappers dicht waren).
    En… heb je de rok uiteindelijk gekocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge