Het effect van comfortabele kleding wanneer jij je zwak voelt

Iedereen heeft wel eens zo’n dag waarbij je opstaat met een naar gevoel. Je voelt je niet echt ziek, maar ook niet echt lekker. Het zit er een beetje tussenin. Maar wat kun je dan het beste doen wanneer je naar het werk gaat? Kun jij je beter comfortabel kleden of is het slim om je werkkleding juist niet aan te passen?

 

Netjes gekleed wanneer jij je zwak voelt

 

Oeps!

Ik zou nooit vergeten dat ik bij mijn vorige werkgever lange tijd samenwerkte met een man die hier heel goed in was. Bij hem kon je echt aan zijn kleding zien hoe hij zich voelde. Hierdoor wisselde zijn stijl ook sterk per dag. Het ene moment droeg hij een pak, en het andere moment een casual spijkerbroek met een polo of overhemd. En daar zat nog van alles tussenin.

Op een dag kwam hij binnen met een afgetrapte spijkerbroek, oude sneakers en een grijze hoodie. Ik wist dat hij zich casual kon kleden, alleen ging het dit keer wel erg ver. Zijn haren had hij niet gekamd en voor mij was het dan ook meteen duidelijk dat hij niet lekker in zijn vel zat.

We hadden die middag een externe afspraak waar we samen heen zouden gaan. Ik voelde mij enigszins opgelaten bij zijn zeer onverzorgde uiterlijk. Dit kwam vooral omdat hij een hogere managementfunctie bekleedde en hij verantwoordelijk was voor een belangrijk project waarbij regelmatig mensen overtuigd moesten worden. Na die afspraak liepen we weer terug naar kantoor en moesten we direct doorlopen, we hadden namelijk een afspraak bij de directeur. Hij was dat overduidelijk vergeten.

Ineens keek hij mij met grote ogen aan. ”Oh jee, ik zie er niet uit,” zei hij verbaasd. Ik vroeg hem waarom hij juist nu zich zo had gekleed. Hij gaf aan dat hij opstond met hoofdpijn en daarom zichzelf zo comfortabel mogelijk wilde kleden. Snel trok hij zijn hoodie uit en keek mij vragend aan. ”Is dit beter?”. Tja, de polo die er onder zat was netter dan de hoodie. De keuze was dus snel gemaakt. Maar echt netjes zag hij er nog steeds niet uit.

We gingen samen naar de directeur en ik merkte hoe ongemakkelijk hij zich voelde. Hij had zich die ochtend teruggetrokken in zijn comfortabele kleding en nu moest hij een presentatie geven over ons project. Hij moest de directeur overtuigen van zijn plannen terwijl het project al niet zo goed liep.

 

Comfortabel is niet altijd comfortabel 

Bovenstaand verhaal staat niet op zichzelf. Ik heb vaker gezien hoe mensen geneigd zijn om te kiezen voor comfortabele kleding wanneer ze zich niet zo lekker voelen. Ze denken vaak dat ze het werk voor zichzelf makkelijker maken met deze kleding. Maar eigenlijk wordt het juist lastiger. Met wijde, casual kleding ga je namelijk in een andere houding werken. Je zal eerder geneigd zijn om achterover te leunen. Want je hebt niet echt het ‘gevoel’ dat je aan het werk bent. Zeker wanneer je deze kleding normaal gesproken alleen thuis draagt.

Bovendien zorgt dit soort kleding er ook voor dat mensen aan je gaan vragen of jij je wel goed voelt. Dat kun je zien als betrokkenheid, maar hierdoor word je de hele dag geconfronteerd met het feit dat je je niet zo lekker voelt. En dat helpt nu niet echt wanneer je toch al je best moet doen om een beetje productief te zijn.

 

Wat dan wel?

Persoonlijk zorg ik er op dit soort dagen voor dat ik er juist extra netjes uitzie. Het comfortabele gevoel dat je nodig hebt wanneer jij je niet zo lekker voelt, dat zit vooral in gedrag. Door iets eerder naar huis te gaan, door te letten op het hebben van minder stress of meer tijd te nemen voor een opdracht. Ik zie dat als een manier om werkelijk voor jezelf te zorgen.

 

Maar dat is mijn mening en ervaring. Ik ben benieuwd of jij je anders kleedt wanneer je je niet zo lekker voelt.

 

Groetjes,

Aileen

 

Eén reactie

  1. “Having a bad day? Add some lipstick!” Op een dag waarop ik mij minder goed voel, probeer ik mezelf juist extra op te peppen. Een mooi paar schoenen, of een leuk kleurtje op de lippen… Dit helpt echt! ’s Avonds leg ik mezelf dan wel extra in de watten met een zacht dekentje en een lekker stuk chocolade. 😉
    Haydée onlangs geplaatst…De 65 grappigste #badstockphotosofmyjobMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge