Het probleem dat schuilgaat achter roze werkkleding

Wie in de werkkleding of werkschoenenindustrie werkt of hier mee in aanraking is geweest, heeft het vast wel eens gezien. Ze vallen altijd op en mensen moeten er regelmatig om lachen. Ik heb het over de felroze werkkleding of werkschoenen voor dames. Het ziet er misschien grappig uit, maar zo grappig vind ik het eigenlijk niet…

Felroze

Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, op onderstaande foto zie je enkele voorbeelden. Deze foto heb ik afgelopen november gemaakt tijdens de A+A in Düsseldorf, de grootste beurs ter wereld op het gebied van werkkleding. 

Het probleem dat schuilgaat achter roze werkkleding

Je ziet een felroze jas, broek, helm en verschillende handschoenen. Terwijl ik langs liep kreeg ik er de rillingen van. Ik vind het namelijk walgelijk. 

Dit heeft trouwens niets te maken met de kleur. Ik vind roze over het algemeen erg mooi en iedereen is natuurlijk vrij om zijn of haar smaak terug te laten komen in het uiterlijk. Zeker op het werk.

 

Een stukje geschiedenis

De reden dat ik het walgelijk vind heeft vooral te maken met de manier waarop de kleur wordt gebruikt en het signaal dat men hiermee afgeeft. Wie als buitenstaander voor het eerst naar bovenstaande foto kijkt, zal waarschijnlijk moeten lachen. Het ziet er zo opvallend uit, zo afwijkend dat je het eigenlijk niet serieus kan nemen. En dat is precies wat hier mis gaat.

Jarenlang hebben vrouwen werkkleding moeten dragen die gemaakt was voor heren. Er was namelijk niks anders. Met als gevolg dat ze structureel kleding droegen dat niet goed om het lichaam viel en dus niet comfortabel zat. De reden? Men zei dat er te weinig vrouwen in technische functies werkzaam waren om hier speciaal kleding voor te maken. En wie zwanger werd moest maar een grotere broek aantrekken of door middel van elastiekjes de knopen van de broek bij elkaar houden.

Gelukkig is de tijd aan het veranderen en wordt er sinds een aantal jaren ook kleding voor dames gemaakt. Hetzelfde geldt voor dames werkschoenen. Het aanbod is nog niet groot, maar het is er. Steeds meer fabrikanten zien in dat het uniseks-principe niet werkt. Om goede werkkleding te maken voor dames moet je het lichaam serieus nemen. 

 

Een signaal

En als er iets is wat werkkleding producenten weten, dan is het wel hoe belangrijk het is om een lichaam serieus te nemen. Ze maken kleding die gemaakt is om het lichaam te beschermen en ook nog comfortabel moet zitten. Bovendien zijn ze zich bewust van wat de uitstraling van werkkleding doet en wat voor effect dit heeft op de persoon die het draagt. De makers ontwerpen het immers zelf.

Dus wanneer een werkkleding producent ervoor kiest om knalroze kleding op de markt te brengen, dan weten ze dat dit op de lachspieren gaat werken. Ondertussen wordt er ook een signaal afgegeven. Een ”grappig” signaal. Kijk eens, een vrouw op de werkvloer. Dat is zo bijzonder, laten we er een roze overall voor maken. En roze schoenen, een helm en handschoenen. Want roze is voor vrouwen.

Zal dat nu werkelijk zijn waar vrouwen op de werkvloer behoefte aan hebben? Om te worden weggezet als ‘bijzonder persoon’? Dat ze bij veel technische beroepen in de minderheid zijn, dat weten ze al jaren. 

Het staat vrouwen natuurlijk vrij om er wel of niet voor te kiezen om roze te dragen. Maar wanneer ik kijk naar de berichten die ik van vrouwen ontvang over dit onderwerp, dan gaat het altijd over de combinatie van een goede pasvorm en een professionele, representatieve uitstraling. In al die jaren dat ik over werkkleding schrijf, is er niet één dame geweest die vroeg naar roze werkkleding of schoenen.

Het probleem dat schuilgaat achter roze werkkleding

Veiligheid

Wanneer het gaat om werkkleding en werkschoenen, dan is veiligheid natuurlijk het belangrijkste. En zoals laatst in een interview met werkschoenen ontwerper Floris de Bruyn Kops al werd aangegeven, is dit bij de roze schoenen niet altijd de prioriteit. Vaak worden bestaande heren werkschoenen roze gemaakt en vervolgens damesschoenen genoemd.

Ondertussen is er niets veranderd aan de schoen, terwijl dames andere voeten hebben dan heren. En dus ondersteunt de schoen niet optimaal. Het vervelende is dat je als vrouwelijke klant denkt een goede, veilige werkschoen te kopen die roze is. Maar eigenlijk werkt het precies andersom. Je koopt vooral iets dat er leuk uitziet, de veiligheid komt op de tweede plaats. 

Hetzelfde gebeurt ook bij kleding. Ik zie vaak online dat er roze werkkleding wordt aangeboden waarbij de nadruk ligt op de kleur. Specificaties op het gebied van comfort en veiligheid worden vaak achterwege gelaten. Kennelijk is de kleur het unique selling point, en word je op die manier niet gestimuleerd om te kijken naar de veiligheid. 

Soms is het misleidende veiligheid, ook wel schijnveiligheid. Door de felle roze kleur wordt de indruk gewekt dat dit een functie heeft die te maken heeft met veiligheid. Maar volgens de officiële zichtbaarheidsnormen voldoen alleen fluo oranje, geel en rood hier aan. 

In de praktijk

Een dame die regelmatig roze met veiligheid combineert is Liana Engibarjan. Ik ken haar alweer een aantal jaren en zie in haar vlogs over de binnenvaart regelmatig roze accessoires voorbij komen. Maar ook bij haar is het gevoel over deze kleur tegenstrijdig.

”De reden dat ik bijvoorbeeld een roze helm draag heeft te maken met mijn rol. Ik wil graag jonge kinderen aanspreken en enthousiast maken over de binnenvaart. Met roze spreek je de meisjes meteen aan en het is ook een vrolijke kleur. Zeker voor foto’s op social media ziet het er leuk uit. Maar je zult mij niet snel zien in een compleet roze pak. Dan ga je in mijn ogen een stap te ver, dan word je niet meer serieus genomen.”

Het probleem dat schuilgaat achter roze werkkleding

Ook Liana vindt dat de prioriteit beter kan worden gelegd bij de pasvorm van dames werkkleding.

”Roze kleding kan leuk zijn, maar het is zoveel belangrijker dat het goed past. Ik werk al heel lang in de binnenvaart en heb nog nooit een kledingstuk gedragen dat goed zit. Met een lichaamslengte van 1.60 en kledingmaat 32 of 34 lijkt het een onmogelijke opgave. En geloof mij, ik heb al veel geprobeerd. Iedere keer word ik weer teleurgesteld. En ik ben niet de enige vrouw die hier last van heeft. 

Het is trouwens ook heel gevaarlijk, kleding die niet goed past. Ik laat alles vermaken bij de kleermaker. Alleen op die manier kan ik veilig aan boord. Dus roze kan leuk zijn, maar ik heb veel liever goede kleding die past. Dan maar met een wat saaier uiterlijk.”

Liana had vandaag op Radio 1 een live interview met PvdA-Europarlementariër Vera Tax over onder meer de rol die werkkleding speelt bij vrouwen in de binnenvaart. Beiden zijn van mening dat de werkkleding verbeterd moet worden om het beroep aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

Minder roze graag

Wat mij betreft wordt het tijd voor wat minder focus op roze en wat meer focus op het lichaam van de vrouw. Want dat verdienen ze, na al die jaren werken in verkeerde kleding. 

Groetjes,

Aileen

5 reacties

  1. Hi Aileen, wat een geweldig onderwerp. Roze veiligheidskleding voor vrouwen. Het eerst dat in mij op komt is; Barbie en niet serieus genomen worden. Tragische dat er nog steeds zo stereotiep over vrouwen word gedacht. Die roze helm van Liana Engibarjan lijkt me wel een goede tool om meisjes te interesseren voor techniek maar meer ook niet. Er valt hier dus nog een wereld te winnen voor vrouwen.

    • Hallo Marieke,
      Stereotiep het is maar hoe je het zelf ziet. Ik weet dat het goed is te kijken naar de kennis en kunde van de persoon de Barbie,s vallen doorgaans toch binnen één minuut door de mand en blijft de VAKVROUW over waar ik net zo goed naar kan luisteren als een VAKMAN, voor mij eender. Voor mij heeft dat geen fluit te maken met het geslacht. Te vaak merk ik dat vrouwen zichzelf bewust plaatsen in het hokje vrouw en als een man daar dan in mee gaat dan is het weer niet goed.
      Ik kan mij echter best vinden in je verhaal dat overdrijven met de kleur roze altijd reactie zal uitlokken. (Ik vind het een hele mooie kleur en kijk er graag tegenaan ;-). Neemt niet weg dat kleding GOED moet zitten en dat kleding voor dames primair verkrijgbaar MOET zijn in de reguliere kleuren dus niet de roze kleur.
      Dames hebben, en Aileen zal dat beamen, veel meer verschillende vormen van het lichaam dan mannen. Dat maakt het lastig voor producenten om kledinglijnen te produceren op grote schaal voor de veelvoud aan modellen passend bij de eerder genoemde lichaamsmodellen. Gewoon omdat nog te weinig vraag is naar veiligheidskleding specifiek voor dames om dit commercieel interessant te maken. Ik verwacht dat dit langzaam maar zeker in de toekomst gaat veranderen omdat het “stereotiepe” mannenwereldje langzaam wat gemêleerder aan het worden is en het voor bedrijven commercieel mogelijkheden gaat bieden.

  2. Ik zie ook een praktisch bezwaar aan roze werkkleding. Dat is toch heel besmettelijk? Het heeft natuurlijk wel het voordeel dat het opvalt. Maar je hebt gelijk: de focus moet liggen op de veiligheid en comfortabele werkkleding moet recht doen aan de fysiek van de vrouw. Dat heeft niets met kleur te maken, maar als ik dan toch een voorkeur wil uitspreken: legergroen.

    • Isabel,
      Legergroen!? Daarmee voldoet het niet meer aan de veiligheidsnormen die worden gesteld aan de meeste veiligheids kleding. Regulier kleuren zijn Geel, Oranje, Rood of een combinatie daarvan. Die kleuren zijn net zo besmettelijk als de kleur Roze, maar dat verhoogd de veiligheid voor de drager wel aanzienlijk ten opzichte van de kleur legergroen omdat de drager dan goed zichtbaar is. Lig je bijvoorbeeld in de bouw of chemische fabriek ergens in een klein hoekje bewusteloos, om wat voor reden dan ook, dan hoop ik voor die persoon dat die geen camouflerende kleur draagt. Hopelijk hoef ik dat niet verder uit te leggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge