Hoe #BadStockPhotosOfMyJob met humor jouw beroep laat zien

Vandaag las ik het artikel van mijn collega blogger Haydée over #BadStockPhotosOfMyJob, de nieuwste hashtag die momenteel veelvuldig wordt gebruikt op Twitter. Ik klikte verder en moest meteen lachen. Tijd om je even bij te praten zodat jij gezellig mee kunt lachen…

Recent ging Nicole Paulk, hoogleraar biochemie en biofysica aan de universiteit van Californië, op zoek naar foto’s van haar beroep voor een presentatie. Ze ging kijken naar websites met stockfoto’s en kwam er achter dat deze foto’s helemaal niet representatief zijn voor haar beroep. Sterker nog, ze moest er enorm om lachen.

 

Even lachen

Voor diegene die niet weten wat een stockfoto is, dit is letterlijk een ‘foto uit voorraad’. Dit soort foto’s worden vaak op het internet of in tijdschriften geplaatst bij een tekst om de inhoud te ondersteunen. Ze zijn dus niet speciaal voor de tekst gemaakt, maar worden uit een databank gehaald. Online heb je verschillende websites die (betaald of gratis) stockfoto’s aanbieden. Daar kun je een term invoeren en dan laat de website zien welke foto’s daar over gaan.

Paulk was voor haar presentatie dus op zoek naar een foto van een hoogleraar biochemie en biofysica. Ze vond onderstaande foto en plaatste deze op Twitter.

 

Viraal

Haar Tweet ging viraal en mensen gingen massaal op zoek naar stockfoto’s die betrekking hadden op hun beroep. De slechtste foto’s werden op Twitter geplaatst met daarbij #BadStockPhotosOfMyJob. Naast de werkzaamheden die vaak verkeerd werden afgebeeld, viel het mij op dat in veel gevallen mensen commentaar hadden op de manier waarop diegene op de foto gekleed is. Hier onder de grappigste Tweets met #BadStockPhotosOfMyJob. Vergeet vooral niet om de grappige teksten onder de foto’s te lezen.

 

Professor

 

Communicatiemedewerker

Medewerker in museum

Bibliothecaris

Journalist

Assistent

Secretaresse

 

Politieagent

Anticorruptie specialist

Brandweervrouw

Brandweerman

Werkzaam op het gebied van professional development

Docent wetenschap

Docent geschiedenis

Docent Engels

Architect

Boswachter

Schrijver

En tenslotte ben ik zelf ook op zoek gegaan naar de slechtste stockfoto van mijn beroep. Ik typte ‘schrijver’ in en vond onderstaande foto.

Hoe #BadStockPhotosOfMyJob met humor jouw beroep laat zienFoto: Pixabay

Ja, heel herkenbaar. Wanneer ik ga schrijven, dan hijs ik mijzelf in een Middeleeuws kostuum. Vervolgens ga ik in een bos met een lage decolleté in een notitieboekje staan schrijven. Met een houten pen, inclusief gele bloem.

 

Typisch

Wat mij het meeste opvalt wanneer ik de foto’s bekijk, is het feit dat veel beroepen op een zeer erotische manier worden weergegeven. Of de mensen die zoeken naar stockfoto’s hier daadwerkelijk behoefte aan hebben, of dat mensen dit soort foto’s gewoon leuk vinden om te maken, dat weet ik niet. Maar bijzonder vind ik het wel.

Ben jij benieuwd naar hoe jouw werk wordt aangeduid op een website met stockfoto’s? Ga dan naar bijvoorbeeld Shutterstock.com en typ jouw beroep in. Ik ben benieuwd wat voor opvallende foto’s jij te zien krijgt.

 

Groetjes,

Aileen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge