Hoe belangrijk is het uiterlijk bij een administratieve functie?

Bij een administratieve functie zit je meestal hoofdzakelijk achter de computer. In veel gevallen zie je, naast je collega’s, weinig andere mensen zoals klanten. Dus hoe belangrijk is een knap uiterlijk in dat geval? En hoe zwaar weegt dit mee wanneer je voor zo’n functie gaat solliciteren? Website CVster deed hier onderzoek naar…

 

Hoe belangrijk is het uiterlijk bij een administratieve functie?Foto: Pixabay

 

Onderzoek

Voor het onderzoek van CVster zijn er in totaal 300 sollicitatiebrieven verstuurd. Deze waren gericht op twee functies: accountmanager en administratief medewerker. Voor dit artikel richt ik mij enkel op de laatste functie.

Bij de brieven voor de functie van administratief medewerker werden er twee fictieve, mannelijke sollicitanten ingezet. Eén daarvan had een knap uiterlijk en de ander was wat minder knap. De mails die werden verstuurd waren nagenoeg identiek. Door middel van een tracking systeem werd bekeken of het cv in de bijlage ook daadwerkelijk werd geopend.

Van alle geopende cv’s kreeg 66% van de knappe heren ten opzichte van 58% van de minder knappe heren een reactie. Ook bij het telefonische interview scoorde de eerste groep beter. Van alle brieven werden de aantrekkelijke heren in 23% van de gevallen gevraagd voor een interview, terwijl dat bij de andere groep slechts in 11% van de gevallen gebeurde. Het verschil was nog groter bij de uitnodigingen voor een fysiek sollicitatiegesprek. De knappe sollicitant werd in 19% van de gevallen hiervoor gevraagd terwijl dat in 4% van de gevallen gebeurde bij de minder knappe sollicitant.

 

Mannelijke of vrouwelijke recruiters?

Bij de uitnodigingen en afwijzingen is er ook gekeken naar het geslacht van de recruiters. Daaruit is gebleken dat vrouwelijke recruiters eerder de voorkeur geven aan een knap uiterlijk dan mannelijke recruiters. De dames reageerden bij een knappe, mannelijke sollicitant in 56% van de gevallen positief, terwijl dit bij de minder knappe heren slechts bij 15% gebeurde.

Maar ook de mannelijke recruiters geven een voorkeur aan knappe heren. Het verschil is alleen wat kleiner. Zo’n 36% van de mooie mannen kreeg een positieve reactie, ten opzichte van 26% van de minder mooie mannen.

 

Wat vinden we ervan?

Robin Bakker van CVster geeft aan dat hij geschokt is: ”Toen we aan het onderzoek begonnen hadden we ergens wel een vermoeden dat er verschillen zouden bestaan, maar dat de verschillen zo groot zijn, is absurd! Het spreekt voor zich dat iedere sollicitant beoordeeld dient te worden op zijn of haar kwaliteiten, en niet op afkomst of foto. Juist dat gegeven maakt de onderzoeksresultaten pijnlijk en confronterend.”

Is het zo pijnlijk en confronterend? Ja en nee. Na jarenlang schrijven over het uiterlijk op het werk weet ik dat mensen dit vreselijk fout vinden. We vinden allemaal dat het om de inhoud gaat tijdens het werk, en niet om de verpakking. Begrijp mij niet verkeerd, dat ben ik zelf ook zeker van mening. Maar ondertussen weten we ook allemaal hoe belangrijk de eerste indruk is. Net zoals het feit dat merkkleding invloed heeft tijdens een sollicitatiegesprek: het gebeurt, maar we willen het niet weten.

 

En nu?

Ilse Verweij, interim HR adviseur en commissielid van de NVP Sollicitatiecode, erkent het probleem. ”Dit is precies de reden dat ik pleit voor meer trainingen aan werkgevers. Want transparant werven en selecteren is zo belangrijk. En dat mag gewoon niet op basis van persoonlijke kenmerken. Tenzij deze noodzakelijk zijn om de functie te kunnen vervullen en natuurlijk wettelijk toegestaan zijn. Maar het is ook belangrijk dat we dit bespreekbaar durven te maken.

Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand bij zijn cv een foto van zichzelf met zijn kat had toegevoegd. De manager die de brieven en cv’s beoordeelde wilde diegene vervolgens niet uitnodigen voor een gesprek. Toen heb ik hem gevraagd of dat ook het geval was geweest wanneer er geen foto bij het cv had gezeten. Dat bleek niet het geval te zijn en dus hebben we gewoon een uitnodiging gestuurd. Tijdens het gesprek bleek dat diegene niet bij de organisatie paste.”

Ook vindt ze dat het tijd is voor meer onderzoek. ”Een foto op je cv is geen vereiste natuurlijk. En daarnaast heeft ook niet iedereen een openbaar social media account waardoor je kunt zien hoe iemand er uitziet. Het zou interessant zijn als men meteen had onderzocht of je zonder een foto dan weer sneller uitgenodigd zou worden, of juist niet.”

Zelf ben ik van mening dat het uiterlijk altijd een rol speelt en dat dit niet snel zal gaan veranderen. Of we het nu willen of niet. De eerste stap is het erkennen van het feit dat het invloed heeft op de manier waarop wij mensen beoordelen. Want roepen dat het fout is, dat doen we bijna allemaal. Vervolgens kritisch naar je eigen beoordelingen kijken, dat is een tweede stap. Want vaak wordt er gesproken over ‘anderen’ die niet objectief genoeg kunnen werven en selecteren. Maar kunnen we ook de handen in eigen boezem steken? En wie durft dat?

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Huh? Waarom zou je een foto van je kat bij je cv steken? 😀 Zelf heb ik nog nooit een foto bij mijn cv gevoegd. Maar nu je het zegt,… mijn kat is wel bijzonder fraai om zien. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge