Hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde

De temperaturen stijgen en langzamerhand moeten er weer zomerse kledingkeuzes gemaakt worden. Eén van de discussies die ieder jaar terug komt is of je nu wel of geen korte broek kunt dragen op het werk. Niet alleen de dresscodes rondom dit thema zijn de afgelopen jaren veranderd, maar ook de korte broeken zelf. 

Voor dit artikel ben ik in gesprek gegaan met Thomas Karsemeijer van Power Workwear over hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde. Wat zijn de trends, wat dragen we liever niet en wat juist wel?

 

2009

Engel Workwear – Enterprise collectie

”Qua model lijkt de korte broek in de eerste instantie misschien nog steeds hetzelfde, maar er is veel veranderd. Tien jaar geleden hadden korte werkbroeken niet veel vorm. De broekspijpen waren vrij recht en de stof was redelijk stroef en dik. Er zat ook geen stretch in. Destijds ruwde men de stof aan de binnenkant op zodat het wat zachter aanvoelde. De kleuren waren over het algemeen minder sprekend. Zo werd er bijvoorbeeld veel grijs gedragen.”

 

2012

Engel Workwear – Light collectie

”Rond 2012 werden de stoffen wat dunner en soepeler. Hierdoor werd het prettiger om te dragen en ook werden de prijzen langzamerhand wat lager.”

 

2013

Hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde
Engel Workwear – Combat collectie

”In 2013 zag ik een duidelijke verandering ontstaan. Men ging veel meer op de details letten. Er werd gekozen voor contrasterende stiksels en de binnenkant van de broek kreeg een andere kleur. Door kleuren te veranderen wilde men de broek wat vrolijker en aantrekkelijker maken. In deze periode kwamen ook de reflecterende strepen op de pijpen zodat men in het donker beter zichtbaar zou zijn.”

 

2014

Hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde
Engel Workwear – Galaxy collectie

”In 2014 zag ik dat er steeds meer modieuze tinten werden gebruikt. Denk hierbij aan kleuren zoals forest green, antraciet, petrol en tomato red. Natuurlijk waren er nog steeds mensen die liever zwart of grijs droegen, maar er kwam een nieuwe doelgroep bij. Dit waren de zzp’ers en particulieren.

Rond deze periode veranderde de pasvorm ook duidelijk. De broek werd iets korter en ook smaller. Slimfit werd de nieuwe norm.”

 

2016

Hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde
Engel Workwear – Galaxy Light collectie

”Sinds ongeveer drie jaar zijn de korte broeken duidelijk een stuk lichter geworden. De stoffen zijn niet alleen dunner, maar er wordt ook meer stretch in verwerkt. Hierdoor zit de broek een stuk comfortabeler.”

 

2018

Hoe de korte werkbroek in 10 jaar veranderde
Engel Workwear – Xtreme collectie

”Tegenwoordig is vrijwel de hele broek gemaakt van stretch materiaal. Tussen de benen en op het zitvlak zit vaak ook nog een aparte stof met extra stretch. Dat zorgt ervoor dat je er beter in kunt bewegen. Daarnaast zijn er ook drukknopen bijgekomen waarmee je extra zakken aan je broek kunt bevestigen.”

korte broeken overzicht

 

Wie draagt er een korte werkbroek?

Of je wel of geen korte broek mag dragen op het werk, hangt van verschillende factoren af. Hoewel de meeste mensen die werkbroeken kopen vooral te maken hebben met veiligheid, ziet Karsemeijer de laatste jaren ook op dit gebied een verandering ontstaan.

”Steeds meer werkgevers zijn gaan nadenken over de uitstraling van hun medewerkers. Om die reden zijn er bedrijven waarbij men ook in de zomer een lange broek moet dragen. Maar ook de veiligheid speelt nog steeds een belangrijke rol. Een bedrijf kan immers een boete krijgen wanneer de medewerkers niet voldoende beschermd zijn. Zzp’ers zijn enkel voor zichzelf verantwoordelijk en kiezen daarom wat sneller voor een korte broek.

Als men een korte broek draagt, dan kiest men vaak voor een model uit dezelfde collectie als de lange broeken die ze dragen. Op die manier is de uitstraling toch consistent. Maar ook het huidige modebeeld speelt een belangrijke rol. Vroeger droeg men bijvoorbeeld wel eens driekwart broeken, maar dat zie je tegenwoordig vrijwel niet meer. Men kiest eerder voor een korte broek of een lange broek. Voorheen waren er ook broeken waar een zakje voor een Nokia 3310 in was verwerkt. Die telefoon had iedereen toen. Inmiddels zijn die zakjes allang verdwenen. En als men zakken verwerkt in werkkleding, dan zijn ze heel groot. Want onze telefoons zijn ook groter geworden.”

 

En zo zie je maar weer: zelfs bij praktische beroepen is het uiterlijk van de korte broek van belang. Dragen jullie wel eens een korte broek op het werk?

 

Groetjes,
Aileen

 

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Power Workwear. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge