Hoe geaccepteerd zijn spijkerbroeken op het werk?

Want to read in English? Click here.

De spijkerbroek, ik denk dat dit het populairste kledingstuk in Nederland is. Ook op de werkvloer zijn ze niet meer weg te denken. Zeker nu zakelijke dresscodes de laatste jaren steeds informeler is geworden. Maar hoeveel mensen dragen precies een spijkerbroek op het werk en wat vinden we daar eigenlijk van? Ik ben erin gedoken…

Hoe geaccepteerd zijn spijkerbroeken op het werk?
Foto: Pixabay

Tijden veranderen

Ik werd recent getriggerd door dit onderwerp toen ik een artikel las over hoe men in Amerika tegen dit kledingstuk aankeek. Uit een onderzoek bleek dat voor 84% van de Amerikanen die op een kantoor werkt, de spijkerbroek een onmisbaar item is.

Gelukkig mag de helft van de 2000 respondenten deze ook dragen op het werk. Slechts 20% heeft te maken met een formele dresscode en 5% moet zich houden aan specifieke (bedrijfs)kleding. Ook geeft 81% aan dat de dresscode de laatste jaren soepeler is geworden.

Nederlanders vinden spijkerbroek oké

Maar hoe zit het in Nederland? Volgens een onderzoek dat flexplekaanbieder Regus in 2016 uitvoerde zijn wij wat toleranter wanneer het gaat om de spijkerbroek op het werk. Van de ondervraagde Nederlanders vindt 87% dat dit een geschikt kledingstuk is voor op kantoor. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat Amerika met 73% op dit onderdeel een stuk lager scoort.

Daarbij moet ik wel een kanttekening plaatsen. Toen dit onderzoek in 2016 werd gepubliceerd heb ik contact gehad met het communicatiebedrijf van Regus. Destijds heb ik een lijst ontvangen met het aantal ondervraagde personen per land. Voor dit onderzoek zijn 890 Nederlanders en 13.341 Amerikanen ondervraagd. Wat dat betreft is de mening van de Amerikanen wat grondiger onderzocht dan die van de Nederlanders. Helaas heb ik alleen niet kunnen achterhalen uit welke delen van Amerika de respondenten afkomstig waren.

Wanneer ik iets dieper ga spitten in de archieven, kom ik een onderzoek tegen uit 2013. Destijds onderzocht kledingwinkelketen C&A in samenwerking met tijdschrift Grazia de relatie tussen spijkerbroeken en de werkvloer door middel van een aantal vragen. Daaruit bleek dat de helft van de vrouwen het liefst wil werken voor een werkgever die dit kledingstuk toestaat. Maar in praktijk blijkt dat op dat moment slechts 40% ook echt een spijkerbroek op het werk draagt.

 

Mogelijke oorzaken

De reden dat zoveel mensen een spijkerbroek gepast vinden op kantoor heeft in mijn ogen met twee thema’s te maken. Als eerste is het een enorm populair kledingstuk. Over het algemeen zijn mensen dol op spijkerbroeken en dragen deze het liefste zo vaak mogelijk.

Daarnaast heeft de trend van casual dresscodes op het werk ook invloed. Steeds meer bedrijven staan een spijkerbroek op de werkvloer toe. Het is een logische optelsom van twee factoren die beide veel invloed hebben op de samenleving, zowel binnen als buiten Nederland.

Spijkerbroeken en spijkerbroeken

Hoe eenvoudig het ook klinkt, zo simpel ligt het niet. Want je hebt spijkerbroeken en spijkerbroeken. Er bestaan tienduizenden, misschien wel honderdduizenden modellen. Met allemaal verschillende pasvormen, kleuren en details.

En dan heb je die ene spijkerbroek. Dat model wat zowel geliefd als gehaat is. Ik heb het over de gescheurde spijkerbroek. Een trend die zo’n vijftien jaar geleden begon, maar inmiddels een standaard lijkt te zijn geworden. Je ziet ze nog steeds en de scheuren zijn verre van subtiel. Dit is zo’n typisch kledingstuk waarvan velen vinden dat dit juist weer niet kan op de werkvloer.

Maar nog steeds zijn er ook mensen die dit gewoon dragen bij zakelijke gelegenheden. Het zou wel leuk zijn als er een keer onderzocht zou worden hoeveel procent van de mensen de gescheurde spijkerbroek geschikt vindt op het werk. En of de meningen verschillen aan de hand van de grootte van de gaten in de broek. En of er een verschil zit tussen heren en dames die deze dragen. 

Kortom: ja, we vinden een spijkerbroek oké. Maar er zijn, ook in tijden van casual kleding op het werk, grenzen…

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met 2trendy . Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge