Hoe het dragen van een damespak je werk kan veranderen

Ik ken veel mensen die zeggen dat ze zich niet fijn voelen in een pak. Zowel dames als heren hebben vaak het idee dat een pak ze zal belemmeren in hun werk omdat ze zich hier niet fijn in voelen. Mijn advies was altijd dat je nooit iets aan moet trekken wanneer iedere vezel in je lijf zegt dat je dit niet moet doen. Toch heb ik van dichtbij een experiment meegemaakt dat mijn ogen opende. Ik zag namelijk hoe het dragen van een damespak je werk kan veranderen, ook als je het zelf in eerste instantie niet wilt.

Hoe het dragen van een damespak je werk kan veranderen

Grijs haar, spijkerbroeken en T-shirts

Een aantal jaren geleden kwam tijdens mijn werk bij de overheid op een kamer te zitten met nieuwe collega’s. De organisatie ging destijds al steeds meer richting het ‘flexen’ maar ik kreeg van een vriendelijke collega een plaats op zijn kamer aangeboden. Er was een collega weggegaan en er was dus een bureau leeg. Hij vond het wel gezellig als ik op die plaats kwam zitten. Ik pakte deze kans met beide handen aan want een vaste werkplek bij mijn nieuwe baan leek mij wel zo fijn.

Op de kamer zaten een aantal collega’s waar ik op dat moment zelf niet direct mee werkte. Om die reden duurde het ook even voordat ik ze leerde kennen. In de hoek van de kamer zat een vrouw met een leeftijd die ik inschat als ergens in de 40. Klein, smal en pittig. Zo’n Italiaans type met een behoorlijk temperament. Ze had duidelijk veel ervaring en was erg goed in haar werk. Veel collega’s kwamen naar haar toe voor advies en door haar pittige karakter loste ze zaken snel op.

Qua uiterlijk was ze een bijzonder casual type om te zien. Ze had lang, zwart haar waar de eerste grijze plukken doorheen kwamen. Ze droeg T-shirts, sweaters, dikke truien in de winter en casual broeken. Door haar doorzettingsvermogen en temperament viel ze sowieso wel op. Ze had een zelfverzekerde uitstraling en de collega’s namen haar heel serieus. Ze was een echte expert binnen haar vakgebied.

Niets is wat het lijkt

Ongeveer twee jaar later verhuisden we naar een nieuw pand en moest iedereen gaan ‘flexen’. Vanaf dat moment zag ik haar in eens een stuk minder. Ik miste de gezellige kamer en ook haar aanwezigheid maar iedereen ging zijn eigen weg.

Naar een tijdje zag ik haar in eens voorbij lopen in de gang en ik schrok. Ze zag er totaal anders uit, ik had haar amper herkend. Ze liep in een pak met hoge hakken en haar haren waren volledig grijs geworden. Dit was heel vreemd om te zien. Maar ze zag er goed uit, heel mooi zelfs en ik gaf haar meteen een compliment. Vol zelfvertrouwen bedankte ze mij voor het compliment. Ze moest snel naar een vergadering en liet mij verbijsterd achter. Wie was deze vrouw? Wat is er gebeurd?

Wat is dit?

Daarna zag ik haar nog een aantal keren voorbij lopen in de gang. Meestal in pak maar soms zag ik haar ook weer in haar oude, vertrouwde kleding die ze vroeger droeg. Ik was gefascineerd en besloot er naar te vragen. Dat bleek iets lastiger te zijn dan dat ik had ingeschat.

Ik vroeg haar waarom ze deze kleding was gaan dragen en ze draaide er omheen. Haar antwoorden waren ontwijkend. Woorden zoals ‘Gewoon’ of ‘ leuk, toch?’ sprak zij naar mij uit. Nu ken je mij nog niet. Ik werd vroeger al door mijn moeder een pitbull genoemd: als ik iets wil dan bijt ik mij vast en dan laat ik niet zomaar los. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik haar ben gaan stalken hoor ;-).

Een aantal weken later kwam ik haar weer tegen bij de koffieautomaat en opnieuw wilde ik een poging wagen. Ik zei opnieuw dat ik haar er prachtig vond uitzien en gaf eerlijk toe dat ik mij al langer afvroeg waarom ze deze kledingkeuze had gemaakt. Dat ik oprecht geïnteresseerd was, vooral omdat ik haar als een heel ander persoon had leren kennen.

Het experiment

Ze begon te praten en eindelijk hoorde ik waarom ze deze keuze had gemaakt. Haar werkzaamheden waren veranderd en sinds een jaar werkte ze wekelijks samen met externe partners. Het waren aannemers, opzichters maar ook directeuren en managers van andere organisaties. Ze merkte dat haar uiterlijk ineens een heel ander effect had op deze mensen dan dat het altijd had gehad binnen onze eigen organisatie. Door haar kleine en smalle figuur viel ze niet zo op. Ze werd vaak aangezien voor een assistent of iemand anders met een ondersteunende functie. Dat werkte tegen haar, zeker omdat ze een adviserende functie had en moest opkomen voor de belangen van de organisatie die zij vertegenwoordigde.

Het zat haar niet lekker en daarom besloot ze als experiment een pak te gaan dragen. Dat was nog niet zo makkelijk door haar zeer smalle figuur maar ze gaf niet op. Ze kocht een pak in een confectiewinkel en liet de broekspijpen bij de kleermaker innemen. Ook had ze talloze schoenenwinkels gezien in haar zoektocht naar zakelijke, zwarte pumps. Met schoenmaat 35 was ook het vinden van dit soort schoenen een uitdaging.

Met een grijs pak, zwarte pumps en een effen wit T-shirt besloot zij er voortaan anders uit te zien. Vooral wanneer ze afspraken had met externe partijen.

Wat er veranderde

Ze vertelde mij dat dit haar werk veranderde. Ineens werd ze niet meer aangezien voor een assistent en waren mensen daardoor sneller geneigd om naar haar te luisteren. Ze was zo lang gefrustreerd geweest, zo vertelde ze mij. Ze was overspannen geweest (niet enkel door bovenstaand verhaal natuurlijk) en had besloten om zich niet meer te verzetten tegen bepaalde zaken. Ze kon haar energie immers maar één keer gebruiken en besloot het zichzelf op bepaalde vlakken makkelijker te maken. En het dragen van een pak maakte haar werk makkelijker.

Ik was onder de indruk, heel erg onder de indruk. Wat een enorm stoere en gedurfde beslissing had deze vrouw genomen! Vroeger zou ze zelf nooit een pak hebben gedragen omdat het totaal niet bij haar paste. Maar inmiddels was haar pak een goede vriend van haar geworden, zo liet ze duidelijk merken. Ze was er heel blij mee en het gaf haar een goed gevoel. Want het hielp haar.

Conclusie

Natuurlijk kun je deze situatie op verschillende manieren benaderen. Je zou kunnen zeggen dat het belachelijk is dat mensen haar pas serieus nemen in een pak. Of dat het meer zegt over andere mensen dan over wie zij werkelijk is. Of dat ze met de verkeerde mensen werkt. Ja, het kan allemaal maar ik heb enorm veel respect voor deze vrouw.

Bij jezelf blijven is één, maar in mijn ogen geven veel mensen nog te vaak de ‘schuld’ aan anderen wanneer ze niet serieus worden genomen. Deze vrouw nam het heft in eigen handen en besloot er zelf iets aan te doen. Ook al paste het in eerste instantie niet bij haar. Ze stond in haar kracht met haar pak en dat is wat uiteindelijk het allerbelangrijkste was.

Dat is in mijn ogen voor iedereen uiteindelijk het belangrijkste wanneer het gaat om werkkleding: wat het ook moge zijn, als jij maar het gevoel hebt dat je in je kracht staat. Dan zul je uiteindelijk ook het beste werk leveren. En af en toe een beetje experimenteren, dat helpt ook. Zo blijkt maar weer.

Groetjes,

Aileen

P.s: ben jij ook een kleine vrouw en wil je meer tips lezen op het gebied van werkkleding? Lees dan het artikel ‘Ask Aileen – werkkleding issues van kleine vrouwen’.

12 reacties

  1. Wat een interessant verhaal! Met aan dacht gelezen. Ik merk bij mijzelf heel goed dat als ik een hak draag ik mij veel sterker voel dan op platte schoenen. als ik ergens naartoe ga en mij ietwat onzeker voel dan trek ik mijn laarsjes met hak aan. Het geeft meer overwicht en dat straal je dan ook uit.
    Babs onlangs geplaatst…Review: Bioré Porie Cleansers met Zuiverings-SodaMy Profile

  2. Wauw, wat een mooi en bijzonder verhaal! Ik kan het me goed voorstellen dat je gefrustreerd raakt als je niet serieus genomen wordt. Stom eigenlijk dat daar een pak voor nodig is om dat op te lossen, maarja… als het werkt en zij voelt zich daar prettig bij, dan is het natuurlijk een goede combi 😊

  3. Weeral een leuk verhaal om lezen! Ik zie zelf eigenlijk maar weinig vrouwen die met een pak gaan werken. Ik heb zelf nog nooit een pak gedragen, maar zou het wel eens willen proberen om te ervaren hoe het is. Maar waar vind je een mooi damespak?
    Haydée onlangs geplaatst…De lijdensweg van de plaknagelsMy Profile

  4. Mooi! Dank je wel voor het delen. Ik vind het zo fascinerend dat ik het zelf ook eens ga uit proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge