Hoe jouw parfum invloed heeft op je collega’s

Er is weinig zo persoonlijk op het gebied van uiterlijke verzorging als parfum. Wat de één prettig vindt, kan voor de ander juist heel vervelend zijn om te ruiken. Dat maakt het kiezen van een geschikte parfum voor op het werk ook zo lastig. Gelukkig zijn er onderzoeken gedaan naar de indruk die je met bepaalde geuren achterlaat. In dit artikel vertel ik je hoe jouw parfum invloed heeft op je collega’s en hoe je hiermee kunt spelen.

Hoe jouw parfum invloed heeft op je collega's
Foto: Pixabay

Herinneringen en associaties

Zoals ik al benoemde is parfumkeuze heel persoonlijk. Maar dat is ook niet zo raar, want uit onderzoek is gebleken geuren een grote rol spelen bij herinneringen. Bij gebeurtenissen onthouden wij 35% van wat we ruiken, terwijl we gemiddeld 5% onthouden van wat we zien. Daardoor kan 83% van de mensen zich gelukkige herinneringen terughalen door middel van geur. Dit wordt ook wel het ”Proustian Memory Effect” genoemd; het feit dat je door middel van geur oude herinneringen kunt terughalen. 

Daardoor kan de ene persoon een positieve associatie hebben met een geur, terwijl de ander dat niet heeft. Simpelweg omdat de ene persoon een bepaalde ervaring heeft en de ander niet. 

Hoe jouw parfum invloed heeft op je collega’s

Uit een ander onderzoek is gebleken dat geuren invloed hebben op de manier waarop we iemand beoordelen. 

Tijdens dit onderzoek kregen negentig vrouwen drie verschillende parfummonsters. Ze moesten bij iedere geur aangeven door wat voor persoon dit gedragen zou worden. Hieruit is gebleken dat kruidige, houtachtige en citrusgeuren vaak gekoppeld worden aan eigenschappen zoals zelfvertrouwen, assertiviteit en agressiviteit. Bij bloemige geuren scoorden deze eigenschappen juist een stuk lager. Hierbij dachten mensen dat dit gedragen zou worden door meer geremde types. 

Naast de persoonlijkheidskenmerken die geuren met zich meebrengen, kan dit ook het gedrag van de ander beïnvloeden. Zo blijken mensen die de geur van koffie ruiken socialer te worden en blijkt lavendel te zorgen voor een ontspannen gevoel. 

 

Altijd handig

Wanneer je erover nadenkt klinkt het allemaal ook heel logisch. Bloemige geuren zijn nu eenmaal zacht en koffie wordt vaak in gezelschap gedronken. We staan er alleen vaak niet bij stil dat deze geuren een bepaald effect op ons kunnen hebben. Maar het is wel heel handig om te weten. Als je een slechtnieuwsgesprek moet voeren, dan is een spuitje lavendel wellicht geen slecht idee. Het ruikt lekker, maar kalmeert ook meteen je gesprekspartner. 

Draag jij bewust bepaalde geuren op het werk omdat dit past bij hetgeen wat je wilt uitstralen?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Ik heb ooit de tip gelezen om als vrouw een mannenparfum te dragen als je krachtdadig en ambitieus wil overkomen. Dit omdat mannelijkheid nog steeds aan deze woorden gekoppeld wordt. Het was in een gewoon tijdschrift, en ik heb geen idee of dit ook ergens op gestoeld is, maar het is me wel bijgebleven. Ik heb nooit mannenparfum gedragen, maar ik pas wel voor te zoete of bloemige geurtjes als ik een belangrijke dag heb op professioneel vlak.
    Haydée onlangs geplaatst…5 jaar Work in Heels: mijn liefde voor het schrijvenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge