Hoe kleed je jezelf als een girlboss?

De ‘girlboss’ is inmiddels niet meer weg te denken uit de media. Zeker sinds Sophia Amoruso een bestseller schreef met deze titel. Dit jaar werd het boek ook nog eens op beeld vastgelegd door Netflix, die een serie uitbracht rondom het verhaal. Maar hoe zit het eigenlijk met deze nieuwe term? En hoe kleed je jezelf als een girlboss?

Hoe kleed je jezelf als een girlboss?

Girlboss?

Een ‘girlboss’ is eigenlijk niet meer dan een vrouw die een baas is. Zo simpel is het, vrij vertaald. Vrouwen die zichzelf of anderen zo noemen, dat zijn meestal ondernemers. Of bekleden een hoge functie bij een groot bedrijf. Maar meer is het eigenlijk niet. De term zal vast al langer bestaan, maar sinds het boek van Amoruso lijkt het wel alsof vrouwen verliefd zijn geworden op het idee rondom ‘girlboss’. Alsof ze zichzelf daarmee een klopje op de schouder willen geven.

Terwijl vrouwen het gebruiken om voor zichzelf te bevestigen dat ze het goed voor elkaar hebben, trekt de term hen eigenlijk onderuit. In de eerste plaats omdat ‘girlboss’ direct refereert aan het feit dat ze een vrouw zijn én een baas. Maar waarom zijn ze niet gewoon een baas? Of een ondernemer? Of een leidinggevende? En waarom moet het woord ‘girl’ er zo nodig voor staan? Je bent een vrouw en de kans is groot dat men dat ook gewoon aan jou kan zien. En zo niet, dan niet. Maar door de nadruk te leggen op je geslacht wordt ook meteen gesuggereerd dat het bijzonder is om een vrouw en een baas in één te zijn. Alsof het een uitzondering is. Je hoort een man ook nooit zeggen dat hij een ‘menboss’ is. Hij is gewoon een baas. Punt.

Maar ook in de term ‘boss’ schuilt iets vreemds. Want wat is een baas nu eigenlijk? Is het een leidinggevende, een directeur of de eigenaar van een (huis)dier? Het is ook een werkwoord. Je kunt ook de baas zijn of spelen. Wil je dat wel zijn? Is dat jouw manier om je bedrijf of team naar een hoger niveau te tillen? Is de ‘bazige’ manier van leidinggeven niet een beetje achterhaalt? Zijn het tegenwoordig niet juist de ‘zachte’ vaardigheden die ervoor zorgen dat leiders hun doelen bereiken? Door dingen samen te doen en draagvlak te creëren. Mijn ervaring is dat vrouwen dat heel goed kunnen. Over het algemeen dan. Het rest mij alleen de vraag waarom ze zichzelf dan zo nodig een baas moeten noemen.

Natuurlijk, ik snap het wel. Het klinkt wel stoer om jezelf een baas te noemen. Om uit te drukken dat je ergens macht over hebt, je eigen zaken goed hebt geregeld of de bevoegdheid hebt om een team aan te sturen. Maar kun jij jezelf dan niet gewoon ondernemer of leidinggevende noemen? Of gewoon een krachtige vrouw? De kans is groot dat je dat namelijk ook gewoon bent. Alleen dan moet je jezelf wel even onder ogen komen en een compliment geven. Gewoon, recht voor zijn raap. Zonder daarbij te vermelden dat je een ‘baas’ of een ‘vrouw’ bent. Alleen dat is iets wat mensen vaak lastig vinden en vanuit dit opzicht zou de term ook zomaar een dekmantel kunnen zijn, iets om jezelf achter te verschuilen. Niet écht hardop durven zeggen dat je het goed hebt gedaan maar het samenvatten met ‘Girlboss’.

 

En hoe ziet dat er dan uit?

Dan rest alleen nog de vraag hoe een ‘girlboss’ er uitziet. Want dat is tenslotte de titel van het artikel. Het zal je wellicht niet verbazen als ik zeg dat er geen uiterlijk bestaat voor dit type vrouw. De term is in mijn ogen ook te algemeen. Je kunt niet zeggen hoe ze er uit zou moeten zien want vrouwen en bazen bestaan in alle soorten en maten. Er bestaan ook nog eens duizenden, misschien tienduizenden soorten functies waarin vrouwen opereren.

Maar het is makkelijk om te roepen hoe dit type vrouw er uit zou moeten zien, zeker voor stylisten. Het zorgt ervoor dat men houvast heeft, weer even weet wat je wel en niet zou moeten aantrekken. En ik snap die behoefte aan houvast ook wel, alleen kun je er in mijn ogen geen stempel op drukken. Er bestaan ook geen ‘musthaves‘. Want wie kan nu zeggen dat die zwarte pantalon voor alle vrouwen onmisbaar is?

Maar dat maakt het meteen ook zo leuk en uitdagend. Want iedereen is anders en iedereen kan op zijn eigen manier er zakelijk uitzien.

Kunnen we die term ‘girlboss’ even uit ons woordenboek schrappen? We verdienen beter, trust me. Alvast bedankt 🙂

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Helemaal eens! Als je je eigenwaarde moet ontlenen aan een functienaam, kun je je afvragen of het niet een beetje treurig gesteld is met je zelfvertrouwen.

  2. ”Maar door de nadruk te leggen op je geslacht wordt ook meteen gesuggereerd dat het bijzonder is om een vrouw en een baas in één te zijn.”

    Ja, dat is nog steeds bijzonder. Er zijn nog steeds relatief weinig vrouwen die leidinggevende functies hebben, laten we eerlijk zijn.

    Als iemand kracht ontleend aan deze term, more power to them.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge