Hoe liefde in pak zoveel haat kan veroorzaken

Er zijn wel eens van die momenten dat je even stil bent. Ondanks ik nooit écht last heb van een writersblock, zit ik nu wel al even te staren naar een aantal foto’s. En ik ben stil. Wat moet ik hier nu van zeggen? Laat ik maar gewoon bij het begin beginnen….

 

Suitsupply verliest volgers

Op 23 februari j.l. schreef ik een artikel over de nieuwe campagne van Suitsupply. Het pakkenmerk zorgde hiermee voor veel ophef. Ze hadden namelijk gekozen voor het thema homoseksualiteit en verloren daardoor in een korte tijd 13.000 volgers op Instagram. Men was gechoqueerd en over de hele wereld reageerden mensen negatief.

Sinds de lancering heb ik het nieuws rondom Suitsupply nauwlettend in de gaten gehouden. Ik wist dat de foto’s met zoenende mannen in bushokjes gehangen zouden worden. Het was een kwestie van wachten op de reacties. En jawel, via Twitter zag ik gisteren de eerste foto voorbij komen. Iemand had duidelijk geen behoefte aan de zoenende mannen en besloot om de twee hoofden af te plakken. Ergens vond ik het ernstig, maar ook weer een beetje grappig. Omdat ik het gewoon kinderachtig vind. Dus ik plaatste de link naar deze foto en het artikel dat de website Sikkom hier over schreef op LinkedIn.

 

Gisterenavond stond ik nog in een bushokje in Amsterdam te kijken naar de foto van de twee zoenende mannen. Ondanks er toch best wat mensen om mij heen stonden was ik de enige die hier zo aandachtig naar keek. De rest leek zich nergens van bewust.

Ik zat te denken aan de foto met het tape en besefte mij hoe bizar ik het vind dat mensen dit doen. Verzonken in mijn gedachte bleef ik staren naar de poster in het bushokje. Ineens schrok ik van mijzelf. Jeetje, wat denken de mensen om mij heen wel niet? Dat ik dit raar vind? Het zou toch niet?

 

De kanteling

Vandaag op kantoor waren mijn gedachten alweer bij een nieuw artikel. Ik was Suitsupply bijna vergeten. Tot ik op Twitter ineens hele andere berichten over de campagne voorbij zag komen. Ik zag het nieuwsbericht van Nu.nl over dat er bushokjes met de foto’s van Suitsupply vernield zouden zijn. Snel klikte ik verder. Ja hoor, meer dan 30 bushokjes waren het slachtoffer van vandalisme. Daar was Fokke de Jong, de eigenaar van Suitsupply, zelf ook van geschrokken.

Ik keerde weer terug naar Twitter, zocht #suitsupply op en keek vol verbazing naar de foto’s…

 

Toen was ik even stil. Wat moet ik hier nu van denken? Hoe kan liefde nu zoveel haat veroorzaken? Staan we nu echt zo ver af van acceptatie? Mensen, waarom? 

 

De keerzijde

Ze zeggen wel eens dat ieder nadeel zijn voordeel heeft. Op dit soort momenten is dat moeilijk om te geloven. Maar het bestaat. Ik zie online steeds meer mensen in actie komen. Mensen die een tegenbeweging starten.

 

 

 

Dit is nog maar een kleine greep uit de reacties. Ik zie ook steeds meer mannen foto’s posten waarop ze zoenen met hun (mannelijke) partner. En dat vind ik mooi. Want het grijpt me aan. Ik ken genoeg mensen, ook die heel dichtbij staan, die jarenlang hebben geworsteld met hun geaardheid. Stiekem denk ik ook dat we allemaal wel iemand kennen die homoseksueel, biseksueel, lesbisch of transgender is. Of, beter gezegd, niet hetero.

Dus mocht je er moeite mee hebben. En ja, dat kan natuurlijk en dat respecteer ik. Maar denk dan alsjeblieft ook even aan de mensen die lange tijd hebben geworsteld met zichzelf. Deze mensen hebben soms jarenlang moeite gehad met deze gevoelens. Simpelweg omdat ze van iemand houden. Terwijl jij maar een paar minuten bij dit bushokje staat. Jij draait je om en loopt weg. Over een paar maanden zie jij dit niet meer. Want dan is de campagne voorbij.

Deze mensen kunnen dat niet. Voor hen is dit realiteit. Zij hebben moeite met het allermooiste in het leven en dat is liefde. Een beetje acceptatie voor wie ze zijn na deze worsteling, is dat nu teveel gevraagd?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. 1/20 mensen is holebi. Hoe gek is het dat er zo weinig reclame is waarin we eens niet een man-vrouw koppel zien? Suitsupply zoekt vaak de controverse op, maar dit is een thema waarrond er eigenlijk geen controverse zou mogen zijn. Liefde is liefde, en wat maakt het nu uit wie er wie staat te zoenen? Echt erg dat er mensen zijn die de behoefte voelen om deze posters te bekladden en bushokjes te vernielen.
    Haydée onlangs geplaatst…Maak een eind aan geldverspilling: 4 checks die je moet doen voor je een aankoop doetMy Profile

  2. Nederland tolerant? Het wordt steeds minder tolerant hier. Voor mijn keukenraam hangt de Pride vlag. Ik vond het eng om het neer te zetten, want als iemand kwaad wilt, weten ze precies waar ik woon en waar ik voor sta. Maar ik besef me steeds meer dat het belangrijk is voor me dat het er blijft staan. Iedereen bij mij is welkom. Ik, en mijn vrienden, zijn van alle kleuren van de regenboog en dat vind ik mooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge