Hoe ver mag de blouse opengeknoopt zijn?

Het is een eeuwig discussiepunt en iedereen vindt er weer iets anders van. De één vindt gesloten fijn, de ander maakt alles dicht en sommigen laten het volledig open. Ik heb het over de knopen van een blouse of overhemd. Laatst zag ik de vraag weer bij een lezer voorbij komen en het zette mij aan het denken. Wat zijn de zakelijke etiquette regels rondom dit thema eigenlijk? Hoe ver mag de blouse opengeknoopt zijn? En hoe zit het bij de heren, wanneer ze een overhemd dragen?

Hoe ver mag de blouse opengeknoopt zijn?

Hoe het hoort

Om te achterhalen wat de formele regels zijn op dit gebied heb ik Anne-Marie van Leggelo geïnterviewd. Als eigenaresse van Het Etiquette Bureau geeft zij al jaren diverse workshops op het gebied van etiquette. Daarnaast is ze ook spreker, columniste en ook op televisie deelt zij haar kennis.

Maar wie denkt dat je hier met een stijve vrouw te maken hebt, die heeft het goed mis. Anne-Marie is een moderne vrouw die op het gebied van etiquette weet hoe het hoort, maar ook zeker open minded is. Geen strakke regels voor haar, maar juist met oog voor het persoon en de omgeving geeft zij moderne etiquette adviezen. Kortom: de juiste dame om antwoord te geven op deze veelgestelde vraag.

Tot hoe ver mogen heren de knoopjes van het overhemd los maken?

”Mijn advies is vooral als eerste om goed te kijken naar het lichaam. Bij de ene man is één losse knoop mooi, terwijl bij de ander ook twee knoopjes goed kunnen. Wees kritisch en kijk goed naar jezelf. Daarnaast heeft het ook te maken met de setting waarin jij je bevindt. Is het een zakelijke omgeving? Laat dan alle knoopjes gesloten of maak er hoogstens één open. Bij casual gelegenheden kun je er ook voor kiezen om twee knoopjes open te laten. Als je een das draagt, dan hoor je de knoopjes allemaal dicht te dragen.

Een goede richtlijn voor het wel of niet openen van de knoopjes is het borsthaar. Teveel borsthaar staat snel onverzorgd en het gaat ook afleiden. Probeer om die reden altijd zo min mogelijk borsthaar te laten zien. Als jij hier veel van hebt, dan kun je beter je overhemd helemaal dicht dragen of maximaal één knoop open laten.”

Hoe ver mag de blouse opengeknoopt zijn?Anne-Marie van Leggelo

Ik zie vaak heren een T-shirt dragen onder het overhemd. Op die manier kun je toch ook meer knopen los maken en er toch netjes uitzien?

”Een overhemd staat het mooiste wanneer je er geen shirt onder draagt. Ik weet dat veel mannen dat wel doen. Meestal heeft het te maken met transpiratie. Ze zijn dan bang dat dit snel zichtbaar is wanneer ze er geen shirt onder dragen. Of ze zijn wat gevuld bij de borst en dit willen ze dan afkleden met een shirt.

Als je dan toch graag een shirt draagt, dan adviseer ik altijd om een model te kiezen met een lage V-hals of in een huidskleur. Het is namelijk niet de bedoeling dat het shirt zichtbaar is. Je ziet het wel heel vaak, dan steekt het boven het overhemd uit. Probeer dit te vermijden.”

En hoe zit het bij de dames? Hoeveel knopen mogen zij volgens de etiquette open dragen?

”Bij dames is het een stuk eenvoudiger. De decolleté mag niet zichtbaar zijn. Met een decolleté nemen mensen je bij zakelijke gelegenheden namelijk simpelweg niet serieus. Hoeveel knoopjes er precies open kunnen, dat hangt sterk af van wat voor blouse de dame in kwestie draagt. Maar ook of ze er iets onder aan heeft en natuurlijk hoe groot de borsten zelf zijn. Bij grotere borsten zie je nu eenmaal sneller een decolleté dan bij kleinere. Een laag geknoopte blouse in combinatie met een hoger gesloten hemd kan bijvoorbeeld heel goed. Maar meer dan drie knoopjes zou ik niet open dragen.

De enige uitzondering bij de zakelijke decolleté is tijdens gala gelegenheden. In dat geval is een subtiele decolleté wel toegestaan. Is de dresscode white tie? Dan mag je juist wel een diepe decolleté dragen. Maar net zoals bij de heren is het van belang dat je goed kijkt naar jezelf. Is het wel mooi om zo een lage hals te dragen? Op een bepaalde leeftijd, en dat is verschillend per dame, flatteert een hogere halslijn vaak meer dan een lage. Dat geldt trouwens ook voor de heren. Met een mooie huid staan een paar open knoopjes eerder verzorgd dan wanneer je een minder mooie huid hebt.”

Bedankt voor het delen van je kennis Anne-Marie. Wij weten nu eindelijk hoe het zit :-).

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge