Hoe wenselijk zijn hoofddoeken en keppeltjes bij boa’s?

Even leek het alsof de discussie over hoofddoeken was weggeëbd. Maar deze maand was hij daar weer, met dit keer de boa’s in de hoofdrol. Tot op heden mochten zij geen hoofddoek dragen, maar daar maakt Utrecht een einde aan. Zij hebben als eerste stad in Nederland besloten om zowel hoofddoeken als keppeltjes toe te staan. Kan dat zomaar? En hoe wenselijk zijn hoofddoeken en keppeltjes bij boa’s?

Hoe wenselijk zijn hoofddoeken en keppeltjes bij Boa's?
Afbeelding van Azuan Hashim via Pixabay

Diversiteit en inclusiviteit

Mijn wenkbrauwen gingen wel even omhoog toen ik het nieuws hoorde. In 2011 introduceerde het kabinet namelijk een gedragscode voor de politie die deze discussie tot een einde bracht. Hierin staat dat  ‘het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie’. Dat betekent dus dat hoofddoeken en keppeltjes niet gedragen mogen worden door agenten in functie.

Officieel hebben boa’s geen politierang en zijn het dus geen agenten. Maar ze zijn wel bevoegd om een aantal soortgelijke taken uit te voeren. Zo mogen zij verdachten aanhouden en strafbare feiten opsporen. Dus waarom zou je de regels voor boa’s in Utrecht ineens gaan veranderen?

Het was de fractie Denk die dit thema binnen de gemeente aankaartte. Volgens Denk-fractieleider Mahmut Sungur is het belangrijk omdat de gemeente kampt met een tekort aan handhavers. Door het verbod op te heffen wordt de functie voor een groter publiek toegankelijk, zo is de gedachte. Sungur is daarnaast van mening dat dit de manier is om te laten zien dat de stad diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan.

 

Hoe wenselijk zijn hoofddoeken en keppeltjes bij boa’s?

Je zou verwachten dat het nieuws voor verontwaardiging zou zorgen in Den Haag. Maar minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft aangegeven hier niets tegen te willen doen. Hij ziet dit als een lokaal besluit. 

Grapperhaus lijkt niet veel steun te krijgen voor zijn gedoogbeleid. VVD-Kamerlid Ingrid Michon heeft aangegeven het besluit van de minister vreemd te vinden. ”Grapperhaus bepaalt als justitieminister wel degelijk voor boa’s de kaders. Hij gaat over hun bevoegdheden en wapens”, aldus Michon.

Ook de Nederlandse BOA-bond is niet gecharmeerd van de plannen. Zij vinden dat het dragen van hoofddoeken en keppeltjes de neutraliteit van boa’s in gevaar brengt. Daar is ook de VVD-fractie in de Tweede Kamer het mee eens. Zij hebben de Utrechtse burgemeester Dijksma daarom opgeroepen om het besluit naast haar neer te leggen. 

 

Juridisch onderbouwd 

Ik denk dat de kans klein is dat het verbod in Utrecht daadwerkelijk wordt opgegeven. In 2017 was er een soortgelijke discussie bij de Amsterdamse politie. Destijds was er veel verzet binnen de politie en politiek, waardoor het verbod op hoofddoeken toch in stand bleef. In dit geval zie je hetzelfde ontstaan: zowel de VVD-fractie als de BOA- bond is tegen de Utrechtse plannen.

Daarnaast wordt het verbod op hoofddoeken ook juridisch gesteund. Dit jaar deed het Europese Hof nog een uitspraak over hoofddoeken. De hoogste juridische instantie van Europa oordeelde dat als een werkgever neutraliteit wil uitstralen het verbieden van een hoofddoek is toegestaan. Dat wil trouwens niet zeggen dat het overal verboden is. Nieuw-Zeeland voegde vorig jaar zelfs een hijab toe aan het kledingpakket van de politie.

 

Neutraliteit, diversiteit en werkgelegenheid 

Maar gezien de weerstand in Nederland zie ik dat hier niet zo snel gebeuren. Ik snap het ergens ook wel. Want als je dit toestaat, dan moet je ook andere uitingen van religie gaan toestaan. Anders discrimineer je op basis van geloofsovertuiging. Hoewel sommigen dat nu ook al vinden, heeft de rechter beslist dat dat vanuit het oogpunt van neutraliteit is toegestaan. En wat betekent neutraliteit wanneer je je geloofsovertuiging laat zien? Is het uniform dan het enige wat neutraal is?

Een ander zorgpunt is de veiligheid. Er mensen die zeggen dat een hoofddoek een discussie zal opleveren op straat en daarmee het werk lastiger zou maken. Een ander argument dat wordt genoemd zijn de fysieke risico’s dat een hoofddoek met zich meebrengt. Het is voor mensen die kwaad willen makkelijk om te trekken aan een hoofddoek. Door hieraan te trekken kun je iemand zijn nek beknellen en het zicht ontnemen. 

Aan de andere kant is het belangrijk dat we genoeg boa’s hebben in Nederland. Want hun werk is belangrijk voor de veiligheid in de samenleving. Maar los je dit probleem op door keppeltjes en hoofddoeken toe te staan? 

Het moge duidelijk zijn dat deze discussie een hoop voor- en tegenargumenten kent. Zoveel, dat ik ook geen antwoord weet op de vraag of het nu wel of niet zou moeten kunnen. Eerst was ik voorstander, maar als ik alle argumenten naast elkaar leg snap ik beide kanten. Ik verwacht dan ook niet dat we hier snel over uitgepraat zullen zijn…

 

Wat vind jij? Zouden boa’s hoofddoeken en keppeltjes moeten kunnen dragen?

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge