Hoe zwaar mag je werktas zijn?

Want to read in English? Click here.

Ondanks de meeste mensen tegenwoordig redelijk papierloos werken, stoppen we vaak toch nog een hoop spullen in onze tas. Maar hoeveel weegt deze gemiddeld eigenlijk? Zit er een verschil tussen mannen en vrouwen en hoe zwaar mag je werktas zijn? Tijd voor keiharde cijfers én een advies van de chiropractor.

 

Hoe zwaar mag je werktas zijn?

 

Onderzoek

In 2013 en 2014 is er in Nederland, Duitsland en België onderzoek gedaan naar het gewicht van de tas die wij dagelijks met ons mee nemen naar het werk. De meerderheid van de respondenten was hoog opgeleid.

Uit dit onderzoek is gebleken dat de werktas gemiddeld zo’n 3,2 kilo weegt. Het meest opvallende is dat in alle landen (Duitsland, België en Nederland) de mannen over het algemeen een zwaardere tas hebben. Terwijl er juist vaak wordt gezegd dat vrouwen zo veel met zich mee nemen in een tas. De mannen in Duitsland en Nederland blijken in praktijk gemiddeld zo’n 700 gram meer aan gewicht mee te nemen. In België is dit verschil met 900 gram nog groter. De werktas van heren weegt daar gemiddeld 3,8 kilo en die van vrouwen 2,7 kilo.

Er is niet echt onderzocht waar dit precies aan ligt, maar de onderzoekers zelf denken dat het komt door de apparatuur die mannen met zich mee nemen. Een tablet, laptop of gadget weegt nu eenmaal iets meer dan die extra lippenstift of tampons die vrouwen met zich mee nemen.

 

Wat mag het wegen?

Leuk, al die kilo’s. Maar wat mag een tas nu eigenlijk precies wegen? Volgens de chiropractor verschilt dit per tas. Als je een tas over je schouder draagt, dan mag hij maximaal 10% van je lichaamsgewicht wegen. Dus weeg je 80 kilo, dan mag jouw tas 8 kilo wegen. Daarbij wordt wel aangeraden om een tas te kiezen met een breed hengsel.

Draag je een rugzak? Dan mag deze maximaal 20% van jouw lichaamsgewicht wegen. Zorg er dan wel voor dat de onderkant ongeveer ter hoogte van je middel valt. Draag je liever een tas over je arm? Dan wordt aangeraden om een werktas van maximaal 4,5 kilo met je mee te nemen.

Ik heb na het lezen van deze onderzoeksresultaten ook meteen even mijn eigen werktas gewogen. Die van mij weegt 3,7 kilo en daar schrok ik eigenlijk best wel van. Er zit een laptop, portemonnee, handschoenen, opladers, harde schijf, visitekaartjes en veel te veel make-up in. Maar zoveel? Dat had ik niet verwacht. Maar ach… Ik draag hem over mijn schouder en aangezien ik iets meer weeg dan 37 kilo is dat gelukkig precies volgens de ‘regels’ 😉 .

 

Ik ben benieuwd of jij nu ook je werktas gaat wegen om te kijken hoe zwaar deze is.

 

Groetjes,

Aileen

Bron: viadesk, NSMBL

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge