Hoeveel invloed heeft je gebit tijdens een sollicitatiegesprek?

Want to read in English? Click here

Tijdens sollicitatiegesprekken is een eerste indruk van groot belang. Meestal denken mensen ter voorbereiding vooral aan de kleding die ze tijdens het gesprek zullen dragen. Een van de zaken waar weinig over wordt gesproken is het gebit. Je praat natuurlijk met je mond, dus je tanden zullen goed zichtbaar zijn. Maar hoeveel invloed heeft je gebit tijdens een sollicitatiegesprek? En heeft het ook invloed op je prestaties wanneer je eenmaal aan het werk bent?

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Het onderzoek

PlusDental, een bedrijf dat beugels maakt, was benieuwd naar de antwoorden op bovenstaande vragen. Daarom stuurden zij begin 2020 naar 5.000 HR-medewerkers uit diverse landen een enquête. Hierin werden vragen gesteld over de invloed van het gebit tijdens het werk en sollicitatiegesprekken. Daarin werd een onderscheid gemaakt tussen zeven verschillende beroepen. Bij ieder beroep kon de invloed worden aangegeven op een schaal van 1, waarbij het gebit geen invloed heeft, tot 7 waarbij het gebit een belangrijke rol speelt. Voor dit artikel focus ik mij enkel op de resultaten uit Nederland. 

Invloed van het gebit tijdens sollicitatiegesprekken

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanderse HR-medewerkers graag een verzorgd gebit tijdens sollicitatiegesprekken zien. Bij functies als data-analist, programmeur en telemarketeer wordt dit als redelijk belangrijk ervaren (score 4). Dit is opvallend, aangezien het om functies gaat waarbij er meestal geen direct klantcontact is. Sterker nog, bij de functies van data-analist en programmeur geven de HR-medewerkers zelf ook aan dat een aantrekkelijke glimlach geen invloed heeft op de prestaties van de medewerker (score 2). Opvallend genoeg vindt men dat een mooi gebit bij telemarketeers redelijk invloed heeft op de prestaties op het werk (score 4).

Hoeveel invloed heeft je gebit tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens sollicitatiegesprekken voor functies zoals klantadviseur, verzorger en verkooppersoneel vindt men een aantrekkelijke glimlach zeer belangrijk (score 7). Bij alle drie is dit zelfs doorslaggevend bij de keuze of iemand wel of niet doorgaat naar een tweede gesprek. Maar ook bij deze functies geven HR-medewerkers toe dat het gebit tijdens het werk niet altijd zo belangrijk is als gedurende de sollicitatieprocedure. Verzorgers en verkooppersoneel scoren bij de HR-medewerkers een 6, wat dus een punt lager is dan tijdens sollicitatiegesprekken. Alleen bij de klantadviseur blijkt het gebit in beide gevallen net zo belangrijk (score 7).

Mooi gebit is vooral een voorkeur

Dit onderzoek laat weer eens goed zien hoe mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk tijdens sollicitatiegesprekken. Zelfs wanneer een mooi gebit voor het uitvoeren van de functie geen meerwaarde heeft, ziet men dit graag. Gewoon, omdat wij er als mensen graag tegenaan kijken. Toch maar weer een reden om je tanden goed te onderhouden. 

Groetjes,

Aileen

Disclaimer: In dit artikel zijn de resultaten in hoofdlijnen benoemd. Voor een gedetailleerde weergave van de cijfers verwijs ik naar het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge