Hoeveel invloed heeft lichaamslengte op je salaris?

Want to read in English? Click here.

De invloed van het uiterlijk op zakelijk succes blijft voor mij een bijzonder fascinerend onderwerp. Zeker wanneer het gaat om salaris. Eerder schreef ik over de invloed van make-up en gewicht op het inkomen. Vandaag neem ik een ander onderzoek onder de loep, gericht op de lichaamslengte. Want hoeveel invloed heeft dit eigenlijk op je salaris?

Hoeveel invloed heeft lichaamslengte op je salaris?
Foto: Pixabay

 

Mannen vs vrouwen

Onderzoekers aan de University of Sydney en de Australian National University hebben hier onderzoek naar gedaan. Hierbij werden de bevolkingsgegevens van 20.000 Australiërs in de leeftijd van 25 tot en met 54 jaar bekeken. Binnen de groep werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, opleiding en beroep. Bij ieder persoon werd er een vergelijking gemaakt tussen de lichaamslengte en het salaris.

Hieruit bleek dat er een duidelijk verband tussen deze twee factoren is. Mannen die 5 centimeter langer zijn dan het gemiddelde blijken 1,5 procent meer te verdienen. Hierbij werd uitgegaan van een gemiddelde lichaamslengte van 178 centimeter. De verhoging in salaris was dus te zien vanaf 183 centimeter. 

Dit percentage lijkt misschien klein, maar een rekensom laat zien dat het op jaarbasis een groot verschil kan maken. Uit een steekproef bleek het gemiddelde inkomen van de mannen 63.200 dollar per jaar te zijn.Wanneer zij 1,5 procent meer verdienden zou daar dus 948 dollar bovenop komen. Wanneer de mannen 10 centimeter of langer waren dan gemiddeld, steeg het percentage zelfs naar 3%. In totaal verdienden de mannen die 188 centimeter of langer waren op jaarbasis gemiddeld zo’n 1896 dollar meer dan de heren die 178 centimeter lang waren. 

Bij vrouwen werkt het anders. Pas met een lichaamslengte die 10 centimeter langer is dan gemiddeld ontvangen zij een salaris dat 2% hoger is dan gemiddeld. In het onderzoek wordt helaas verder niet aangegeven hoeveel dit verschil in de praktijk is en van welke gemiddelde lengte men is uitgegaan. Dit komt waarschijnlijk omdat de onderzoekers aangeven dat zij dit percentage statistisch gezien niet interessant vinden.

 

Overgewicht

Naast de lichaamslengte heeft men tijdens het onderzoek ook gekeken naar de invloed van het gewicht op het salaris. Hieruit is gebleken dat mannen met overgewicht gemiddeld 5 procent meer verdienen, terwijl diegenen met ondergewicht juist 18 procent minder salaris ontvangen. Het gewicht bij vrouwen heeft volgens het onderzoek geen invloed op het salaris. 

Deze resultaten komen deels overeen met het onderzoek dat de Britse  en Amerikaanse collega’s hebben gedaan. Hieruit bleek dat mannen met ondergewicht gemiddeld 8000 dollar per jaar minder verdienden dat degenen met een grotere kledingmaat. Volgens het Australische onderzoek zou het met 18 procent gaan om 11.376 dollar.

Uit Brits en Amerikaans onderzoek is echter gebleken dat het gewicht van vrouwen invloed heeft op het salaris. Slankere vrouwen zouden gemiddeld 16.000 dollar per jaar meer ontvangen dan degenen die wat voller zijn. De Australische onderzoekers hebben aangetoond dat dit juist geen invloed heeft.

 

Verklaring 

De Australische onderzoekers denken te weten waarom lange mensen een hoger salaris hebben. Zij geven aan dat deze mensen door hun lengte minder moeite hoeven te doen om indruk te maken.

Hoewel het oneerlijk klinkt, het salaris zou niet beïnvloed moeten worden door het uiterlijk, vind ik het een logische verklaring. We zijn visuele wezens en over het algemeen sneller onder de indruk van grote dingen. Of het nu gaat om huizen, auto’s of mensen. Size matters.

Dus heren, toch maar even een paar hakken aanschaffen? Het kan je zomaar 1896 dollar, omgerekend 1136 euro, opleveren.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge