Hoeveel (werk)kleding hebben we in de kast?

Ik hoor steeds vaker termen als ‘minimalisme’ en ’10 piece wardrobe’ om mij heen. Mensen zijn steeds meer bezig met bewust leven en willen ook op het gebied van kleding bewustere keuzes maken. Maar hoeveel (werk)kleding hebben we in de kast? Welk deel daarvan is tweede hands en hoeveel pakken hebben we gemiddeld? Hier is onderzoek naar gedaan.

 

Hoeveel (werk)kleding hebben we in de kast?Foto: Pixabay

Kopen we echt minder?

Zelf vertelde ik laatst nog in een artikel dat ik al anderhalf jaar geen kleding heb gekocht. Tenminste, tot aan afgelopen oktober. Toen ging voor het eerst weer winkelen. In hetzelfde artikel schreef ik ook hoe ik er voor zorgde dat ik er toch netjes uit blijf zien. Het was leuk om te merken dat er veel mensen enthousiast regeerden op deze ‘coming out’. Velen vinden het knap en het past ook wel in de trend om minder te kopen. Ondanks ik niet om deze reden minder kleding ben gaan kopen.

Ondanks duurzaamheid en bewust leven steeds belangrijker wordt gevonden blijkt uit onderzoek dat we juist meer zijn gaan kopen. En ook op het gebied van kleding is er een stijgende lijn te zien. Het gaat beter met de economie, dus ergens is het wel logisch. Maar hoe zit het met de bewuste keuzes die we maken in onze kledingkast?

 

Hoeveel kleding?

Uit onderzoeksresultaten (2017) is gebleken dat we jaarlijks zo’n 46 kledingstukken kopen. Een gemiddeld kledingstuk kost €16 en dat is minder in vergelijking met de omringende landen zoals Duitsland, Denemarken en Engeland.

We hebben gemiddeld 175 kledingstukken en 50 daarvan hebben we in het afgelopen jaar niet gedragen. Slechts 7 items zijn tweedehands. Jonge vrouwen uit grote steden blijken gemiddeld de grootste fans van tweedehands items en oudere mannen worden er het minste blij van. Vrouwen, jonge mensen en mensen uit grote steden hebben sowieso over het algemeen meer kleding. Mannen en ouderen uit dorpen hebben het minste in hun kast hangen.

De onderzoeksresultaten zijn redelijk gedetailleerd, maar qua zakelijke kleding is het lastig om te onderscheiden. Het enige item dat er tussen staat en duidelijk gerelateerd is aan het werk, dat is het pak. Uit dit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 1 pak in de kast hebben hangen. Zo’n 30% van deze pakken is in het afgelopen jaar niet gebruikt en 4% van het totale aantal pakken is tweedehands.

 

Wat gooien we weg?

Nederlanders gooien gemiddeld 40 stuks kleding per jaar weg. Daarvan komen 24 stuks bij het huishoudelijk afval terecht en 16 stuks worden ingezameld. Van deze 16 ingezamelde kledingstukken zijn er 5 niet geschikt voor hergebruik en 9 stuks worden wel weer opnieuw gedragen. De overige 2 kledingstukken zijn volgens de consument geschikt om opnieuw te dragen, maar voldoen helaas niet aan de internationale tweedehands standaarden.

 

Conclusie

Het is opmerkelijk om te zien hoeveel kleding er nog bij het huishoudelijk afval belandt. Als ik met mensen om mij heen praat over het weggooien van kleding, dan doet iedereen het in een speciale verzamelbak.

Qua hoeveelheid kledingstukken vind ik het aan de lage kant, zeker omdat sokken en ondergoed meegeteld zijn. Maarja, ik ben een vrouw met een liefde voor kleding dus daarmee ben ik waarschijnlijk ook niet representatief voor ‘de gemiddelde Nederlander’. Het aantal pakken weet ik niet uit mijn hoofd, maar het zijn er zeker meer dan één. En ze zijn allemaal nieuw gekocht.

 

Hoeveel pakken heb jij in de kast hangen? Zijn deze tweedehands of nieuw?

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Ik koop het liefst ook alleen maar nieuw. Het aantal pakken…(moet ik die meetellen die me niet meer passen omdat ik moet afvallen? 😉 ) 4 die me passen.

    groetjes,
    Mariam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge