How to: retro kleding op het werk dragen

Want to read in English? Click here.

Gisteren publiceerde ik een artikel over werken in retro kleding op kantoor. Daarin vertelde Kiran over haar liefde voor deze kledingstijl en hoe mensen hierop reageren. Vandaag geeft zij tips voor diegene die zelf ook wat meer retro gekleed wil gaan op het werk. Hoe kun je snel een leuke retro outfit combineren? Waar koop je deze kleding en welke welke stijl is geschikt voor op het werk? Kiran vertelt het je allemaal!

How to: retro kleding op het werk dragen

Als eerste, wat is jouw favoriete zakelijke outfit en waarom?

”Een outfit met een kokerjurk, omdat dit super efficiënt is in de ochtend. Jurk aan, bijpassende schoenen en klaar! Daarnaast heeft het ook een praktische reden, zeker tijdens de koudere dagen. Een kokerjurk of -rok houdt meer warmte vast dan een wijde jurk.

Ook de “twin set” is om die reden favoriet geworden bij mij. Deze bestaat uit een rok met bijpassende blazer. Daarnaast heb je bij deze outfit tijdens de wat koudere lentedagen of eerste herfstdagen overdag ook geen jas nodig. Verder kun je er heel makkelijk een avond outfit van maken als je na werk nog een uitje gepland hebt.”

Welke retro stijl is in jouw ogen zeer geschikt voor op het werk en welke niet?

”Er zijn veel verschillende stijlen en ik denk eigenlijk dat ze allemaal wel geschikt zijn of zijn te maken voor de zakelijke omgeving. Ik let er zelf altijd op dat jurken en rokken tot op de knie komen en dat kledingstukken niet te strak zitten. De klassieke jaren veertig en vijftig stijlen zijn sowieso geschikt voor het werk. Denk aan klassieke mantelpakjes of A-lijn jurken en rokken met een geaccentueerde taille. Maar ook kleding die geïnspireerd is op de vroege jaren zestig is perfect voor werk. Denk hierbij aan Jackie O. en kleding uit de serie Mad Men.

De bohemian stijl van eind jaren zestig en begin jaren zeventig is ook erg leuk, zeker in de herfst met laarzen en een grote hoed. Die hoed is trouwens ook nog eens handig als het regent.

De pin-up stijl is geschikt te maken. Deze stijl is erg vrouwelijk met strakke kokerjurken en -rokken waarbij de vrouwelijke vormen worden geaccentueerd. Voor werk combineer ik een kokerrok met een losse blouse of top en daarnaast heb ik kokerjurken en -rokken die speciaal geschikt zijn voor de werkomgeving.”

Waar koop jij je kleding?

”Mijn jurken en rokken koop ik grotendeels bij retro webshops uit Nederland en Engeland. Een bekende retro webshop is Collectif Clothing. Hier vind je kleding geïnspireerd door de jaren vijftig en zestig. Miss Candyfloss heeft kleding gebaseerd op de jaren veertig en vijftig. Daarnaast zijn er in Nederland veel retro webshops, de meest bekende zijn Succubus en Topvintage. Zij hebben een groot assortiment met diverse retro merken.

Topjes, vestjes en passende oorbellen koop ik regelmatig bij de Mango, Only, C&A en H&M. Zij hebben vaak topjes en accessoires die perfect passen bij retro looks geïnspireerd door de jaren vijftig en zestig.

Op mijn foto’s zie je ook dat ik retro kledingstukken combineer met niet-retro items. Met uitzondering van de rode top met stippen, komen de topjes op de foto’s uit dit artikel bijvoorbeeld van Only (beide zwart/witte print tops), C&A (oranje/bruine top) en H&M (gele en witte top).”

How to: retro kleding op het werk dragen

How to: retro kleding op het werk dragen

How to: retro kleding op het werk dragen

Wat zou jij mensen adviseren die ook graag een beetje meer retro gekleed willen gaan op het werk?

”Ik zou adviseren om eerst te bedenken of er een specifieke stijl is die je erg leuk vindt. Is er een specifieke stijl of zijn er meerdere stijlen, dan kun je kijken naar de kleuren en prints die gebruikt worden bij een bepaalde retro stijl.

In de zakelijke wereld zijn de gebruikelijke kleuren grijs, blauw, zwart en wit. Kies bijvoorbeeld voor de verandering voor een blouse met een print die je aanspreekt, bijvoorbeeld polkadots. En combineer dit met een pantalon die je normaal gesproken zou dragen. Als dit bevalt kun je verder kijken. Vind je de jaren vijftig stijl mooi, maar past de koker stijl niet bij je? Kies dan voor een leuke A-lijn jurk of rok die je combineert met een effen blouse.

Naarmate je gewend raakt aan een bepaalde stijl kun je telkens een stukje verder gaan. Belangrijkste blijft dat je jezelf goed blijft voelen in de kleding, dan straal je dit ook uit. In dat opzicht is een outfit niet alleen kleding, het weergeeft ook een stuk van je persoonlijkheid. En dat kan doorslaggevend zijn bij dat ene gesprek voor een nieuwe opdracht, een presentatie of een sollicitatiegesprek. Zeker in de zakelijke wereld heb je vaak te maken met een eerste indruk waarbij kleding een belangrijke rol speelt.”

Ik vond het super leerzaam om Kiran te mogen interviewen. Wil je meer inspiratie opdoen? Check dan haar blog Oriental Spice and some Chocolate.

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Inderdaad makkelijk om retro kleding en kleurrijke kleding aan te passen op je werk. Een mooie lange rok vind ik er ook echt goed uitzien. Het is sportief maar komt daarnaast ook zakelijk over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge