Hoewel het inmiddels heel gebruikelijk is voor vrouwen om broeken te dragen, zien we nog steeds vaak stewardessen in rokken werken. Daar moet volgens de National Human Rights Commission (NHRC) in Taiwan snel een einde aan komen. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het verplicht dragen van een rok een vorm van discriminatie, maar zou het ook nog eens gevaarlijk zijn en seksuele intimidatie uitlokken.
Human Rights Commission tikt Taiwanese luchtvaartmaatschappijen op de vingers
Volgens het onderzoek van de NHRC loopt het land achter. In het persbericht staat dat “bijna 100% van de luchtvaartmaatschappijen in Europa, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië zowel rok- als broekopties als onderdeel van het uniform aanbiedt.” Maar dat is in Taiwan niet het geval. Bovendien heeft het land een verdrag ondertekend waarin staat dat de overheid zich actief zal inzetten tegen iedere vorm van discriminatie van vrouwen.
Het advies komt niet zomaar uit de lucht vallen (no pun intended). De Taoyuan Flight Workers’ Professional Union kaartte het probleem in augustus 2023 al aan bij de mensenrechtenorganisatie. Volgens de vakbond zijn de meeste vrouwelijke stewardessen in Taiwan verplicht om rokken, kousen, hakken en make-up te dragen. Ze noemen het niet alleen seksistisch, maar ook gevaarlijk. De vrouwen zouden door deze kledingvoorschriften minder snel kunnen reageren in noodsituaties, terwijl ze tijdens trainingen vaak wel een broek mogen dragen. De National Human Rights Commission voegt daaraan toe dat de huidige kleding de kans op seksuele intimidatie en objectificatie vergroot.
Druk op Taiwanese luchtvaartmaatschappijen
Het is opvallend dat dit rapport er moest komen. Want toen de vakbond een jaar geleden aanklopte bij de mensenrechtenorganisatie, kwam dit al breed in het nieuws. De overheid vond de situatie van de stewardessen zo ernstig, dat Taiwan in november 2023 een deel van het budget van de Civil Aviation Administration bevroor. Maar het inhouden van omgerekend 1,55 miljoen dollar bleek kennelijk niet genoeg.
Inmiddels hebben een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, zoals EVA Air, China Airlines en Starlux Airlines, laten weten dat ze actie zullen ondernemen. Ze zeggen in gesprek te zullen gaan met de vrouwen binnen hun organisatie om te onderzoeken of de dresscode veranderd moet worden. En zo ja, wat er precies moet gebeuren.
Dat is vrij ironisch, aangezien de vakbond aan de bel trok omdat het vrouwelijk personeel had geklaagd. Meestal stap je pas naar de vakbond wanneer je werkgever je klacht niet serieus neemt. Maar nu vinden de luchtvaartmaatschappijen het ineens tijd om wél naar het personeel te luisteren. Hoewel de mensenrechtenorganisatie en de overheid hebben aangegeven wat er veranderd moet worden, willen de bedrijven dat eerst zelf van de vrouwen horen.
Een bijzonder verhaal
Ik vind het sowieso bijzonder hoe er met de vrouwen wordt omgegaan. Want naast het feit dat hun klachten niet serieus worden genomen, is de visie van de vakbond ook opvallend. De vakbond zegt namelijk dat een rok de kans op objectificatie en seksuele intimidatie vergroot. Alsof het dragen van een broek de vrouwen zou beschermen tegen grijpgrage handen van het andere geslacht. Hiermee wordt gesuggereerd dat een vrouw die een rok draagt, verantwoordelijk is voor het beeld en de acties van een man.
Ze zeggen achter te lopen qua dresscode. Maar volgens mij kunnen ze ook nog wel iets leren over vrouwenrechten in algemene zin…
P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com
Groetjes,
Aileen