Iedere dag dezelfde werkkleding: is dat slim of juist niet?

Je kent ze vast wel, van die mensen die iedere dag met precies dezelfde kleding op het werk aankomen. Je gaat je werkelijk wel eens afvragen of ze überhaupt andere kleding in de kast hebben hangen. Is het luiheid, strategie of iets anders waardoor mensen deze keuze maken? Iedere dag dezelfde werkkleding: is dat slim of juist niet?

Iedere dag dezelfde werkkleding: is dat slim of juist niet?

Wie doet dat nou?

Of we nu wel of niet collega’s hebben die iedere dag hetzelfde dragen, we kennen sowieso wel een aantal mensen die dit doen. Denk aan Mark Zuckerberg (oprichter van Facebook) die iedere dag dezelfde T-shirts en spijkerbroeken draagt. Oké, bij uitzondering wordt er over het T-shirt wel eens een sweater gedragen. Mark zelf maakt hier geen geheim van en heeft zelfs wel eens een foto op Facebook gedeeld waarin hij ons een kijkje geeft in zijn kledingkast. En we kennen ook vrijwel allemaal Steve Jobs, de oprichter van Apple. Hij stond zelfs bekend om zijn zwarte coltrui en vale spijkerbroeken.

Barack Obama ziet er wellicht heel anders uit dan deze heren, maar ook hij hanteert hetzelfde principe. Hij draagt vrijwel altijd een donkerblauw of een grijs pak. Netjes en voor alle gelegenheden geschikt. Hetzelfde moet Angela Merkel een tijdje geleden hebben bedacht. Zij heeft weliswaar een garderobe die ik stuk vrolijker is, maar vrijwel al haar jasjes hebben hetzelfde model. Alleen de kleur wil nog wel eens verschillen.

Super handig!

Zowel Mark Zuckerberg als Obama hebben wel eens aangegeven waarom ze iedere dag hetzelfde dragen. De reden is vrij simpel: ze hoeven niet meer te kiezen in de ochtend en op die manier besparen ze hun energie. Deze heren moeten dagelijks zoveel keuzes maken en willen deze op andere vlakken weer graag beperken. Slim bedacht, toch? Er zijn nog meer voordelen wanneer je er voor kiest om iedere dag dezelfde kleding op het werk te dragen:

  1. Je bent herkenbaar –  Je collega’s weten hoe je er uitziet en dat is wel zo makkelijk. In grote groepen (denk aan conferenties en bedrijfsborrels) weten ze je makkelijk te vinden. Voor een teruggetrokken persoon is dit wellicht niet zo handig omdat je daardoor sneller wordt aangesproken. Maar voor iemand die benaderbaar moet zijn of op de hoogte wilt blijven van wat er speelt, dan is het wel weer makkelijk.
  2. Je zult niet zo snel een ‘misstap’ begaan – Je hoeft eigenlijk maar één keer goed na te denken over je kleding en zal daardoor niet zo snel iets onhandigs aantrekken. Kies je voor een outfit die toch niet zo goed staat? Dan is de kans groot dat je collega’s er op den duur wel iets over gaan zeggen. Ze zien je er immers iedere dag in lopen. En als ze je een beetje mogen, dan willen ze je ook vast wel helpen met een advies.
  3. Je komt betrouwbaar over – Mensen die iedere dag hetzelfde dragen zullen eerder een betrouwbare indruk maken. Je bent trouw aan je eigen kledingstijl, dus wellicht kun je dat ook in andere situaties zijn? Natuurlijk is het geen garantie maar mensen zullen dit wel eerder denken.

 

Wat saai…

Na het lezen van bovenstaande tekst ben je misschien geneigd om zelf ook iedere dezelfde werkkleding te gaan dragen. Maar er zijn ook een aantal nadelen.

  1. Het is saai – Ja, dat is het zeker. Als jij iedere dag hetzelfde draagt dan zie je er al snel wat saai uit. En misschien vind je het zelf ook wel saai worden wanneer je dit een tijdje doet?
  2. Je past je niet aan – Als je iedere dag een pak moet dragen op het werk, dan heb je weinig keuze natuurlijk. Maar dan nog kun jij je werkkleding altijd aanpassen op je omgeving, naar je humeur of activiteit die je gaat ondernemen. Tenzij je iedere dag hetzelfde draagt natuurlijk. Dan heb je geen mogelijkheid om je aan te passen. Je hebt er dan voor gekozen dat één outfit bij iedere gelegenheid past. Voor sommigen klinkt dit als muziek in de oren maar veel mensen vinden het toch wel fijn om zich aan te kunnen passen.
  3. Je valt niet op – Je bent weliswaar herkenbaar en komt betrouwbaar over, maar opvallen zul je niet zo snel doen. Wanneer je kiest voor één werkoutfit, dan is de kans groot dat je kiest voor de veilige weg. Je wilt het namelijk altijd kunnen dragen. Hierdoor zul je niet zo snel opvallen en dat is jammer. Zeker wanneer je ambitieus bent, dan kan het wel eens handig zijn om bij bepaalde gelegenheden een andere outfit met bijvoorbeeld een krachtige kleur te kiezen.

 

Conclusie

‘Zoveel mensen, zoveel wensen’ zeggen ze wel eens. En dat is in dit geval zeker waar. Zelf zou ik niet zo snel er voor kiezen om iedere dag hetzelfde te dragen. Sommige outfits trek ik wat vaker aan dan andere maar iedere dag hetzelfde? Nee, dat vind ik saai. Verder vind ik het ook gewoon leuk om kleding te kiezen dat bij mijn humeur en activiteit past.

Zou jij het kunnen? Iedere dag hetzelfde dragen? Of doe jij dat al?

 

Groetjes,

Aileen

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge