”Ik draag een dirndl tijdens mijn werk”

Wanneer we denken aan Oostenrijk en kleding, dan denken we al snel aan klederdracht. Maar wordt dit tegenwoordig nog steeds zoveel gedragen? Ook op het werk? Ik ging in gesprek met Maaike Meerman (36), reisleidster en eigenaresse van de blog Bergfamilie, waar zij onder meer schrijft over haar leven in Oostenrijk.

Ik draag een dirndl tijdens mijn werk
Maaike Meerman

Hoe ben je in Oostenrijk terecht gekomen?

”Ik ben opgegroeid in Amstelveen en heb gestudeerd aan de Internationale Hotelschool in Leeuwarden. Vervolgens heb ik verschillende banen gehad in Nederland, maar ook in Ierland en Spanje. Toen ik mijn vriend leerde kennen werkte hij als skileraar in Oostenrijk. Vanaf dat moment zijn we gaan nadenken over de optie om naar dit land te emigreren.

Toen onze kinderen zes en acht jaar oud waren vonden wij het een goed idee om te verhuizen. Hoe ouder ze worden, hoe lastiger het is om ze aan een nieuw land te laten wennen. Destijds werkte ik bij een verzekeringsbedrijf en had mijn vriend een goedlopend bedrijf in Nederland. Toch hebben we alles opgezegd en zijn we vertrokken.”

Wat voor werk doe je nu in Oostenrijk?

”In het begin heb ik vooral in de horeca gewerkt. Inmiddels begeleid ik groepen met mensen, vaak ook influencers, die Oostenrijk bezoeken. Door middel van wandelen laat ik de omgeving zien. Daarnaast skieën we veel en schrijf ik over alles rondom wintersport op mijn blog op-wintersport.nl. En daarnaast beheer ik bergfamilie, een outdoorblog.”

Het land staat bekend om de traditionele klederdracht. Wordt dit anno 2019 ook nog gedragen of is dat een beetje verleden tijd?

”Ja, het wordt zeker gedragen. Ik merk dat Oostenrijk een land is dat veel waarde hecht aan tradities. Wanneer je hier komt wonen, dan verwacht men ook dat jij dit gaat dragen tijdens officiële evenementen. Als je dat niet doet, dan word je hier ook zeker op aangesproken. Daardoor kocht ik al snel mijn eerste dirndl (zie foto bovenin artikel). Het is een jurk met een soort schort en hier hoor je ook bijpassende schoenen, sieraden en een tas bij te dragen. 

Bij officiële gelegenheden zoals de eerste communie of een bruiloft moet je als vrouw een dirndl dragen. De mannen dragen een lederhose. Hetzelfde geldt voor kinderen.”

Ik draag een dirndl tijdens mijn werk
dirndls voor kinderen, links een lederhose | Foto Pixabay

Dragen mensen dit ook op het werk?

”Dat verschilt per beroep, maar toen ik in de horeca werkte droeg ik een dirndl. Verder zie ik vooral veel boerinnen die het dragen. Het land staat er natuurlijk bekend om, dus als toeristen komen vinden zij het ook leuk om te zien. In sommige restaurants schaft de eigenaar er een aantal aan zodat iedereen er hetzelfde uitziet, maar soms kun je ook je eigen dirndl dragen. 

Wanneer ik groepen begeleid tijdens busreizen, draag ik ook een dirndl. Je laat op die manier gelijk een stukje cultuur zien en dat jij je best doet om er goed uit te zien. Dat waarderen mensen.”

Blijft de dirndl qua model en uitstraling altijd hetzelfde of bestaan er ook bepaalde trends op dit gebied? 

”Er zijn zeker trends. Ieder jaar verandert de mode, ook binnen de klederdracht. Momenteel zie je veel groen en blauw. Ook kant en polkadot zie ik steeds vaker voorbij komen. Daarnaast heb je de traditionele dirndl die bestaat uit een losse blouse en rok met schort, en de moderne variant waarbij alles aan elkaar vast zit en eigenlijk een soort jurk is. Persoonlijk vind ik de moderne variant het mooiste. Wat momenteel ook hip is, dat is de korte en strakke lederhose voor dames.

Er wordt onderling ook op gelet. Het is iets om je status mee aan te geven. Men ziet meteen of je een nieuwe aanhebt of dat je in een oud model loopt. Het zijn ook best wel dure kledingstukken, dus niet iedereen kan ieder jaar een nieuwe dirndl kopen.”

Hoeveel kost een dirndl gemiddeld?

”Dat is lastig om te zeggen. Je kunt de goedkoopste online voor zo’n 150 euro bestellen, maar dan is de kwaliteit vaak niet zo goed. Een kwalitatief goede en traditionele dirndl kost zo’n 450 tot 2000 euro. Dus dat is niet iets dat je regelmatig koopt. Zeker wanneer jij je bedenkt dat mensen in Oostenrijk minder verdienen dan in Nederland. 

De accessoires die je erbij hoort te dragen zijn trouwens ook niet goedkoop. De handgebreide sokken die mannen bij een lederhose dragen kosten bijvoorbeeld 200 euro. 

Maar de mensen vinden de traditie heel belangrijk en geven er graag geld aan uit. Ieder dorp heeft zijn eigen klederdrachtvereniging en die zijn erg actief. Er zijn ook beurzen waar oude kledingstukken worden ingenomen, opgeknapt en waar je dan vervolgens een tweedehands exemplaar kunt kopen. Op zo’n beurs heb ik ook mijn eerste dirndl gekocht.”

En naast de traditionele klederdracht, is de kleding die men draagt vergelijkbaar met Nederland?

”De kleding is qua stijl in vergelijking met Nederland wat meer ingetogen. Ik kocht in Nederland graag kleding bij Mango en met deze kleding viel ik nooit op. Het was eerder wat gewoontjes. Maar als ik die kleding in Oostenrijk zou dragen, dan valt het wel op. Jurken of rokken boven de knie zie ik bij normale kleding bijvoorbeeld zelden, terwijl de dirndl soms wel kort is. Daardoor heb ik mijn stijl ook wel een beetje aangepast. Ik word niet graag aangestaard en vind het belangrijk om mij als buitenlander aan te passen.

Wat mij verder opvalt is dat men bij iedere gelegenheid speciale kleding draagt. Wanneer men gaat wandelen, dan draagt men wandelkleding. Wanneer je gaat fietsen, heb je speciale fietskleding en op het werk speciale werkkleding. In Nederland stap je in je spijkerbroek op de fiets, maar dat doen ze hier echt niet.”

Ten slotte: ben je blij dat je hebt besloten om naar Oostenrijk te verhuizen?

”Oostenrijk is een land met veel ongeschreven regels, dus dat was in het begin best wel wennen. Maar ik ben zeker blij dat ik erheen gegaan ben. Omdat handwerk en tradities hier zo belangrijk zijn, leren mijn kinderen op school breien, naaien en weven. Ook doen ze veel met muziekinstrumenten. Dat soort dingen vind ik wel erg leuk hier.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge