Ik verbouwde een bakkersbroek

Ik heb er nog nooit over geschreven op Prettybusiness, maar ik kom van origine uit een bakkersfamilie. Mijn vader was namelijk een bakkerszoon en zijn ouders hebben tot aan hun pensioen een eigen bakkerij gerund. Ondanks ik al jaren schrijf over werkkleding, heb ik mij eigenlijk nooit afgevraagd wat bakkers nu precies dragen. Tot ik recent een traditionele bakkersbroek onder ogen kreeg…

Geschiedenis en trends

Ik was een paar maanden geleden op bezoek bij HAVEP Workwear in Goirle toen ik nietsvermoedend door hun catalogus zat te bladeren. Tot ik ineens een hele gave broek zag. Het was een recht model met een kleine ruit in wit en donkerblauw. Ik keek naar de omschrijving en toen pas zag ik dat dit een bakkersbroek was. Mijn interesse was meteen gewekt. Zouden mijn grootouders dit altijd hebben gedragen? Of zag de broek er destijds anders uit?

Vanaf dat moment heeft de bakkersbroek mij niet meer losgelaten. Ik ging op internet op zoek naar de geschiedenis, maar kon niets vinden. Behalve dat deze broek ook door koks en andere soorten beroepen binnen de foodsector wordt gedragen. Dus besloot ik om het dichterbij mijzelf te zoeken. Ik belde de zus van mijn vader en tevens mijn peettante Maria, om hier eens over te praten. Zij groeide niet alleen op in de bakkerij van mijn grootouders, ze is daarna zelf ook getrouwd met een bakker. Met hem heeft zij de afgelopen dertig jaar gezamenlijk zijn bakkerij gerund.

”De bakkersbroek bestaat al heel lang. Mijn vader droeg hem en mijn man heeft de broek ook altijd gedragen. Het is wel echt een broek die mannen in de bakkerij droegen. In de winkel zelf droeg iedereen gewoon hun eigen kleding met een schort er overheen. Destijds was die scheiding ook heel duidelijk: mannen werkten in de bakkerij en vrouwen stonden in de winkel om het brood te verkopen.

Op het moment dat ik in de bakkerij van mijn man ging werken, toen kwam de bedrijfskleding eigenlijk pas in beeld. Ik heb het dan over de jaren tachtig. Op dat moment gingen medewerkers in de supermarkten bedrijfskleding dragen en daarna volgden de bakkerijen. De economie ging destijds ook beter, en dus was er ruimte om dit aan te schaffen. De dames in de winkel gingen shirts en schorten dragen in een bepaalde kleur en met een logo of de naam van de bakkerij er op. In het begin zag je vooral veel streepjes, maar de laatste vijftien jaar was vrijwel alles effen.

Wat dat betreft zijn er ook duidelijke trends zichtbaar. Maar het is ook afhankelijk van het aanbod natuurlijk. Ik keek altijd naar de boekjes die wij ontvingen van leveranciers op het gebied van bedrijfskleding en soms gingen we ook naar een beurs om te kijken wat het aanbod was. In het begin droeg ik schorten in bruin en beige, later zijn we overgegaan naar bordeux. Uiteindelijk kozen we voor zalmroze in combinatie met wit en grijs omdat deze kleuren ook terugkwamen in onze winkel. Dan paste de bedrijfskleding bij het geheel.

Ondanks deze veranderingen in de winkel bleef mijn man de bakkersbroek dragen. We hebben er ook nooit aan gedacht om dit te veranderen. Het was gewoon een fijne broek. Ik kon hem wassen op negentig graden, samen met de witte schorten en doeken die we gebruikten. Je werkte met ovens die soms tweehonderdvijftig graden werden. Wanneer je daar iets uit pakt dat vet is, dan brand het vet direct in je schort en broek. De andere vlekken die je maakt door het werken met meel, die zie je door de lichte kleur van de broek ook niet zo snel. Op het moment dat mijn man de winkel in ging, trok hij wel een net schort aan. Die streek ik ook. Je wilt er toch een beetje netjes uitzien voor je klanten.”

Mijn bakkersbroek

De dame van HAVEP merkte meteen hoe gefascineerd ik was door deze broek. Ik vertelde haar het verhaal over mijn familie en ze gaf meteen aan dat ze de broek naar mij toe zou sturen. Dat was trouwens nog niet eens zo makkelijk. Het is eigenlijk een broek voor heren en dat viel toch nét even anders dan de gemiddelde damesbroek. Pas bij de derde levering zat de broek goed.

Ik verbouwde een bakkersbroek

Op bovenstaande foto zie je hoe de bakkersbroek er bij mij uitziet. Ik vond het direct erg gaaf staan, alleen irriteerde ik mij aan de wijde broekspijpen. Ik plaatste een foto van mijzelf met de broek op Instagram en vroeg of ik de pijpen in moest nemen. In de eerste instantie twijfelde ik namelijk. Ik kreeg meteen veel reacties van mensen die zeiden dat ik dat zeker moest doen. En zo belandde deze broek afgelopen donderdag onder mijn naaimachine.

Ik verbouwde een bakkersbroek

Ik verbouwde een bakkersbroek

Het maken van kleding was een onderdeel van mijn mode-opleiding. Ik wist dus dat ik dit kon. Omdat ik er stiekem een hekel aan heb, lag mijn naaimachine inmiddels te verstoffen in mijn kast. Toch was ik voldoende gemotiveerd om de broek naar mijn smaak aan te passen. Het idee dat ik in een bakkersbroek kon blijven lopen, dat vond ik zo leuk.

Ik verbouwde een bakkersbroek

Op de foto’s hier boven zie je het verschil tussen de originele broek (rechts) en de aangepaste versie (links). Nu ik er op terugkijk vind ik eigenlijk beide varianten wel leuk. Maar door mijn vollere figuur, ik heb doorgaans confectiemaat 46, vind ik een wat meer aangesloten model wel beter staan.

Ik ben benieuwd naar jouw mening: vind jij de bakkersbroek ook zo leuk? En kende je de broek al?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel bevat één of meer producten die ik van een merk of bedrijf heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Goed gedaan Aileen, staat je superleuk. Jij bent echt een creatieve alleskunner.
    Keep up the good work!
    Groetjes, Monique

  2. Mijn dochter werkt in de bakkerij en iedere broek (ze verslijt er nogal wat) moet ik inderdaad vermaken. En omdat het een mannenmodel is moet hij vaak een maat groter. Anders past hij niet bij haar heupen en bovenbenen. Dan graag de pijpen innemen vanaf de knie en elastiek in de tailleband. Heel soms ook nog het puntje wat er onderaan afkomt bij de heupen ertussen zetten.
    Groetjes Dianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge