”Ik zie er soms uit als een ontplofte confettibom”

Ineens was hij daar: Splinter Chabot. De vrolijke jongeman die in 2017, toen slechts 21 jaar oud, begon als tafelheer bij televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als voorzitter van de JOVD, de landelijke jongerentak van de VVD, deelde hij zijn visie over politieke zaken. Met schrijver Bart Chabot als vader was de media geen onbekend terrein.

Toch leerde het publiek hem pas echt kennen toen hij begin dit jaar het programma Splinter in de Politiek maakte. Naar aanleiding daarvan is hij nu ook genomineerd als tv-talent van het jaar. Geen wonder, zijn vrolijkheid en enthousiasme maken hem een frisse verschijning op televisie. Als bestuurskundige heb ik er enorm van genoten. Maar als schrijfster van Prettybusiness ben ik vooral gefascineerd door zijn nette en bijzonder kleurrijke kledingstijl.

''Ik zie er soms uit als een ontplofte confettibom''

Waar komt deze stijl vandaan? Waar koopt hij zijn kleding? En hebben producenten van televisieprogramma’s nog iets over zijn kleding te zeggen? Ik mocht het hem allemaal vragen…

 

Je hebt een bijzonder opvallende kledingstijl. Veel gekleurde broekpakken, bretels en giletjes. Waar komt de liefde voor mode vandaan?

”Ik ben altijd al dol geweest op mode. Als kind verkleedde ik mij vaak en ik teken ook graag kleding. Vooral pakken voor heren en jurken voor dames zijn mijn favoriet. Ik heb mij ooit aangemeld bij de Koninklijke Acedemie van Beeldende Kunsten in Den Haag voor de modeopleiding. Dat feest ging helaas niet door. Ik kreeg van de jury de opdracht om de schetsen meer uit te werken en me verder te verdiepen in stoffen, maar uiteindelijk heb ik toch voor de studie politicologie gekozen.

Maar mode is voor mij als glitters in mijn hoofd: het blijft maar terugkomen in mijn leven. Het is een passie waar ik, ondanks mijn politieke activiteiten, niet vanaf kom. ”

 

Wie zijn je inspiratiebronnen?

”Ik ben fan van de stijl van David Bowie en Prince. Ze zijn wel vrij extreem met kleding. Ik zou ook niet exact hetzelfde dragen, maar het zijn zeker inspiratiebronnen. Ze stralen vrijheid uit, iets dat ik heel belangrijk vind bij kleding.

Qua modeontwerpers vind ik de stijl van Alexander MCQueen en Dolce and Gabanna erg gaaf. Eigenlijk alles wat uitgesproken is. Ook Chanel en Versace kan ik erg waarderen. Maar ik kan deze kleding natuurlijk niet betalen.”

 

Waar koop je dan vooral je kleding?

”Ik heb vroeger veel van de Nederlandse ontwerper Hans Ubbink gekocht. Die kleding draag ik nog steeds. Het is altijd netjes, maar toch kleurrijk en vrolijk. Helemaal mijn stijl dus.

Tegenwoordig koop ik mijn kleding eigenlijk overal. Online slaag ik goed bij Asos. Zij hebben leuke pakken en veel keuze. In de winkels koop ik het liefste kleding rond de kerstperiode. Alles is dan nét even wat meer extravagant. Pakken, maar ook vlinderdasjes en bretels hebben dan prints en kleuren. Dus dan ga ik lekker los.

Wat ik ook gaaf vind, is om een pak in de uitverkoop te scoren en deze dan bij de kleermaker op maat te laten maken. Iedereen denkt door de pasvorm dat het een maatpak is, terwijl hij gewoon van Zara is. En laat ik niet Happy Socks vergeten. Die draag ik iedere dag en daar heb ik dan ook een flinke collectie van.”

 

Is het niet lastig om al die kleuren en prints bij elkaar te combineren?

”Ik probeer op mijn eigen manier altijd een stijlvolle outfit te creëren. Het moet natuurlijk wel bij elkaar passen, qua kleur of print. Zo laat ik de kleur van mijn sokken terugkomen in mijn jasje of zorg ik bijvoorbeeld dat ze beide een print met fruit hebben.

Uiteindelijk vind ik het belangrijkste dat mijn uiterlijk past bij mijn innerlijk. Als ik mij vrolijk voel, dan wil ik mij zo kleden. Dus als ik mij voel als een ontplofte confettibom, dan wil ik er ook zo uitzien. Maar soms pas ik mij ook aan hoor, alleen doe ik dat op mijn eigen manier.”

 

''Ik zie er soms uit als een ontplofte confettibom''

Hoe doe jij dat dan?

”Toen ik het programma Splinter in de Politiek maakte, toen had ik bij ieder interview een passende outfit aan. Zo droeg ik bij Lillian Marijnissen en Lodewijk Asscher een rood pak omdat dit de kleuren zijn van hun parijen. Tijdens mijn gesprek met Carola Schouten, de minister van landbouw, droeg ik een roze pak met bloemen.

En bij SGP-leider Kees van der Staaij kon ik het niet laten om een paars overhemd en regenboog sokken te dragen. Uiteraard was het een verwijzing naar het standpunt van de partij over homoseksualiteit. Het zou heel goed kunnen dat hij dat niet heeft gezien, maar ik vind het leuk om te dragen. Zo geef je toch een signaal, een soort knipoog met je kleding.”

Kies je bij televisieprogramma’s altijd je eigen kleding? Of is er ook iemand die jou advies geeft?

”Ik bepaal altijd zelf wat ik draag. Ook als tafelheer bij De Wereld Draait Door is er niemand die zegt wat ik aan moet doen. 

Soms zijn er wel eens momenten dat ik even twijfel. Momenteel woon ik tijdelijk weer thuis bij mijn ouders en vraag ik hun weleens om een mening. Maar ze vinden mijn kleding eigenlijk altijd wel prima. De basis is ook altijd netjes. Je zult mij niet in een gescheurde jeans zien. Of überhaupt in een spijkerbroek.”

''Ik zie er soms uit als een ontplofte confettibom''
Splinter bij De Wereld Draait Door
''Ik zie er soms uit als een ontplofte confettibom''
Splinter in de Politiek

Krijg je eigenlijk weleens opmerkingen over je uiterlijk?

”Natuurlijk. Wanneer je opvallende kleding draagt, dan weet je dat mensen er wat over kunnen gaan zeggen. Meestal zijn de opmerkingen positief. Zowel binnen als buiten het politieke veld kennen mensen mij ook met deze kledingstijl. Dit is gewoon wie ik ben.

Soms hoor ik dat ik mensen aan het denken zet met mijn kleding. Dat is natuurlijk het grootste compliment, dat je anderen inspireert. ”

Zou je het leuk vinden om in de toekomst iets met je passie voor mode te doen?

”Zeker! Ik heb nog zoveel interesses naast de politiek. Muziek, kunst, cultuur, mode en nog veel meer. Het lijkt mij gaaf om eens een televisieprogramma te maken over mode of een eigen kledinglijn te hebben. Zolang ik er maar een verhaal mee kan vertellen. Er moet wel een boodschap achter zitten. Maar op dit moment zit mijn agenda nog te vol.”

Vertel! Wat kunnen we de aankomende tijd nog verwachten?

”Op dit moment ben ik met verschillende partijen in gesprek over wat ik in de toekomst zou kunnen gaan doen. Het was een feest om Splinter in de Politiek te maken, dus een volgend televisieprogamma sluit ik zeker niet uit.

Verder heb ik een contract getekend bij uitgeverij Spectrum voor het schrijven van een boek. Dit boek zal vooral gaan over de menselijke kant van politiek, omdat ik vind dat deze veel te weinig wordt benadrukt. Politiek wordt snel onmenselijk gemaakt terwijl iedere politicus die ik heb ontmoet iets moois of unieks heeft. Die eigenschappen zien wij niet meer door alle communicatie adviseurs en de media.

En ik ben op dit moment natuurlijk ook nog de voorzitter van de JOVD. Na twee jaar ga ik in oktober het stokje overdragen aan mijn opvolger. Maar tot die tijd moet ik mijn werk nog afronden. Op 3 september kom ik trouwens op televisie voor de Nationale Studententest. O ja, en ik moet nog twee vakken doen om mijn studie politicologie af te ronden. Door Splinter in de Politiek stond dit op een laag pitje.

Jeetje, wat veel!

”Ja, het is best veel. Maar wel heel leuk allemaal en ik heb gewoon veel energie. Voor mij is het leven net een bos waar ik doorheen huppel. Soms zijn er takken waar ik overheen moet springen, maar er zijn ook heel veel verschillende bloemen waar ik even stil bij wil staan. Iedere bloem is weer een mooi project dat tot bloei kan komen en brengt weer iets nieuws.”

Benieuwd naar de nieuwe projecten en kledingstijl van Splinter? Check dan zijn Instagram. En mocht je ook zo hebben genoten van Splinter in de Politiek, je kunt via de website van Televizier een stem uitbrengen op dit nieuwe talent. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge