De invloed van horloges op je zelfvertrouwen

Want to read in English? Click here.

Vorige week vertelde ik in een artikel wat mijn relatie is met horloges, maar vooral dat ik ze al een jaar niet meer draag. Het geeft mij een goed gevoel. Toch blijkt uit onderzoek dat de invloed van horloges op je zelfvertrouwen redelijk groot is. Hoe zit dit precies? Welke horloges zorgen daarvoor?

De invloed van horloges op je zelfvertrouwen

Foto: Pixabay

Onderzoek

Tijdens het onderzoek, gedaan door de universiteit van Toronto en Kansas, liet men 990 mensen een horloge kiezen voor twee verschillende gelegenheden. Bij de ene gelegenheid zouden ze het horloge dragen naar een reünie van school, waarbij ze geconfronteerd zouden worden met de pesters uit die tijd. In het andere geval ging het om een belangrijke, zakelijke bijeenkomst. In beide gevallen werd er vaak gekozen voor een relatief groot horloge. Wanneer mensen graag geliefd wilden zijn, zoals met familie of vrienden, dan werd er juist gekozen voor kleinere horloges.

Wanneer er werd gevraagd waarom mensen tijdens de reünie of zakelijke bijeenkomst zouden kiezen voor een groot horloge, dan bleek dat het ze een dominant gevoel gaf. Mensen waren ook bereid om daar meer geld voor uit te geven.

Geobsedeerd door hiërarchie

Styliste Cadmus begrijpt dit fenomeen heel goed. Ze werkte jarenlang voor Goldman Sachs voordat ze begon met haar werk in de styling. Volgens haar geeft een groot horloge in de financiële wereld ook een stukje mannelijkheid aan. Zeker mensen die graag carrière willen maken dragen daarom dit type accessoire. Kleinere horloges worden nu eenmaal met vrouwelijkheid geassocieerd en dat werkt niet goed in deze branche, aldus Cadmus. Volgens haar zijn deze mensen ook wel een beetje geobsedeerd door hiërarchie. Sommige grote horloges mag je eigenlijk alleen dragen wanneer je een bepaalde functie bekleedt.

Het is eigenlijk een manier om te communiceren richting mensen die werkzaam zijn binnen dezelfde branche. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer mensen die juist geen horloge dragen om indruk te maken. Thuis hebben ze een mooie collectie liggen, maar die dragen ze alleen tijdens speciale gelegenheden, zo vertelt Cadmus. Alsof ze willen zeggen ‘ik ben zo zelfverzekerd, ik heb geen horloge nodig’.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met horloges op het werk. Heb jij ook het idee dat het een statussymbool is geworden? Of maakt het echt niets uit?

Groetjes,

Aileen

6 reacties

  1. Het soort horloge zegt misschien iets over de persoonlijkheid van de drager, ik heb zelf een titanium horloge met een accu die zichzelf oplaad door beweging en een echt krasvrij glas, state of the art en gemaakt met schoonheid voor de eeuwigheid. Het geeft me echter geen status gevoel 😉

  2. Diverse horloges gehad van Rolex tot Breitling etc. Draag nu geen horloge meer, totale onzin om duizenden euro’s te
    spenderen aan status. Geen horloge voelt overigens veel beter, zware horloges, opvallend en doen weinig meer dan de tijd aangeven en laten zien dat je iets duurs kan betalen, grote onzin dus. Lang leven de smartphone, scheelt weer een horloge…..

  3. Less is more! Hoe obscurder de wijzerplaat des te ingetogen. Bij een pak met daaronder zwarte schoenen draag ik een plat gouden horloge met een zwarte lederen horlogeband. Een horloge moet in een zakelijke setting geen ‘piece of conversation’ worden, dit is overigens sterk afhankelijk van de branch en het metier waarin men werkzaam is. Grote horloges, type “duikersklokken en parkeermeters” zijn opvallend hetgeen ook weer niet alles over de drager ervan zegt… Bij avondtenue, na 18:00 uur draagt men geen horloge, immers “gezelligheid kent geen tijd” en daarmee is het dragen van een polshorloge opgelost.

  4. Ik wist niet dat de invloed van horloges op het zelfvertrouwen zo groot is! Mijn man is binnenkort jarig, en ik wil een horloge voor zijn verjaardag kopen. Hopelijk verhoogt het zijn zelfvertrouwen!

  5. Ik draag al 8 jaar geen horloge meer. Wat het met me doet. Vrijheid! Geen slaaf meer van de tijd. Schat redelijk goed hoe laat het is. Overigens overal is de tijd afgelezen. Ik voel me in ieder geval prettiger zonder horloge dan met.
    Het status gevoel herken ik niet bij mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge