Is werkkleding in Nieuw-Zeeland anders dan in Nederland?

Zodra ik denk aan Nieuw-Zeeland, dan denk ik aan de mooie natuur waar het land bekend om staat. Hoewel mijn grootouders er hebben gewoond en mijn moeder er is geboren, heb ik niet echt een goed beeld van het land. Laat staan van wat de mensen op het werk dragen.

Gelukkig heb ik recent Sanne Mulder (28) mogen interviewen. Deze Nederlandse dame woont en werkt sinds tien maanden in Nieuw-Zeeland. Hoe gaan mensen daar om met werkkleding? Is de werkkleding in Nieuw-Zeeland anders dan in Nederland? En hoe bevalt het leven aan de andere kant van de wereld haar?

Is werkkleding in Nieuw-Zeeland anders dan in Nederland?

Hoe ben je in Nieuw-Zeeland terecht gekomen?

”Twee jaar geleden maakte ik samen met mijn vriend een reis van vier weken door de Filipijnen. Tijdens deze reis kwamen we meerdere mensen tegen die hun huis en baan op hadden gezegd om tijdelijk in een ander land te gaan wonen. Na die reis zijn wij hierover na gaan denken.

We hebben toen gezocht naar landen waar je eenvoudig een werkvisum zou kunnen krijgen. Nieuw-Zeeland was daar één van en stond bovendien hoog op ons lijstje van favoriete landen. Dus de keuze was snel gemaakt.

We kregen een werkvisum van twaalf maanden en hebben toen beiden onze baan en het appartement opgezegd. Onze katten hebben we bij een vriend ondergebracht en onze spullen opgeslagen. Eind oktober vorig jaar zijn we vertrokken. Eerst hebben we een aantal weken vakantie gehouden in Thailand en daarna zijn we doorgereisd naar Nieuw-Zeeland.”

Heb je meteen een vaste plek gevonden?

”Het eerste half jaar hebben we in het noorden van Nieuw-Zeeland gewoond en gewerkt. Inmiddels hebben we het hele land gezien en besloten om in het zuiden te blijven. We vonden Queenstown namelijk de mooiste plek en hier hebben we uiteindelijk ook beiden een baan gevonden.”

Is werkkleding in Nieuw-Zeeland anders dan in Nederland?
Is werkkleding in Nieuw-Zeeland anders dan in Nederland?

Waar werk je nu?

”Ik werk sinds twee maanden op het vliegveld in Queenstown voor Swissport. Zij leveren de grondstewardessen voor Jetstar Airways en Virgin Australia. Jetstar is de budgetmaatschappij van de Qantas groep. Virgin Australia is afkomstig van de Virgin Groep, opgericht door onder meer Richard Brandson.

Het is trouwens heel ander werk dan dat ik in Nederland deed. Ik heb Communicatie Management gestudeerd en werkte ook in de communicatie. Omdat ik dit soort werk nog steeds graag doe ben ik naast mijn baan bij Swissport freelance tekstschrijver.

Mijn vriend werkte in Nederland als dakdekker en doet dit werk hier nu ook. Zowel in het noorden als in het zuiden van Nieuw-Zeeland is veel vraag naar dakdekkers.”

Wat voor kleding draag je tijdens je werk?

”Omdat ik voor zowel Jetstar Airways als Virgin Australia werk, heb ik twee verschillende uniformen. Bij Jetstar Airways is de kleding heel comfortabel. Ik heb een broek, een rok, top met korte of lange mouwen en een jasje. Je mag het dragen en combineren zoals je zelf wilt. Ik draag bijvoorbeeld de bekende stewardessen hakken, maar de hoogte mag je zelf bepalen. Alleen wanneer je je haren vast draagt, dan moet het wat lager in de nek. 

Bij Virgin Australia zijn ze ook vrij flexibel. Het uniform is daar wel iets netter, het sluit wat meer aan. Maar beide uniformen zijn representatief om te zien.”

Sanne heeft helaas geen foto’s van zichzelf waarop zij te zien is in de uniformen die zij draagt als stewardess. Om toch een beeld te schetsen van wat zij draagt, volgen hier de officiële foto’s van Virgin Australia en Jetstar. Bij Virgin Australia dragen de stewardessen een rood jasje, gecombineerd met een grijze pantalon of rok en een paarse sjaal. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Virgin Australia (@virginaustralia) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Virgin Australia (@virginaustralia) op

Bij Jetstar dragen de stewardessen een oranje jasje met een zwarte rok of pantalon.

Hoe vind jij het om een uniform te dragen?

”Voor mij is het een beetje dubbel. Aan de ene kant vind ik een uniform wat ouderwets, maar aan de andere kant hoort het wel bij het plaatje van luchtvaartmaatschappijen. Je hebt een representatieve functie en ik merk dat mensen ook anders naar mij kijken wanneer ik aan het werk ben. Ze gaan ervan uit dat je alles weet en dat komt denk ik door het wat statige uniform. Het voelt voor mij niet statig, maar zo ziet het er wel uit. En dat beeld wil je als vliegvaartmaatschappij ook uitstralen.

Het dragen van het stewardessen uniform is voor mij vooral erg praktisch. We reizen regelmatig door het land met een backpack van ongeveer zestig liter. Je maakt alle seizoenen mee, maar kan ondertussen niet al je kleding van huis meenemen. Het dragen van een uniform is daarom heel handig.”

Wat voor werk deed je toen je in het noorden werkte en wat droeg je daar?

”Ik werkte bij de Waikato District Health Board. Dat is een organisatie die tussen de overheid en de zorginstellingen in staat. Zij verdelen het geld dat in Nieuw-Zeeland beschikbaar is voor de zorg. Ik ondersteunde als administrator het team van accountmanagers en de finance manager. Ook hielp ik met het organiseren van events.

De cultuur was daar wat formeler. Omdat ik alleen reiskleding bij me had moest ik speciale kleding kopen voor mijn werk. En qua schoenen had ik alleen maar bergschoenen en sneakers. Ik heb toen speciale kleding en schoenen gekocht om te kunnen dragen op het kantoor. Het is daarom een verademing dat ik nu een uniform heb gekregen. Dan hoef ik zelf geen kleding meer aan te schaffen.”

Heb je het idee dat men in Nieuw-Zeeland anders omgaat met werkkleding dan in Nederland?

”Bij het kantoor waar ik heb gewerkt was de dresscode wat formeler dan ik ben gewend, maar misschien komt dat omdat het een overheidsinstelling was. In Nederland heb ik alleen bij commerciële bedrijven gewerkt, dus ik kan het lastig vergelijken. Bij mijn baan in Nederland mocht ik bijvoorbeeld sneakers dragen, maar hier kon dat echt niet.

Aan de andere kant hadden ze iedere vrijdag wel weer casual friday. De mannen die normaal gesproken een pak droegen, kwamen dan in een spijkerbroek op kantoor. Er waren hiervoor trouwens wel regels. Ik mocht bijvoorbeeld geen blauwe spijkerbroek dragen, maar wel een zwarte.

De regels bij mijn huidige baan zullen niet veel verschillen met Nederland. Bij luchtvaartmaatschappijen zijn de regels over de hele wereld redelijk hetzelfde.”

Ga je binnenkort weer terug naar Nederland of blijf je nog even in Nieuw-Zeeland?

”We hebben een visum van een jaar gekregen en zouden daarom eigenlijk in oktober weer terug naar Nederland gaan. Maar de werkgever van mijn vriend heeft aangegeven dat ze hem graag nog even willen houden. En dakdekkers verdienen best goed daar, dus we hebben besloten om iets langer te blijven. We zijn nu bezig met het aanvragen van een verlenging.

Het plan is om tot maart volgend jaar in Nieuw-Zeeland te blijven en daarna nog even verder te reizen. Landen zoals Japan en Amerika staan nog op ons lijstje. We willen in juli terug in Nederland zijn. Want hoe geweldig het allemaal ook is, ik mis mijn familie vreselijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge