Is je kleden ‘zoals je bent’ wel een goed advies?

‘Je moet vooral jezelf zijn’ en ‘kleed je zoals je bent’. Het zijn zinnen die we allemaal wel eens horen. Sterker nog, we worden er bijna mee doodgegooid. Iedereen zegt het, te pas en te onpas. Het is ook echt iets van deze tijd. Vooral lekker ‘jezelf zijn’. En het klinkt ook heel goed, jezelf zijn. Maar wie ben je dan? En hoe kleed jij je dan? Volgens psycholoog en best-seller auteur Adam Grant is ‘jezelf zijn’ hele slechte raad. Dus is je kleden ‘zoals je bent’ wel een goed advies?

 

Is je kleden 'zoals je bent' wel een goed advies?

 

Wees jezelf?

Vorig jaar schreef Grant een artikel voor The New York Times met de titel ‘Unless You’re Oprah, ‘Be Yourself’ Is Terrible Advice.” Je zult begrijpen dat het voor nogal wat ophef zorgde. Natuurlijk, we horen het de hele dag om ons heen en in eens zegt een gerespecteerde psycholoog dat dit nergens op slaat. Mooi, volgens hem geven wij dus met zijn allen slecht advies aan elkaar.

Oké, dit is wat kort door de bocht. Zijn theorie gaat uiteraard wat dieper dan het veroordelen van de adviezen die men elkaar geeft. Volgens hem is ‘jezelf zijn’ een slecht advies omdat het ten eerste heel lastig is om te bepalen wie je dan bent. Het karakter van een mens is voor een groot deel biologisch bepaald maar heeft ook te maken met externe factoren. Waar we in geloven, wat onze waarden zijn en hoe we handelen is uniek en complex tegelijk. En ook daarin kunnen we veranderen. Dus als je ‘jezelf’ bent, wie ben je dan precies? Welk deel van jezelf ben je?

Daarnaast kan ‘jezelf’ zijn ook een manier zijn om ontwikkeling tegen te gaan. Hierbij neemt Grant zichzelf als voorbeeld. Hij is van nature zeer introvert en vindt het daarom lastig om voor mensen te spreken. Maar toch is hij inmiddels spreker en ook bekend geworden door zijn veel bekeken speech bij TED. Als hij had geluisterd naar al die mensen die zeiden dat hij zichzelf moest zijn, dan was hij nooit zo een goede spreker geworden, zo geeft hij aan.

Ook is het niet altijd handig om ‘jezelf’ te zijn. Hij zegt dat het goed is dat mensen niet altijd maar zeggen wat ze denken. We lopen allemaal wel eens met gedachten die we beter voor onszelf kunnen houden. Hij vertelt als voorbeeld over een verhaal waarbij een vrouw werd gevraagd of zij wat spullen bij het huis van een vriendin wilde ophalen. De vriend van deze vriendin had net de relatie verbroken en ze vond het lastig om opnieuw de woning te betreden waar ze met hem in had geleefd. De vrouw zei dat ze liever iets anders die dag wilde doen en besloot daarom haar vriendin te vertellen dat ze haar niet ging helpen. Want, op die manier bleef ze bij ‘zichzelf’.

 

Je kleden zoals je bent?

Eerder dit jaar schreef ik in een artikel al dat ik het zelf ook lastig vind om je te kleden ‘zoals je bent’. Daarin vertelde ik over de rollen die je als mens vervult en het feit dat je bij iedere rol weer iets anders kunt dragen. Ook schreef ik over hoe ik daar zelf mee om ga. Wat dat betreft ben ik het ook zeker met Grant eens. Jezelf zijn wordt snel geroepen, maar wanneer ben je dat nu echt? En beter gezegd: wil je wel echt jezelf zijn?

Als ik de koppeling maak met werkkleding dan zou je jezelf kunnen afvragen of het verstandig is om je altijd te kleden ‘zoals je bent’. Als jij je slecht voelt, moet je dan bijvoorbeeld ook gewoon naar kantoor die joggingbroek aantrekken?  Ik heb het zelf meegemaakt met ex-collega’s die zich gingen kleden naar hun gemoedstoestand. Nou, ik kan je vertellen dat het in sommige gevallen niet altijd handig is. Zeker niet als jij hoofdpijn hebt, je daar naar gaat kleden en dan op gesprek moet bij de directeur.

En ten slotte heeft de theorie rondom zelfontplooiing van Grant ook zeker betrekking op werkkleding. Als jij altijd in je comfortzone blijft zitten, dan zul jij jezelf nooit ontwikkelen. Dat is met de kleding die je draagt niet anders. Natuurlijk speelt daarbij motivatie en ambitie een rol, net zoals bij de ontwikkeling van je vaardigheden. Wil jij je kledingstijl ontwikkelen? Wil je iets anders uitproberen en kijken of het je verder helpt in het leven? Natuurlijk, niet iedereen zal dit doen. Niet iedereen vindt het relevant. Maar uiteindelijk is het allemaal een kwestie van ontwikkeling. Of het nu gaat om je uiterlijk of je innerlijk.

 

Groetjes,

Aileen

 

Eén reactie

  1. Een interessante invalshoek! Ik denk ook dat het zinvol is om af en toe buiten je ‘comfort zone’ te treden. ‘Jezelf zijn’ in de context van professionele kledij zie ik vooral als een persoonlijke invulling van wat er geschikt en gepast is in de werkcontext. Je kan bijvoorbeeld formele kledij dragen, maar daarbinnen je eigen accenten leggen, en alleen de kledij dragen waarin je je ook goed voelt. Of je kan een persoonlijke knipoog geven. Ik denk spontaan aan je artikel over de bloemetjesschoenen. 😉
    Haydée onlangs geplaatst…Purpuz Planner review: is hij je tijd en geld waard?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge