Ivanka Trump promoot haar kledinglijn tijdens overheidswerkzaamheden

Ivanka Trump is de laatste tijd veel in het nieuws. Als assistent van Donald Trump heeft zij een belangrijke rol in het Witte Huis. Maar er wordt nog wel eens getwijfeld aan haar kennis en kunde door de geringe ervaring die ze heeft bij de overheid. Daarnaast wordt ze door velen sowieso niet serieus genomen omdat ze juist haar vader steunt. Maar er is nog een extra factor die er voor zorgt dat haar aanwezigheid niet altijd op prijs wordt gesteld. Want Ivanka Trump promoot haar kledinglijn tijdens overheidswerkzaamheden. En dat is belangenverstrengeling, of toch niet?

 

Eigen collecties

Voor wie het even heeft gemist, zal ik kort vertellen wie Ivanka is en wat ze precies heeft gedaan. Want voordat ze officieel werd aangesteld als assistent van de president werkte ze binnen het bedrijf van haar vader, The Trump Organization, en was ze model. Daarna bracht ze met onder anderen Ivanka Trump Fine Jewelry en Ivanka Trump Lifestyle Collection verschillende producten op de markt. Maar de laatste jaren is ze vooral bekend geworden door de verkoop van haar kleding, juwelen en accessoires. Het opzetten van haar eigen bedrijven was door haar ervaring binnen de mode én het bedrijf van haar vader ook een logische zet.

Met haar huidige collecties focust Ivanka zich hoofdzakelijk op de ambitieuze, hardwerkende vrouw. Met haar laatste boek ‘Woman who Work’ probeert ze haar publiek te inspireren met verhalen over hoe je als vrouw om kunt gaan met je carrière. Ook op de website waar de producten worden verkocht staan blogs voor hardwerkende vrouwen. Kortom: een dame met een duidelijk focus.

 

Het verkeerde keelgat

Maar tijdens de campange viel de media constant over Ivanka en haar modebedrijven heen. Want tijdens haar speeches droeg zij iedere keer haar eigen kleding. Op die manier promoot zij natuurlijk haar bedrijf. In juli 2016 ging ze zelfs nog een stapje verder. Via haar eigen Twitter account plaatste ze een foto van zichzelf die was genomen tijdens de campange met daarbij de direct de link naar de website waar je de jurk die zij droeg meteen kon kopen. En hij was binnen een dag uitverkocht.

 

Dit schoot destijds bij velen in het verkeerde keelgat. Maar laten we niet te kritisch worden. Oké, het is promotie van je eigen kledingmerk maar op dat moment was zij nog niet in dienst van de overheid.

 

Belangenverstrengeling

Een jaar later, in januari 2017, werd Donald Trump officieel president. Op het moment dat haar vader president werd heeft zij ontslag genomen als bestuurder van The Trump Organization en haar eigen bedrijven. Vervolgens kreeg Ivanka in maart 2017 officieel de titel van ‘assistent van de president’. Zij wilde zich kunnen focussen op haar werk als assistent van Donald Trump. Klinkt logisch, toch?

Toch liet de media haar niet met rust. En dat is ook niet zo vreemd, want Ivanka nam niet volledig afstand van haar bedrijven. Zowel in haar vrije tijd als bij officiële, werkgerelateerde bijeenkomsten bleef ze de kleding van haar eigen kledinglijn dragen. Ook op de foto’s die zij op social media plaatst komen haar items geregeld voorbij. Volgens The Wall Street Journal draagt zij in ruim tweederde van de posts op Facebook, Twitter en Instagram haar eigen producten.

De leiding van haar bedrijven heeft ze ondergebracht bij haar schoonfamilie, maar ze is nog wel aandeelhouder. Ook ontvangt ze nog steeds financiële informatie en een aandeel van de winst. Het zou hierbij gaan om enkele miljoenen dollars per jaar.

Om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan heeft ze inmiddels ook haar social media accounts gescheiden. Ze heeft een aantal privé accounts en accounts die worden gerund vanuit haar bedrijf. Ook alle productfoto’s van haar bedrijf zijn van haar privé accounts afgehaald.

 

Verbreekt ze de wet?

In de Amerikaanse wet staat dat overheidsmedewerkers niet hun functie mogen gebruiken voor persoonlijk gewin. Wat dat betreft balanceert Ivanka op de rand. Om te voorkomen dat ze wordt aangeklaagd heeft ze ervoor gezorgd dat ze geen geld ontvangt voor haar werk in het Witte Huis. Zelf zegt ze hier over “Als bedrijfsgroei en winst maken mijn drijfveren waren, dan was ik wel in New York gebleven”.

Maar ondertussen is Ivanka internationaal steeds bekender aan het worden en krijgen haar kledingstukken veel meer aandacht dan voorheen. Zo was de ‘cold shoulder sweater jurk‘ die zij tijdens een NASA-event droeg in eens uitverkocht. Ze heeft trouwens aangegeven dat ze haar kleding zelf koopt en niet cadeau krijgt van haar bedrijf.

 

Mijn mening

Het is interessant om de discussie over de kleding van Ivanka in het nieuws te volgen. Aan de ene kant zijn er mensen die het niet oké vinden omdat ze balanceert op de rand van wat wel en niet mag. Maar aan de andere kant zijn er mensen die haar een marketinggenie noemen.

Ik vind dat ze zeker slim bezig is. Niet alleen omdat ze zorgt voor de zichtbaarheid van haar eigen gezicht en bedrijven en daarmee de omzet verhoogt. Nee, dit is een vrouw die nadenkt over haar toekomst. Donald Trump mag dan nu wel president zijn, maar waar staat hij over een paar jaar? Hij zal niet eeuwig president blijven en zij zal dus ook ooit met haar werk moeten stoppen. Als ze haar bedrijven nu volledig uit handen geeft en het zicht op de ontwikkelingen verliest, dan moet ze daarna weer opnieuw beginnen.

Alleen al daarom vind ik de manier waarop zit dit aanpakt bijzonder slim. Ze steunt haar familie, maar verliest haar eigen belangen, ambities en toekomst ook niet uit het oog. Wat er ook mag gaan gebeuren in het Witte Huis, zij heeft een goedlopend bedrijf en dekt zichzelf op verschillende manieren in om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Daar kan haar vader nog wel wat van leren…

 

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge