Japanse minister noemt hoge hakken op de werkvloer noodzakelijk

Wellicht heb je er al iets over gehoord, maar er is deze maand in Japan een protest ontstaan rondom hoge hakken op het werk. Vrouwen worden in diverse branches namelijk verplicht om hoge hakken te dragen. En daar zijn ze inmiddels best klaar mee…

Japanse minister noemt hoge hakken op de werkvloer noodzakelijk
Foto: Pixabay

 

Yumi Ishikawa

Het was Yumi Ishikawa (32) die begin juni begon met het protest. In Japan is ze vooral bekend als actrice en schrijfster, maar ze werkt momenteel ook als receptioniste bij een uitvaartcentrum. En daar werd ze verplicht om hoge hakken te dragen. Naar aanleiding van deze eis plaatste ze een bericht op Twitter waarin ze schreef dat ze haar baan leuk vond, maar dat het dragen van pumps zwaar was. Ook gaf ze aan moeite te hebben met lopen en dat haar voeten pijn deden.

Ze ontving vele reacties op haar bericht van vrouwen die zich hierin herkenden. En zo ontstond #KuToo, een hashtag die refereert aan de pijn die vrouwen ervaren tijdens het lopen op hoge hakken. ‘Kutsu’ betekent in het Japans namelijk schoen en ‘Kutsuu’ betekent pijn. 

 

Gepast en noodzakelijk

Inmiddels heeft de protestactie voor internationale aandacht gezorgd en is Ishikawa een petitie gestart. Daarbij zegt ze niet te strijden tegen de hoge hakken, maar voor keuzevrijheid voor vrouwen op de werkvloer. Ze wil dat er een wet wordt ingevoerd die ervoor zorgt dat werkgevers geen hoge hakken meer kunnen eisen omdat dit discriminatie op basis van geslacht is. Op 20 juni maakte Ishikawa bekend dat er bijna 30.000 handtekeningen zijn verzameld.

De Japanse minister van Gezondheid, Werk en Welzijn, Takumi Nemoto, heeft aangegeven het niet eens te zijn met de petitie. Hij noemt de hoge hakken op het werk zowel gepast als noodzakelijk. Een ambtenaar die de petitie behandelt zegt dat het lastig is om ‘een grens te trekken tussen dingen die het moet verbieden en dingen die werknemers en werkgevers onder elkaar moeten bespreken’.

Ondertussen garandeert de Japanse wet gendergelijkheid, wat in de praktijk dus niet altijd even goed wordt gehandhaaft. Niet voor niets staat het land op plaats 110 van de 149 op de lijst van gendergelijkheid, opgesteld door het World Economic Forum.

 

Niets nieuws aan de horizon

Na het lezen van dit bericht is de kans groot dat je verbaasd bent. Verbaasd over het feit dat werkgevers hoge hakken eisen en vooral verbaasd over een minister die zegt dat dit gepast en noodzakelijk is. Ik snap het. De situatie in Japan is niet voor niets internationaal nieuws geworden. Mensen zijn verbaasd.

Toch moet ik je even wakker schudden. Dit is namelijk niets nieuws, het is geen incident en al zeker niet iets dat typisch Japans is. Nee, dit gebeurt over de hele wereld. Als ik alle internationale situaties rondom hoge hakken op het werk zou delen op Prettybusiness, dan zou het minimaal een maandelijks item worden.

Ter illustratie: in 2017 was het de Britse Nicola Thorp die werd ontslagen door PwC omdat ze weigerde hoge hakken te dragen. Haar petitie werd destijds 152.000 keer getekend en na de nodige aandacht in de media belandde ook dit verhaal op de politieke agenda. Anders dan in Japan werd de eis rondom hoge hakken op de werkvloer wél serieus genomen en startte de overheid een onderzoek naar bedrijven die deze regel hanteerden. Uit het onderzoek bleek dat een groot aantal bedrijven zich hier schuldig aan maakte. De overheid besloot om een actieplan op te stellen om dit tegen te gaan.

In hetzelfde jaar kwam ook de Canadese overheid erachter dat vrouwen in hun land gedwongen werden om te werken op hoge hakken. Dit leidde tot een nieuwe wet die werkgevers verbood om deze regel nog langer te hanteren.

 

Dichterbij huis

Maar ook dichterbij huis hebben wij met deze regel te maken. Kijk maar eens naar de stewardessen in het vliegtuig. Zij moeten tijdens hun werk pumps dragen. De exacte eisen over de hakhoogte kunnen verschillen tussen vliegvaartmaatschappijen, maar vrijwel alle stewardessen moeten een hak dragen.

Zelfs de stewardessen in Noorwegen, een land dat in 2018 op nummer twee stond in de lijst van gendergelijkheid, hebben met deze regel te maken. In april van dit jaar kwam ineens naar buiten dat de dames enkel met een doktersvoorschrift schoenen zonder hakken mochten dragen. De overheid reageerde geschokt en noemde de regel ‘beschamend’. Het verplichten van een uniform werd door de overheid toegestaan, maar de eis rondom hoge hakken ging in hun ogen veel te ver.

 

Tijd voor verandering

Dus hoe graag ik ook zou willen zeggen dat ook ik verbaasd was over het nieuws in Japan, ik ben het niet. Helaas. Gelukkig leven we in een tijd waarbij het nieuws zich wereldwijd snel verspreidt en kan de media daardoor veel druk uitoefenen.

Het klinkt wellicht belachelijk dat de Japanse minister hoge hakken noodzakelijk en gepast vindt, maar het is eigenlijk juist goed. Op deze manier wordt de cultuur en de denkwijze van het land publiekelijk blootgelegd. Iets wat ze daar durven te zeggen, maar stiekem in heel veel andere landen ook speelt. Hierdoor zal de druk alleen nog maar toenemen en de discussie nog langer gevoerd gaan worden.

Ik hoop van harte dat de Japanse regering uiteindelijk zwicht onder de druk, maar tot die tijd is het goed als de discussie doorgaat. En hoe meer er over wordt gesproken, hoe meer mensen wakker worden. Want het is een taboe. Eentje die doorbroken moet worden. Overal ter wereld.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge