Juf Femke moet tatoeages in de klas bedekken

Afgelopen week was de Belgische Femke (28) het helemaal zat. Door haar tatoeages mag ze van haar werkgever geen shirts met korte mouwen dragen wanneer ze voor de klas staat. Met als gevolg dat ze op hele warme dagen zichzelf dus volledig moet bedekken. En dat moet maar eens afgelopen zijn, zo zegt Femke.

Juf Femke moet tatoeages in de klas bedekken

Foto: privé bezit Femke Thys

 

Facebook

Als inval leerkracht staat ze regelmatig op verschillende basisscholen voor de klas. Maar dus niet iedere school is even blij met haar uiterlijk. Femke heeft op beide armen tatoeages en de rechter is zelfs helemaal bedekt. Deze sleeve bestaat vooral uit bloemen, vogels en vlinders.

Maar toen ze laatst met tweeëntwintig graden stond te zweten voor de klas, toen was de maat vol. In de (gesloten) Facebookgroep ‘Leerkrachten Lager Onderwijs’ plaatste ze een bericht waarin ze haar irritatie uitte. Er kwamen veel reacties op haar bericht en al snel bereikte dit verhaal de Nederlandse media. Daarna volgden ook de Belgische kranten.

 

Er moet verandering komen

Vandaag sprak ik met Femke en ze vertelde mij wat ze met haar verhaal wil bereiken en wat er na al deze publiciteit is gebeurd.

”Mijn doel is om te laten zien dat er niks mis is met tatoeages. Dat uw uiterlijk niets te maken heeft met uw capaciteiten. Merendeels van de ouders en leerlingen hebben er geen problemen mee. Integendeel zelfs. Leerlingen vinden deze regel ook belachelijk. Ze brengen de krant met het nieuws zelfs naar school. Gelukkig heb ik ook van verschillende directies berichten gekregen dat ik daar zeker welkom ben.”

De school, wiens naam Femke bewust niet naar buiten heeft gebracht, heeft de regel na alle commotie niet aangepast. Maar bij deze school weggaan, dat zal ze voorlopig ook niet doen.

”Als invaller heb ik momenteel niet veel keuze waneer het gaat om mijn werkplek. Ik heb ook geen vaste school. Maar ik ben niet van plan om mijn hele loopbaan m’n tatoeages te verbergen. Dus op termijn zou ik wel kiezen voor een school waar ik ze wel mag laten zien.”

Femke vindt dat ze met haar tatoeages ook een signaal geeft aan de kinderen.

”Je moet als leerkracht leerlingen leren omgaan met diversiteit. Het is jouw taak om te laten zien dat het oké is wanneer je anders bent dan de rest. Het maakt niet uit hoe je er uitziet of wat je leuk vindt. Wanneer je jouw eigen tatoeages gaat verstoppen, dan doe je precies het tegenovergestelde van wat jij de leerlingen wilt leren.”
Juf Femke moet tatoeages in de klas bedekkenFoto: privé bezit Femke Thys

Onderzoek

Toen ik het bericht voor het eerst las, was ik eigenlijk wel verbaasd. Recent schreef ik nog een artikel over een onderzoek dat was gedaan naar tatoeages en de invloed die dit heeft op je professionele uitstraling. Uit dit onderzoek kwam juist naar voren dat vrouwen met tatoeages over het algemeen zeer positief werden beoordeeld. Dit zette mij aan het denken: hoe kan dit?

In de eerste plaats is het onderzoek waar ik over schreef uitgevoerd in Nederland. En ondanks wij naast België liggen is de cultuur bij ons toch wel anders. Deze maand sprak ik mijn Belgische collega-blogger Haydée nog over dit onderwerp. Zij vertelde ook dat ze bij de universiteit van Antwerpen vaak wordt geconfronteerd met deze verschillende culturen. Ze werkt met zowel Belgen als met Nederlanders. Het valt haar vaak op dat Nederlanders veel opener zijn naar elkaar en de omgang ook wat meer ‘casual’ is. Belgen zijn in haar ogen een stuk formeler ingesteld en ook wat meer op zichzelf.

Vanmiddag sprak ik Haydée over dit verhaal. ”Ik vind het wel jammer, maar het verbaast me niet” zei ze. ”Zou dit in Nederland dan sowieso geen problemen opleveren? Zo niet, dan zou dit wel eens aan het iets conservatievere klimaat kunnen liggen op het vlak van uiterlijke presentatie op het werk.”

 

Signaal

Persoonlijk vind ik dat Femke haar punt op een goede manier heeft gemaakt. In dit soort situaties zijn mensen vaak geneigd om enkel heel hard te roepen dat iemand anders ‘hen iets aan doet’. En daar is niets mis mee. Wanneer iemand het gevoel heeft dat er onrecht wordt aangedaan, dan mag je daar natuurlijk zeker op reageren.

Maar het mooie aan het verhaal van Femke vind ik het feit dat ze het niet alleen op zichzelf betrekt, maar vooral focust op de boodschap die ze wil overbrengen op haar leerlingen. En door de naam van de school niet te benoemen, onderstreept ze deze boodschap nog eens extra. Het gaat haar echt om het signaal dat ze hiermee af wil geven. En dat doet ze heel chique.

Chapeau Femke.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge