Kantoorhond: bevalt het en hoe werkt het?

Toen ik twee weken geleden op social media bekend maakte dat ik een puppy had gekocht, kwamen er veel vragen. Zeker omdat ik vertelde dat ik hem iedere dag mee zou nemen naar kantoor. Hoe ga je dat doen en is dat niet heel erg lastig? Tijd om er eens wat meer over te vertellen.

Suit hond
Suit, mijn puppy (op deze foto bijna 10 weken oud en net door een beetje regen gelopen)

Hello puppy!

Voordat ik alle vragen ga beantwoorden, laat ik bij het begin beginnen. Ik heb namelijk niet zomaar besloten om een puppy te kopen. De gedachte speelde al langer in mijn hoofd en heb er met diverse mensen over gesproken.

Ondanks dat de hond het grootste deel van de tijd bij mij zou zijn, ik ben immers diegene die hem iedere dag mee neemt naar kantoor, zag ik er het minste tegenop. Want, laten we eerlijk zijn, een hond is een grote verantwoordelijkheid. Gelukkig ben ik met honden opgegroeid. Mijn ouders kochten een Cavalier King Charles Spaniël toen ik net op de middelbare school zat. Na een paar jaar bracht deze hond (Babs) een nestje puppy’s op de wereld. Uit dit nest hebben mijn ouders uiteindelijk ook nog één puppy gehouden (Bibi) zodat Babs een maatje had om mee te spelen.

In mijn jeugd heb ik samen met mijn ouders hondencursussen gevolgd en hondenshows gelopen. Daarnaast heb ik jarenlang met mijn vader meegereden met de dierenambulance en was ons huis sowieso een kleine dierentuin. Kippen, honden, katten, vissen, hamsters, konijnen, cavia’s. En alles tegelijk in één huis. Kortom: ik ben veel dieren gewend, weet hoe het is om een hond te hebben en ken de Cavalier King Charles Spaniël goed. Je voelt hem al aankomen: ik wilde ook een hond van dit ras.

Het nut van een kantoorhond

Maar het hebben van ervaring met honden is natuurlijk geen goed argument om er daadwerkelijk één aan te schaffen. Voor mij waren er drie redenen om een hond te kopen voor op kantoor:

  1. Pauzes: Wanneer je een hond op kantoor hebt, dan moet je deze uitlaten. Zeker in het begin moet hij na het eten, slapen, drinken en spelen iedere keer naar buiten om zijn behoefte te doen. Op die manier ben ik verplicht om pauze te houden. Voor mij is dat heel goed. Want als er één ding is waar ik slecht in ben, dan is het pauze nemen.
  2. Gezelschap: Ondanks dat ik een kantoor huur in een bedrijfsverzamelgebouw vol met mensen, werk ik de hele dag alleen. Het contact met mijn klanten heb ik 95% van de tijd via telefoon of e-mail. Met een hond heb ik een fijn maatje tijdens mijn werk.
  3. Rust: Het wordt vaak geroepen en zelf heb ik het ook ervaren: dieren geven rust. Het aaien of knuffelen van een dier zorgt ervoor dat je even je hoofd leeg kunt maken. Nu heb ik niet heel veel stress tijdens mijn werk, maar door mijn ziekte (de ziekte van Menière) is het nemen van rust heel erg belangrijk. Alleen voldoende pauzes en rustmomenten kunnen de kans op aanvallen verkleinen.

In de praktijk

Natuurlijk klinken bovenstaande voordelen ideaal, maar er zit ook best wel wat werk aan vast.

Na mijn ochtendritueel gaat Suit mee op de fiets. Ik heb een speciale mand voor hem gekocht die gemaakt is voor honden. Deze is extra stevig en bovendien kun je je hond hierin vastmaken. Het fietsen met Suit gaat erg goed. Hij is er snel aan gewend en vindt het fijn om vanuit de mand om zich heen te kijken.

Zodra ik op kantoor ben haal ik hem uit de mand en loop ik een klein rondje om te kijken of hij zijn behoefte moet doen. Daarna gaan we het gebouw in en via de lift naar de tweede verdieping waar mijn kantoor zich bevindt. In de gang op mijn kantoor laat ik de riem vaak los. De gang is door deuren grotendeels afgesloten en Suit luistert al best goed naar zijn naam. Op mijn gang zitten meerdere ondernemers en vrijwel iedereen is dol op hem. Regelmatig wordt hij in de ochtend uitgebreid geknuffeld en met hem gespeeld. Ik ben daar erg blij mee, want daarna kan hij goed doorslapen. En kan ik dus gaan werken.

De naam Suit is trouwens voortgekomen vanuit de gedachte dat de naam van de hond bij mijn bedrijf moest passen. Suit is de Engelse benaming voor ‘pak’, iets waar ik natuurlijk weleens over schrijf. Bovendien is de naam kort en krachtig, wat handig is als je hem wilt roepen. En in het Nederlands klinkt het als ‘zoet’, wat lief betekent. 

Werken met een hond

In mijn kantoor heb ik dezelfde bench staan als thuis. Daarnaast heb ik een zacht mandje, veel speeltjes, een knuffel, kauwstaafjes en natuurlijk een water-en drinkbak voor hem klaar staan. Op dit moment staat er ook een kattenbak met kranten. Mocht hij in kantoor gaan plassen, dan kan ik hem snel op de bak zetten. Maar dat heb ik nog maar één keer hoeven doen. 

Kantoorhond: bevalt het en hoe werkt het?
Kantoorhond: bevalt het en hoe werkt het?
Kantoorhond: bevalt het en hoe werkt het?

Als ik binnen kom, dan ververs ik zijn waterbak en vul ik ook mijn eigen waterkan. Daarna ga ik aan het werk. Meestal speelt hij dan nog even in zijn eentje en gaat daarna in zijn bench slapen. Voor mijn deur op kantoor staat een traphekje, zodat ik tijdens het werk niet steeds hoef op te letten of hij wel in mijn kantoor blijft.

Ik had voor zijn komst flink vooruit gewerkt omdat ik dacht dat het in het begin lastig zou zijn om te werken met hem. Maar dat valt enorm mee. 

Werkschema

Omdat hij zo jong is, slaapt hij veel. Vooral op kantoor, ik denk omdat het zo rustig en stil is, besteedt hij zo’n 70% van de tijd aan slapen. Om te zorgen dat hij voldoende beweegt en getraind wordt, en ik ook kan werken, heb ik een schema opgesteld. Ik volg dit niet exact op de minuut, maar het is een belangrijke richtlijn gedurende de dag. 

Ik merk dat het regelmatig trainen een groot voordeel is, zeker op kantoor. Het maakt het werken en de omgang met mijn kantoorgenoten een stuk prettiger. Suit kan op commando zitten, liggen, apporteren, kusjes geven en blijven zitten wanneer ik een paar stappen weg loop. Ook is hij bijna zindelijk. Op dit moment train ik hem om los te lopen en dat doe ik voor de veiligheid vooral in het gebouw. Hij is natuurlijk jong en speels, waardoor alles hem afleidt.

Misschien ga ik na de zomer nog op puppycursus om hem te socialiseren met andere honden, maar qua training is het duidelijk niet nodig. Ik train hem pas sinds anderhalve week en in die tijd heeft hij dus alle bovenstaande commando’s geleerd. 

Raad ik het jou aan?

Ik heb de afgelopen tijd vaker de vraag gehad of ik het aanraad om een kantoorhond te nemen. Dat vind ik lastig om te zeggen. Maakt het mij gelukkig? Ja. Is het goed op kantoor? Ja. Is het soms vermoeiend? Ook ja. Onderschat het vooral niet. Een puppy kost veel energie, tijd en geld. Dat betekent dat je in het begin minder uren kunt besteden aan je werk, simpelweg omdat de puppy veel aandacht en training nodig heeft. Omdat ik in het weekend ook vaak in de ochtend werk, is het voor mij niet zo’n probleem. 

Daarnaast hangt het van je levensstijl af. Ik ben veel op kantoor en heb weinig externe afspraken. Mijn huurbaas was akkoord met mijn plan en met bijna 18 m2 is mijn kantoor groot genoeg voor Suit. Ik heb geen (mensen) kinderen, enkel twee katten. Maar die zitten gewoon thuis. En ik heb een partner die thuis ook voor Suit zorgt, zodat ik soms even ‘vrij’ ben. Want in de avond en tijdens weekenden is hij gewoon thuis. Dit zijn allemaal omstandigheden die het wat makkelijker maken om een (kantoor)hond te nemen.

Het is ook belangrijk om goed te kijken naar het ras en bijbehorende kenmerken van de hond. De Cavalier King Charles Spaniël is bijvoorbeeld een kleine hond met een rustig, vriendelijk en stabiel karakter. Ik zou, ondanks het nu veel energie kost, niet meer zonder Suit willen werken. Hij is tot nu toe één dag niet op kantoor geweest en ik miste hem direct. 

Binnenkort zal ik een artikel publiceren waarin ik vertel hoe je ervoor kunt zorgen dat je er met een hond netjes uit blijft zien. Heb je verder nog vragen, laat het mij vooral weten in een comment hieronder of op social media. 

Mocht je op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen van Suit, ik deel via Instagram Stories regelmatig updates van Suit. 

Groetjes,

Aileen

*Voor diegenen die het interessant vinden om te weten wat ik voor Suit heb gekocht, heb ik in het artikel (affiliate) links naar de producten verwerkt. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 reacties

  1. Hoe lief! Ik zou een hond op kantoor ook een top idee vinden. Helaas zitten er hier al 3 mensen met een hondenallergie dus dat schiet niet goed op. Thuis heb ik wel Pooh, een 4 jarige australian schepperd. Godzijdank kunnen mijn ouders vaak op hem passen als ik moet werken maar als ik dan eens een dagje thuis kan werken merk ik wel dat ik een veel effectievere dagbesteding heb. Van bewuste pauzes, tot even lekker doorwerken.
    Moest je bekend zijn met een huisdier/hond zou ik het iedereen echt aanraden!

  2. Superleuk! Wat een schatje is Suit. Ik heb wel een hond, maar die gaat niet mee naar kantoor. Dat is hier niet zo praktisch als bij jou, en daarnaast werkt mijn vriend toch vanuit huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge