Kleding van een vrachtwagenchauffeur is bepalend voor imago

Volgens de transport- en logistieksector heeft de vrachtwagenchauffeur een slecht imago. Men denkt bij het beroep vaak aan rokende mannen op klompen. Net zoals bij ieder beroep is de kleding mede bepalend voor het imago van de sector. Maar wat draagt een vrachtwagenchauffeur eigenlijk? Is een joggingpak het fijnste wanneer je urenlang zit? Of toch iets anders? Ik ben erin gedoken.

 

Kleding van een vrachtwagenchauffeur is bepalend voor imago
Photo by Handiwork NYC on Unsplash

Wat draagt een vrachtwagenchauffeur?

Wat een vrachtwagenchauffeur draagt hangt van veel factoren af.

 

Bedrijf

Als eerste heb je te maken met het bedrijf waar de chauffeur voor werkt. Het ene bedrijf verstrekt bedrijfskleding met een logo en het ander geeft een budget zodat je de kleding zelf kunt kopen. In sommige gevallen laat de werkgever de keuze qua werkkleding over aan de chauffeur en wordt dit niet vergoed. Dit kan alleen niet in alle gevallen. Wanneer het gaat om veiligheid, dan is de werkgever verplicht om maatregelen te nemen en eventuele beschermende kleding of accessoires aan te bieden.

 

Veiligheid

De veiligheid speelt een belangrijke rol bij vrachtwagenchauffeurs. Vaak beginnen ze vroeg in de ochtend met het inladen van materiaal. Wanneer het donker is, dan zijn ze verplicht om kleding te dragen zodat ze ook op dat soort momenten goed te zien zijn. In dit geval heb je te maken met de EN ISO 20471, de norm voor hoge zichtbaarheidskleding. Deze norm is verdeeld drie categorieën. Afhankelijk van hoeveel fluorescerende stof en reflecterende strepen nodig zijn, valt de kleding in klasse 1, 2 of 3. Bij klasse 1 zijn de eisen het laagste en voor klasse 3 het hoogste.

Daarnaast is het mogelijk dat er speciale schoenen gedragen moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stalen neuzen die de voeten moeten beschermen. En als laatste is het belangrijk om rekening te houden met het type goederen dat wordt vervoerd. Wanneer je te maken hebt met chemicaliën, dan zul je ook hiervoor speciale kleding moeten dragen.

 

Type mens en vrachtwagen

Wanneer de regels wat minder streng zijn, dan houdt de vrachtwagenchauffeur meer ruimte over voor zijn of haar persoonlijke voorkeur. Sommigen laten zich hierbij graag inspireren door het type vrachtwagen waar ze in rijden. Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs die rijden in nieuwe en gebruikte IVECO vrachtwagens. Er is veel kleding te koop met het logo van dit Italiaanse bedrijf erop. Denk aan jassen, T-shirts, hoodies, polo’s en caps. Zo past je kleding ook meteen bij het merk waar je in rijdt.

 

Kleding van een vrachtwagenchauffeur is bepalend voor imago

Het moge duidelijk zijn dat er genoeg keuze is wanneer het gaat om de werkkleding. Maar wat is nu verstandig om te dragen? Welke kleding en accessoires zijn zowel comfortabel als representatief? Hier volgen een aantal tips.

  • Vrachtwagenchauffeurs dragen vaak een zogenaamde trucker cap. Dit lijkt op een baseball pet. Het materiaal is hetgeen wat ze verschillend maakt. De baseball pet wordt meestal alleen gemaakt van katoen. De trucker cap bestaat aan de voorkant uit gestoffeerd schuim en voor de rest uit gaas. Op die manier werkt de cap verkoelend bij hogere temperaturen. Je kunt natuurlijk voor een standaard kleur zoals zwart gaan. Maar qua uitstraling is het mooier wanneer je een kleur kiest die past bij je kleding of je vrachtwagen.
  • Zoals ik al schreef kunnen vrachtwagenchauffeurs nog wel eens last hebben van warm weer. Daarom is het belangrijk om kleding te dragen dat ademt. Katoenen shirts, maar ook speciale vochtafdrijvende kleding is in dit soort gevallen heel fijn. Dit is niet alleen prettig voor de chauffeur, maar ook voor het aanzicht. Niemand wordt blij van een shirt dat vol zit met transpiratieplekken. Om nog maar te zwijgen over de bijbehorende geur.
  • Qua broeken is het belangrijk dat ze niet alleen lekker zitten, maar ook stevig zijn. Een goede spijkerbroek met eventueel reflecterende strepen is daarom een goede keuze. Deze kan tegen een stootje en zorgt ervoor dat de benen goed zichtbaar zijn wanneer de chauffeur in de nacht uitstapt. Een joggingbroek is daarom niet aan te raden. Wel lekker om in te slapen tijdens de pauzes, maar minder geschikt tijdens het werk.
  • Ten slotte is er nog een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien: de sokken. Naast goede schoenen is het belangrijk dat de chauffeur sokken draagt die niet afzakken. Want niets is zo vervelend als een sok die je telkens omhoog moet trekken.

Heb jij nog kledingtips voor vrachtwagenchauffeurs? Laat ze hieronder achter. Ik ben benieuwd!

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Truck1. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge