Kledingvoorschriften voor docenten?

Ongeveer anderhalve week geleden publiceerde ik een artikel over 3 dingen die ik niet snap van zakelijke mode. Een lezeres reageerde op het artikel onder een foto op mijn Instagram. Ze zei dat werkkleding in het onderwijs een lastig onderwerp is. Alles moet kunnen maar niet alles is gewenst, zei ze. Ook gaf ze aan dat een officiële dresscode duidelijkheid zal scheppen.

Dit zette mij aan het denken. Kledingvoorschriften voor docenten? Bestaan die dan helemaal niet?

Kledingvoorschriften voor docenten?
Foto: Pixabay

 

Even opzoeken…

Ik bleef met deze vraag in mijn hoofd zitten en besloot vriend Google om hulp te vragen. Al snel stuitte ik op talloze artikelen over kledingvoorschriften op scholen. Ja, die bestaan zeker. Maar het gaat dan eigenlijk altijd over de leerlingen. Maar hoe zit het met de docenten?

Na lang zoeken vond ik een interessant artikel van de Algemene Onderwijsbond waarin docenten vertelden over hun kledingstijl en de invloed die dat heeft op hun werk. Leuk om te lezen, maar ik bleef met een aantal vragen zitten. Spreken docenten elkaar onderling aan op kleding? Zijn kledingvoorschriften wenselijk? En wat voor effect heeft kleding eigenlijk op het werk van een docent?

 

Bellen met een expert

Al snel schoot de naam van mijn tante door mijn hoofd; Maja, de lerares pur sang. Ze geeft inmiddels al ruim 40 jaar les en heeft dit gedaan op verschillende soorten scholen. Inmiddels werkt ze op een praktijkschool voor jongeren die behoefte hebben aan individuele begeleiding. Het fijne van Maja is dat zij ook zo een type is die haar wereld en netwerk constant aan het verbreden is. Ze organiseert bijvoorbeeld ook bijeenkomsten met andere scholen en docenten. Ze is zich heel bewust van haar uiterlijk en ziet er met haar moderne en toch klassieke stijl altijd verzorgd uit. Zij leek mij de perfecte vraagbaak.

Oké, het was donderdagavond 5 voor 6. Aileen, dit is geen tijd om te bellen. Ze is vast aan het eten. Maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn fatsoen. Dat heb ik heel vaak. Het komt door mijn ambitie en focus. Ineens zit er iets in mijn hoofd en dan laat het mij niet meer los.

 

Leerlingen houden je scherp

Maja neemt met haar vrolijke stem direct de telefoon op en we kletsen over de ontwikkelingen in ons leven. Wanneer ik vraag naar kledingvoorschriften op scholen begint zij over de leerlingen en dat er inderdaad regels zijn over wat ze wel en niet mogen dragen. Dit bevestigt het beeld dat ik al had over dit onderwerp. Kledingvoorschriften voor docenten is niet echt een thema dat speelt op scholen.

Ik vraag haar of ze zelf wel eens te maken heeft gehad met kledingvoorschriften en dat is niet het geval. Iedere docent heeft zijn of haar eigen stijl en is volledig vrij wanneer het gaat om kledingkeuze. De meesten kleden zich vrij ingetogen en onopvallend, zo vertelt ze mij. Vooral veel lange vesten en sjaals.  Ze denkt dat deze stijl een beetje past bij de mensen die voor dit vak kiezen. Ze wordt dan ook altijd blij van docenten die een eigen stijl hebben. Dan vallen ze op en dat zorgt weer voor leven in de school.

Zoals ik al omschreef ziet Maja er zelf altijd netjes en verzorgd uit. Maar het zijn niet de leraren onderling maar juist de leerlingen die haar scherp houden. Ze werkt met pubers en alles wat zij aan haar uiterlijk verandert wordt meteen opgemerkt. Soms knipt ze zelf haar pony bij en dan krijgt ze dat meteen te horen. De leerlingen zien alles en zeggen ook alles. Draagt ze nieuwe laarzen? Daar wordt ze op school meteen aan herinnerd. Maja denkt zelf dan ook dat het lastig is om je als docent ongepast te blijven kleden. Je krijgt het toch meteen te horen en je wilt niet dat het constant gaat over jouw uiterlijk. Dat gaat afleiden.

 

Voorbeeldfunctie

Nu houdt Maja van een verzorgd uiterlijk maar ze ziet het ook als een onderdeel van haar werk. Ze is zich bewust van haar voorbeeldfunctie en neemt daarom haar uiterlijk ook serieus. Waarom zouden leerlingen zichzelf gaan verzorgen als een docent dit niet doet? Ja, daar heeft ze een goed punt. Zelf begeleidt ze leerlingen vanuit het praktijkonderwijs naar een werkplek. Het uiterlijk is op het werk belangrijk en daarom praat ze ook met de over leerlingen kleding. Is het bijna kerst? Dan vraagt ze de leerlingen of ze al weten wat ze op die dag gaan dragen.

Ook gebruikt ze zichzelf regelmatig als voorbeeld. Ze vertelt hoe ze soms kleding vermaakt en dat ze bijvoorbeeld de knoopjes vervangt. Op die manier past ze een blouse aan op haar eigen stijl. Zo creëert ze bewustzijn over kleding bij haar leerlingen. Maar niet alleen bij de jongeren vervult ze een voorbeeldfunctie. Zeker naar de ouders toe vindt ze het net zo belangrijk om er verzorgd uit te zien. Voor 10 minuten gesprekken kleedt ze zich altijd om en worden de nagels vers gelakt. Je bent toch het visitekaartje van de school, zo legt Maja mij uit.

 

Conclusie

Jeetje, Maja heeft mij in die 45 minuten aan de telefoon veel geleerd. Bij de afsluiting van ons gesprek vertelt ze dat een school eigenlijk een eigen maatschappij binnen de grote maatschappij vormt. Na ons gesprek kan ik mij dat goed inbeelden.

Ik kan op basis van dit gesprek concluderen dat kledingvoorschriften voor docenten over het algemeen geen extra toegevoegde waarde zullen zijn. Zeker op middelbare scholen zijn de leerlingen kritisch genoeg en zorgen met hun focus op het uiterlijk voor voldoende feedback richting de docenten. Natuurlijk bepaal je uiteindelijk zelf wat je daarmee doet, maar het houd je in ieder geval wel scherp.

Maja, dankjewel voor je openhartigheid. Ik, en hierbij ook de lezers van Prettybusiness hebben veel van je geleerd. 🙂

 

 

Groetjes,

Aileen

 

 

Bron: Algemene Onderwijsbond, Maja Kalkhoven

6 reacties

  1. Ik heb in België les gegeven. We hebben ooit een personeelsvergadering gehad waarin gestemd werd op vrouwelijke leerkrachten zonder nylons mochten lesgeven.
    Andere kledingregels die ik op school ben tegengekomen. Je moet minstens korte mouwen hebben, geen blote tenen, vast schoeisel, enz… Deze regels kwamen meestal van de directie.

    • Ja, ik heb zelf wel eens gehoord dat ze in België sowieso veel strenger zijn wat betreft kleding op scholen. Het schijnt dat scholen met uniformen bijvoorbeeld heel populair zijn omdat de ouders dat belangrijk vinden. Wellicht klinkt dit ook door bij de docenten? Dat ze zich ook netter moeten kleden?
      aileen onlangs geplaatst…Stage mediaredactiemedewerkerMy Profile

  2. Wat mooi, die voorbeeldfunctie die Maja noemt! Ik ben zelf ook docent (op het mbo, ik leidt secretaresses op). Die voorbeeldfunctie weegt bij mij ook echt heel zwaar. Ik wil graag dat mijn studenten op bijv hun stage ook professioneel gekleed gaan.
    Wij hebben geen kledingregels voor docenten, maar mijn manager zegt bijv wel eens dingen als: Jullie zagen er zo netjes uit op de ouderavond, zullen we dat gewoon blijven doen? Maar er wordt niet vaak openlijk over gesproken met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge