Klusjes die je nu kunt doen: schoenen en accessoires

Laatst publiceerde ik een artikel waarin ik tips gaf voor klusjes die je kunt doen rondom je kleding en uiterlijke verzorging. In dit artikel ga ik in op schoenen en accessoires, want ook op dit gebied zijn er genoeg dingen die je kunt doen.

Klusjes die je nu kunt doen: schoenen en accessoires

Foto: Pixabay

 

Schoenen

 • Sorteren – Als je toch thuis bent, neem dan eens de tijd om je schoenen te sorteren. Welke draag je nog wel graag en welke niet? Wanneer je ze niet meer draagt, kijk dan goed of ze er nog netjes uitzien.  Je kunt ze later in een kledingbak doen of naar de kringloopwinkel brengen.
 • Poetsen – Nu je schoenen uitgezocht zijn, is het tijd om te kijken naar de paren die je wel draagt. Zijn ze van glad leer gemaakt, behandel ze dan eens met schoensmeer of transparant leervet. Schoenen die van een ander materiaal zijn gemaakt, die kun je behandelen met een beschermende of verzorgende spray.
  • Tip: koop een pot met transparant leervet. Ik behandel hiermee al jaren zowel mijn leren schoenen, tassen als riemen. Je kunt het gebruiken voor alles dat gemaakt is van leer, ongeacht de kleur.
 • Veters – Kijk ook eens kritisch naar de veters van je schoenen. Zijn ze nog stevig en zien ze er nog goed uit? Wanneer dit niet het geval is, dan is het slim om ze uit je schoenen te halen en de lengte op te meten. Wanneer je de lengte weet, dan kun je eenvoudig online veters kopen.
  • Tip: je kunt door middel van je veters ook je schoenen meteen een andere uitstraling geven. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld gekleurde veters of zelfs varianten die van satijn zijn gemaakt. In dit artikel laat ik je zien hoe je één schoen met verschillende veters een totaal andere uitstraling kan geven
 • Hakken – Controleer de hakken van al je schoenen. Hoe zien die eruit? Als ze zijn gemaakt van leer en dit zit een beetje los om de hak, dan kun je het vastmaken met lijm. Wil je dat het gelijk goed wordt gedaan? Leg deze schoenen dan ook even apart en breng ze op een later moment naar de schoenmaker om de hakken te laten maken.
 • Zolen – Bij het controleren van schoenen wordt er vaak vooral gekeken naar de bovenkant en of het er nog goed uitziet. Maar vergeet ook zeker niet de zolen goed te bekijken. Zijn ze nog stevig? Mochten je zolen wat zijn versleten, dan kun je een bezoek aan de schoenmaker uitstellen door een paar goede inlegzolen te kopen. Ik draag al jaren steunzolen, die ik gewoon koop bij Van Haren, om ervoor te zorgen dat mijn schoenen nét wat lekkerder lopen.

 

Accessoires

 • Sorteren – Net zoals bij je schoenen is het ook slim om je accessoires uit te zoeken. Denk aan bijvoorbeeld riemen, horloges, sieraden en dassen. Leg ze uit op bijvoorbeeld de grond, je bed of een grote tafel. Kijk kritisch en beslis wat je wel en niet wilt houden. Wat je niet wilt houden, dat kun je in een zak doen voor de kledingbak of kringloopwinkel.
 • Poetsen – Een klusje dat men vaak vergeet is het poetsen van de sieraden. Oorbellen, kettingen, ringen maar ook horloges draag je vaak dagelijks. Tijd dus om deze even goed schoon te maken. Neem een poetslap, bij voorkeur eentje die speciaal voor sieraden is gemaakt, en wrijf hiermee over de sieraden. Mocht je sieraden hebben die enkel uit zilver bestaan, dan kun je ze ook schoonmaken met zilverpoets. En geloof mij: dit is een heel fijn klusje. Je ziet meteen dat ze er weer fris en glanzend uitzien!
 • Insmeren – Bijna iedereen heeft wel één of meerdere leren riemen in de kast liggen. Net zoals leren tassen of jassen kan ook dit leer uitdrogen. En nu je wellicht toch in je joggingbroek thuis zit, is dit een goed moment om ze even in te smeren met leervet.
 • (Werk)tas uitzoeken – Voor de hoarders onder ons: dit is hét moment om je tas even op zijn kop te zetten. Sommige dingen neem je misschien uit gewoonte mee terwijl je het nooit gebruikt. Haal dit dan meteen uit je tas. En ook nu geldt: heb je een leren tas, smeer deze dan in met een transparante leercrème .

Ik hoop dat ik je met deze tips wat inspiratie heb gegeven om aan de slag te gaan met klusjes die vaak lang blijven liggen. Veel plezier!

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel een affiliate link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge