Want to read in English? Click here.
Al vanaf het moment dat corona Nederland bereikte, moesten verpleegkundigen zich extra goed gaan beschermen tegen dit virus. Maar al die beschermende middelen zorgden ondertussen ook voor een hoop ongemak. Vooral de hitte, veroorzaakt door de plastic pakken die werden gedragen, bleek het werk zwaar te maken. De temperaturen kunnen namelijk oplopen tot zesendertig graden. En daarom greep men al snel naar koelvesten. Maar of dit ook echt werkte, dat wist men nog niet eens zo zeker.
Koelvest bewezen oplossing tegen hitte bij COVID-19-verpleegkundigen
Inmiddels heeft het Radboudumc in samenwerking met TNO onderzoek gedaan naar de werking van koelvesten. Hiervoor heeft men gebruik gemaakt van de koelvesten die eigenlijk bedoeld waren voor topsporters bij de Olympische Spelen in Tokyo. Deze moesten wel eerst aangepast worden, omdat sporters de vesten gebruiken om snel af te koelen. Terwijl de verpleegkundigen ze juist nodig hadden om langere tijd koel te blijven.
Toen de vesten eenmaal aangepast waren begon het onderzoek. Men volgde hiervoor zeventien verpleegkundigen, vijf mannen en twaalf vrouwen. Zij waren allen werkzaam in de COVID-19 zorg bij het Radboudumc. Iedereen werd twee dagen lang gevolgd, een dag met en een dag zonder koelvest. Deze werd gedragen over hun werkkleding heen, maar onder het beschermende pak.
Het koelvest had een temperatuur van eenentwintig graden en een gewicht van 1,2 kilo wanneer deze aan het begin van de dienst werd aangetrokken. Na een dienst van drie uur werd het vest vervangen door een nieuwe. De vesten werden op de afdelingen door middel van een mobiele koeler op temperatuur gebracht en na gebruik gedesinfecteerd met alcohol.
Dit bericht bekijken op Instagram
Koelvest heeft psychologisch effect
Hoewel de vesten de lichaamstemperatuur niet naar beneden haalden, had het toch een positief effect op de deelnemers. De hartslag ging naar beneden. Het oncomfortabele gevoel en de warmte ging van negentig procent zonder vest naar twintig tot dertig procent met vest. Ook zeiden bijna alle verpleegkundigen dat het werken met een vest vergelijkbaar was met hun werk zonder beschermende middelen. Door het succes van de koelvesten worden ze inmiddels standaard op de COVID-19 afdelingen van het Radboudumc gedragen.
Het is mooi om te zien hoe koelvesten die in eerste instantie bedoeld waren voor sporters de verpleegkundigen zo goed hebben geholpen. Ik ben benieuwd of het een standaard item wordt in de ziekenhuizen, of dat ze na de pandemie zullen verdwijnen. Wat denk jij?
Groetjes,
Aileen