Laarzen met hoge hakken zonder pijn: zo doe je dat!

Ruim een jaar geleden vertelde ik jullie in een artikel hoe je een dag lang op pumps kunt lopen zonder pijn. Nu de kerstdagen (inclusief bijbehorende kerstborrels op het werk) voor de deur staan zullen jullie vast overwegen om weer een paar mooie pumps uit de kast halen. Gewoon, om je outfit extra vrouwelijk te maken of als excuus om die mooie schoenen eindelijk weer aan te kunnen doen. Maar met de kou zal ook een groot deel van de vrouwen kiezen voor hooggehakte laarzen in plaats van pumps. En de ene hoge hak is de andere niet. Daarom besteed ik in dit artikel aandacht aan lopen op hooggehakte laarzen. Waar moet je op letten bij de aanschaf, wat is het verschil met pumps en ook vertel ik jullie wat ervoor zorgt dat ik het een werkdag lang kan lopen op laarzen met hoge hakken zonder pijn.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hooggehakte laarzen kopen

Bij de aanschaf van laarzen met hoge hakken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

 

  • Net zoals bij pumps is het van belang om een schoen te kopen met een leren binnenkant. Dit zorgt ervoor dat je schoenen naar jouw voet gaan staan en hierdoor krijg je minder snel last van vermoeide voeten.

 

  • Ook de hakhoogte en vorm van de hak is van groot belang, zo hebben jullie ook al kunnen lezen bij het artikel over pumps. Maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: koop geen smalle hakken als je onervaren bent en kies bij voorkeur voor een schoen met een plateauzool. Want ook op laarzen kun je gaan wiebelen wanneer de hak te hoog voor je is.  Een plateauzool verkort de werkelijke hoogte waar jij op staat. Zo kan een hak van 7 cm heel hoog lijken, terwijl je door de extra zool eigenlijk op 5,5 cm staat.

 

 • In tegenstelling tot pumps kun je bij laarzen de schoenen het beste een halve of zelfs een hele maat groter kopen. Pumps moeten goed aansluiten zodat je er niet uit schiet tijdens het lopen. Maar laarzen moeten je voeten juist iets meer ruimte geven om te kunnen bewegen. Op die manier kun jij je voeten tijdens het zitten de ruimte geven om ze even te strekken zonder dat ze als een corset vast zitten. Op het werk zie je vaak genoeg dat vrouwen de pumps onder het bureau even uit doen om de voeten te kunnen bewegen. Daar heb je met laarzen geen mogelijkheid voor en dus kun je ze beter ruim kopen. Maar er is nog een reden waarom je ze beter een maat groter kunt kopen, en die lees je hier onder…

 

Hooggehakte laarzen dragen

Maar nu is het natuurlijk de vraag hoe je het een dag kunt volhouden zonder al teveel pijn. Als fulltime hakkendraagster ben ik altijd op zoek naar dingen die ervoor zorgen dat ik het langer vol houd op mijn schoenen. Nu was ik vorig jaar december in Maastricht aan het winkelen toen mijn voeten in eens ondragelijk veel pijn gingen doen. Het waren comfortabele enkellaarsjes met een (voor mij) bescheiden hakhoogte van ongeveer 5 of 6 centimeter maar ik had ze gewoon stukgelopen. Ze boden onvoldoende ondersteuning en ik kwam hier aan het begin van een weekendje shoppen al achter. Ik had geen andere schoenen bij mij en je zult begrijpen dat ik dus op zoek moest  naar een ander paar schoenen. Nu was ik al lange tijd van mening dat ook ik een paar gympen nodig had en dus besloot ik dat dit het juiste moment was om deze te kopen.

In een schoenenwinkel kocht ik 2 paar gympen (als ik dan toch bezig ben….) en vertelde de verkoopster over mijn pijnlijke voeten en oude schoenen. Zij bood mij een paar steunzolen aan. Jawel, die dingen waar oudere mensen het vaak over hebben. Maar ik wist niet wat ik meemaakte! Ik kon in eens mijn oude laarzen weer aan zonder dat ik pijn had in mijn voeten. Wat was dit een opluchting! Vanaf dat moment ben ik een jaar lang gaan experimenteren met steunzolen en vandaag zal ik jullie vertellen welke zolen het beste zijn om te dragen in je laarzen.

 

Leren steunzolen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 Je kunt dit soort zooltjes kopen in diverse schoenenwinkels waar je kunt kiezen uit verschillende maten, materialen en prijzen. Qua materiaal kun je vaak kiezen uit stof of leer. De prijzen verschillen erg sterk en variëren van zo’n vijf tot twintig euro. Na het testen van verschillende zooltjes ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de leren steunzolen van de Van Haren het beste vind. Ze ondersteunen goed, zijn soepel genoeg om te dragen in verschillende schoenen, hebben een aantrekkelijke prijs en zijn ook nog eens heel goed verkrijgbaar. Je kunt ze zowel in de winkel kopen als online, en ze worden ook nog eens gratis thuisbezorgd. Hoe fijn is dat? Laat mij je voorstellen aan jouw nieuwe must-have…..

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wanneer je de zolen uit de verpakking haalt zien ze er zo uit. De bovenkant is van leder en dit is met een gouden opdruk duidelijk zichtbaar. Met stippels is aangegeven op welke punten je voeten worden ondersteund: dat is hoofdzakelijk aan de binnenkant en vlak voor de bal van je voet. Dit zorgt er ook voor dat je voeten niet enkel op je tenen leunen maar dat ook de rest goed wordt ondersteund.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De onderkant van de zool is hoofdzakelijk gemaakt van zacht, plastic materiaal. Dit zorgt voor de ondersteuning bij de punten die aan de bovenkant zijn aangegeven. Door de vorm weet je eigenlijk al meteen wat rechts en links is maar voor het gemak is dit door middel van een ‘R’ en ‘L’ ook bij de onderkant aangegeven.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het valt meteen op dat aan de onderkant van de zool een witte stip bij de hiel aanwezig is. In eerste instantie lijkt het van de zijkant alsof er kauwgom is platgedrukt maar dat is (gelukkig) niet het geval. Het materiaal noemen ze soft-gel en dit zorgt ervoor dat de druk op je hiel bij iedere stap gedempt wordt. En ze hebben er ook nog een sticker aan vast is gemaakt. Bij verwijdering van het papiertje kun je op deze manier de bovenkant van de zool aan de binnenkant van je schoen vastplakken. Ik laat deze plakker gewoon letter zitten zodat ik de zool bij verschillende schoenen kan gebruiken.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zo ziet de steunzool er van de zijkant uit. Het lijkt misschien een eenvoudig ding maar dit kan ervoor zorgen dat je het een paar uur langer volhoud op je hooggehakte laarzen.

De zooltjes heten ‘ comfortzool met leder voetbed’  en kosten €7,95 per paar. Je kunt ze kopen in de winkel en online via vanharen.nl. Ook handig: via de webshop worden de zooltjes binnen 48 uur gratis thuisbezorgd.

De voor-en nadelen

Na een jaar lopen op verschillende steunzolen heb ik de volgende voor-en nadelen ondervonden:

Voordelen:

 • Je kunt langer blijven lopen op laarzen met hoge hakken zonder pijn. Met zooltjes kan ik gemiddeld 2 tot 3 uur langer doorlopen dan wanneer ik geen zooltjes draag. Daarnaast loop ik de hele dag gewoon lekkerder. En dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik deze draag.
 • Bij dagelijks gebruik doe ik ongeveer 2 tot 3 maanden met één paar zolen en dat vind ik best een lange periode, zeker als je bedenkt hoe weinig ze kosten.
 • Naast laarzen met hoge hakken kun je de zolen ook in allemaal andere schoenen dragen. Je kunt ze namelijk gemakkelijk in een andere schoen plaatsen en dan vormt hij zich weer naar de stand van de voet in die schoen.

 

Nadelen:

  • Het enige echte nadeel vind ik dat de zolen relatief breed zijn en ze dus niet meteen in smalle schoenen passen. Wanneer je ze een paar weken hebt gedragen in een brede laars dan zijn ze iets soepeler en lukt het soms wel. Het is een kwestie van even testen.

 

 • Het lift je voeten iets naar boven en daarom zullen ze niet passen in schoenen die krap zitten. Persoonlijk heb ik hier weinig problemen mee ondervonden omdat leren schoenen snel uitlopen als je dit soort zolen gaat dragen. Het kan in het begin een klein beetje strak zitten maar je loopt je schoenen al snel uit.

 

Dus wil jij ook bij de kerstborrel blijven staan zonder dat je voeten beurs aan gaan voelen? Of gewoon eens wat vaker die hooggehakte laarzen aan doen? Dan raad ik je aan om absoluut een keer deze steunzooltjes te gaan dragen. Je zult snel het verschil merken en voor je het weet kun je niet meer zonder :-).

 

 

Groetjes,

Aileen

5 reacties

 1. Hai Aileen, bij footlogics.nl kun je ook steunzooltjes kopen speciaal voor pumps. Wel behoorlijk aan de prijs, maar je doet er jaaaren mee en ze zijn echt ontzettend goed.

 2. Hi Aileen,
  Ik heb ook de comfort zooltjes bij Van Haren gekocht. Wat een geweldig idee.
  Dank voor je tip!
  Groet,
  Madelène

 3. Wat fijn dat je met steunzolen geen pijn meer had! Het is altijd zo jammer als je je leuke schoenen niet meer kan dragen, omdat het pijn doet aan je voeten. Mijn vriend heeft ook met steunzolen weer plezier bij het lopen. Heb je ook eens orthopedische steunzolen geprobeerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge