Met het oog op inclusiviteit heeft de Britse Royal Navy een gedurfde stap gezet. Vanaf heden mogen de leden tijdens officiële gelegenheden hun uniform combineren met culturele kledingstukken. Dit resulteert in een interessante combinatie van kledingstukken. En daar is niet iedereen van gecharmeerd.

Leden Royal Navy mogen nu culturele kleding combineren met uniform
Het nieuws werd recent gedeeld op de het X- account van het Royal Navy Race Diversity Network. De belangenorganisatie is twee jaar geleden gestart met een onderzoek naar hoe medewerkers bij de Royal Navy hun culturele identiteit kunnen behouden. De dresscode stond al toe dat mensen met een Schotse, Ierse, Welshe, Cornish of Manx-achtergrond een kilt of tartanjurk (geruite jurk) mochten dragen. Nu mogen ook sari’s en andere culturele kledingstukken gecombineerd worden met het uniform. Dat is althans op X gedeeld; op de foto zie ik ook mensen die helemaal geen uniform of onderdeel daarvan dragen.
De nieuwe dresscode zorgt voor een hoop kritiek. Philip Mathias, een gepensioneerde commandant van een nucleaire onderzeeër, vindt dat de Royal Navy een verkeerde weg is ingeslagen. “De reden voor een uniform in een gedisciplineerde vechtdienst is om een gemeenschappelijke identiteit te bereiken, niet om de verschillen te accentueren… In plaats van een modeparade te houden, had dit team moeten helpen bij het werven van matrozen met verschillende culturele achtergronden,” aldus Mathias.
Wanneer een uniform niet meer uniform is
Ik ben een groot voorstander van diversiteit op de werkvloer, maar vind ook dat hier zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Wanneer het gaat om werkkleding, uniformen en dresscodes, moet er altijd een balans worden gevonden tussen persoonlijke expressie en een professionele uitstraling. Hiermee wil ik niet zeggen dat iemand in een cultureel kledingstuk er onprofessioneel uitziet. Het moet alleen wel passen binnen het bedrijf waarin het wordt gedragen. Zo is het op een school niet gek om een dresscode te hanteren zodat docenten zich netjes kleden. Maar vaak biedt dit ook ruimte om je eigen stijl te laten zien.
Wanneer het gaat om uniformen, is er doorgaans minder ruimte voor een persoonlijke stijl. Het woord zegt het al: het gaat om een uniforme uitstraling. Dat is het doel, of een van de doelen, van deze kleding. Ik ben het dan ook met Mathias eens. Door de nieuwe dresscode verliest het uniform zijn doel. Het is nu een soort bedrijfskleding geworden die naar persoonlijke smaak gedragen mag worden.
Hoewel ik er geen voorstander van ben, begrijp ik de keuze wel. Als je toestaat dat de kilt of tartanjurk wordt gedragen, kun je niet andere culturele kledingstukken uitsluiten. Dat is eigenlijk een vorm van discriminatie. En dat kan, zeker in deze moderne tijd, nog wel de nodige problemen veroorzaken. Het is dus al eerder misgegaan. Wie een uniform invoert, moet immers streng zijn. Iedereen draagt hetzelfde, punt. Wanneer er een komma komt, zullen er alleen maar meer uitzonderingen volgen en is het einde zoek.
Wat vind jij van de nieuwe dresscode?
Groetjes,
Aileen