Lessen na 1 jaar bloggen

Deze maand bestaat Prettybusiness.nl één jaar. Om precies te zijn stond de website op 31 augustus 2014 om 13.50 uur online. En jawel, ik schrijf inmiddels alweer een jaar lang drie keer per week een artikel. Ik kan haast niet geloven hoe snel de tijd is gegaan.

En net zoals in 2014 zal ik ook aan het einde van dit jaar de hoogtepunten van 2015 met jullie delen. Maar een blog bestaat natuurlijk uit veel meer dan alleen hoogtepunten. Eén van de belangrijkste aspecten is leren. En eigenlijk is dat altijd al een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven. Maar door Prettybusiness leer ik echt enorm veel, iedere dag weer. Over mensen, internet, techniek, mijzelf,  marketing, financiën, schrijven, fotograferen en ga zo maar door.

Het is bijna teveel om op te noemen. Toch ga ik jullie vandaag even kort mee te nemen in een aantal lessen die ik heb geleerd van een jaar bloggen.

Onderschatten van jezelf

Ik hoor vaak dat ik zelfverzekerd overkom en mijzelf goed kan verwoorden. Hierdoor denken mensen vaak meteen dat ik precies weet wat ik wil en hoe ik het wil. Maar ondertussen weten de mensen die dichtbij mij staan dat ik wel eens onzeker ben over mijzelf. En dat ik echt heel vaak niet weet wat ik wil. Sterker nog, tot een jaar geleden wist ik niet hoe ik moest omgaan met mijn 2 studies (Bestuurskunde en Mode). Ik wilde er iets mee doen, maar wist niet wat en hoe. Maar met Prettybusiness bleek ik deze 2 passies te combineren.

Prettybusiness bestaat nu een jaar en ik kan zeggen dat ik enorm trots ben op de website die ik heb opgebouwd. Maar ik ben nog steeds onder de indruk als mensen zeggen dat ze mij volgen of wanneer merken interesse tonen. En soms kunnen reacties van bezoekers mij letterlijk stil maken. Ik heb berichten ontvangen van dames die zeggen dat ik een inspiratiebron ben, dat ik ze laat zien dat ze trots op zichzelf mogen zijn en dat ze nu weten hoe ze zichzelf zakelijk kunnen kleden. Maar er zijn ook mannen die mij volgen omdat ze mijn voeten mooi vinden of op zoek zijn naar een goeie shampoo. Deze mensen staan allemaal op zichzelf en hebben allen hun eigen reden waarom ze Prettybusiness bezoeken. Maar het feit dat iemand de tijd neemt om mijn artikelen te lezen, het leuk vindt en ook nog eens een bericht stuurt….ja, dat maakt mij emotioneel.

Volgens mijn man onderschat ik constant mijzelf. Ik heb dan ook geleerd dat ik veel meer kan dan dat ik ooit had gedacht. Mijn invloed is soms ook groter dan ik had kunnen dromen en dat is fijn.

 

Ik kreeg veel reacties op mijn voeten toen ik bovenstaande (linker) foto had  geplaatst op Instagram. Er zijn zelfs voeten liefhebbers naar mijn website gegaan om meer foto’s van mijn voeten op te zoeken. De rechter foto heeft een andere voeten liefhebber vervolgens (in overleg met mij) geplaatst op zijn Instagram pagina. Anderen vinden het misschien raar maar ik vind het wel leuk dat mensen ze zo mooi vinden.

 

Mensen en de visie op bloggen

Al sinds de start Prettybusiness merk ik dat mensen extreem verschillend denken over bloggen. En dat komt meestal omdat velen niet weten wat het precies inhoudt. Dat snap ik ook heel goed. Bloggen is natuurlijk een relatief nieuw fenomeen en de bloggers zijn weinig in het nieuws. Hierdoor vullen mensen vaak zelf in wat bloggen betekend. De reacties zeggen dan ook vaak meer over het persoon dan over bloggen. Daar kom ik vaak snel achter wanneer ik doorvraag. En de meeste opmerkingen snap ik heel goed. Een paar voorbeelden:

” Heb je een blog? Waar haal je de tijd vandaan om dit te doen?” – Dit hoor ik heel erg veel. De mensen die deze vraag stellen hebben vaak een druk (sociaal) leven. Ze kunnen het zich niet voorstellen om zaken op te geven voor een blog. En toch is mijn antwoord simpel: keuzes maken. Net zoals iedereen doet. Alleen zijn mijn prioriteiten iets anders dan bij anderen.

”Ik zag laatst iemand op tv die met zijn/haar blog een hoop geld verdient. Daar kun je dus lekker rijk mee worden” – Dit is altijd grappig. Ik vergelijk dit soort opmerkingen met het winnen van de loterij. Alles kan, alleen de kans is heel klein dat jij diegene bent die het overkomt. Maar ja, de mensen die dit zeggen dromen vaak graag over wonderen en succes. En daarom vind ik deze opmerking niet alleen naïef, maar ook een beetje schattig.

” Jij krijgt vast allemaal gratis spullen” – Deze reactie krijg ik vaak van vrouwen die zich een klein beetje hebben verdiept in bloggen. Ze lezen iets over het leven van een blogger en onthouden de meest opvallende onderdelen hiervan. Ook niet zo vreemd, dat doet namelijk (bijna) iedereen wanneer hij of zij iets leest. Deze vrouwen worden vaak opgewonden van de gedachte dat ze gratis mooie spullen zouden kunnen krijgen. En ja, het ontvangen van gratis spullen is een onderdeel van bloggen. Maar je ontvangt echt niet zomaar van alles. Trust me.

 

Noodzaak van blog-steun

Iedereen heeft mensen om zich heen nodig die je steunen in het leven. Maar door  Prettybusiness merk ik dat blog-steun (zelf bedacht woord) echt wat anders is. Er zijn genoeg mensen om mij heen die zeggen dat ze er voor mij zijn maar wanneer het aankomt op een blog dan werkt het blijkbaar anders.

Prettybusiness is inmiddels een belangrijk deel van mijn leven geworden en ik steek hier heel veel tijd in. En dat is niet altijd even makkelijk omdat ik daarnaast ook fulltime voor een baas werk. Ik ben vaak moe, ga niet naar festivals en ben ook niet bij alle familie uitjes en verjaardagen aanwezig. Ik wil mijn blog nog beter maken, laten groeien en dat kost nu eenmaal tijd en energie. En een handje vol mensen snapt dat volledig. Zij steunen mij op verschillende manieren en daar ben ik ze erg dankbaar voor. Mijn blog posts worden geliked, gedeeld, op gereageerd, ik krijg tijdschriften met artikelen over bloggers, ze vragen oprecht hoe het gaat en vertellen anderen over Prettybusiness.

 

Ik kreeg echt een brok in mijn keel toen mijn broer laatst bovenstaande (linker) tekst plaatste op Facebook. Hij komt er bijna nooit en laat zichzelf amper zien op internet. Maar ondertussen is hij een super goede programmeur. En tevens mijn grote technische en psychologische steun rondom Prettybusiness, en ook daar buiten.  De rechter foto heb ik recent geplaatst om mijn waardering te uiten richting iedereen die de Prettybusiness Facebook pagina heeft geliked. Ik voel mijzelf een rijk mens met zoveel volgers.

 

Maar niet iedereen snapt dat, en er zijn zelfs mensen die hier niets van willen weten. En dan heb ik het over mensen die dichtbij stonden of nog steeds staan. Dat vind ik moeilijk. Ik heb het gevoel dat ik deze mensen opnieuw leer kennen. En ook omdat ik de steun van mensen in mijn directe omgeving nodig heb. Dat vrienden en familie geloven in wat ik doe met Prettybusiness is voor mij heel belangrijk. Naast mijn lezers vormen zij mijn steun en toeverlaat.

 

Want jij, de lezer van Prettybusiness. Jij weet mij het allerbeste te motiveren. Misschien reageer je wel eens en misschien ben je een stille lezer. Dat vind ik allebei prima. Weet dat ik je dankbaar ben voor het feit dat je naar mijn website bent gekomen en dit artikel hebt gelezen. En mocht je ooit een vraag of een opmerking hebben, dan is die altijd welkom.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Je mag echt trots zijn op je mooie blog. Ik begon je te volgen omdat het jóuw blog is, maar inmiddels volg ik je omdat ik altijd weer benieuwd ben naar je artikelen! Ze zijn zo leuk! Ga vooral zo door!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge