Liever €4500 meer verdienen of een casual dresscode?

Want to read in English? Click here.

Recent stuitte ik op een bijzonder artikel. Uitzendbureau Randstad US heeft onderzoek gedaan naar de dresscode op het werk. Hierin werd onder meer gekeken naar hoeveel mensen liever 5000 dollar meer zouden verdienen in plaats van het hebben van een casual dresscode…

Liever €4500 meer verdienen of een casual dresscode?

Liever €4500 meer verdienen of een casual dresscode?

In de periode van 24 juni tot en met 1 juli 2019 werden 1204 mensen bevraagd. Het gaat om medewerkers vanaf 18 jaar, zowel mannen als vrouwen, afkomstig uit diverse Amerikaanse staten.

De meeste respondenten (33%) gaven aan dat ze een casual dresscode op het werk hadden, gevolgd door business casual (26%). Bij 20% van de medewerkers was er helemaal geen sprake van een dresscode. En dus heeft 21% te maken met een formele dresscode.

Randstad wilde onderzoeken hoeveel invloed een casual dresscode heeft bij het kiezen van een functie. Uit dit onderzoek bleek dat 33% van de respondenten liever een casual dresscode heeft dan 5000 dollar meer te verdienen. Het lastige is dat er in het persbericht niet staat vermeld of het gaat om 5000 dollar per jaar of per maand. Gezien de hoogte van het bedrag ben ik ervan uitgegaan dat het om een jaarsalaris gaat.

 

En in Nederland?

Deze cijfers maakten mij nieuwsgierig. Hoe zou het zitten in Nederland? Ik besloot een poll te plaatsen op Twitter, Facebook en in mijn Instagram Stories. Ik rekende het bedrag van 5000 dollar om naar euro’s, wat neerkwam op 4500 euro. Ik vroeg wat mensen zouden kiezen: 4500 euro per jaar meer verdienen of een casual dresscode.

Helaas kun je deze polls voor slechts een paar dagen plaatsen, via Instagram Stories worden ze zelfs na 24 uur al verwijderd. Dat is best jammer, want anders had ik wat meer stemmen kunnen verzamelen.

In totaal hebben 142 mensen gestemd. Van de stemmers had 83% liever meer salaris en koos slechts 17% voor een casual dresscode. Tussen de stemmers van Twitter, Facebook en Instagram waren er geen duidelijke verschillen. Het percentage qua stemmen voor het geld of de dresscode lag overal ongeveer gelijk.

 

Amerika VS Nederland

De uitslag van mijn kleinschalige onderzoek is dus anders dan die van Randstad US. Bij mij heeft 17% liever een casual dresscode en bij Randstad is dit 33%.

Afgezien van de verschillen qua grootte, bij Randstad werden 1204 mensen bevraagd en ik had 142 stemmers, is er nog een groot verschil. Ik heb de vraag gesteld aan mijn lezers. Deze zijn sowieso geïnteresseerd in werkkleding en zakelijke dresscodes. Dat is immers het thema waar ik over schrijf. De enige overeenkomst die ik zie tussen de doelgroep is de leeftijd. Mijn lezers beperken zich qua leeftijd ook niet tot één groep. Mensen van alle leeftijden lezen mijn blog.

 

Kosten van formele dresscode

Naast het plaatsen van de poll op social media besprak ik de vraag ook in mijn directe omgeving. Wat zou voor mensen de reden zijn om het één of juist het andere te kiezen? Na een aantal gesprekken kreeg ik het idee dat mensen die kozen voor een casual dresscode dit vooral deden omdat deze al werd gehanteerd op het werk. Ook al zouden ze meer geld verdienen, de casual dresscode bleek meer waard te zijn. 

Toen ik de vraag aan mijn man stelde, koos hij voor de casual dresscode. Deze wordt nu ook gehanteerd bij zijn huidige baan bij een ijzerwaren groothandel. Hij rekende uit dat je met 4500 euro per jaar zo’n 375 euro per maand meer zou verdienen. Zijn motivatie was dat je een groot deel van dit geld dan kwijt zou zijn voor formele kleding zoals een pak. Toen ik aangaf dat hij vast wel iets zou overhouden, bleek dit alsnog niet een goede reden om te kiezen voor meer geld.

Anderzijds koos mijn vriendin, die werkt als immigratiejuriste, voor meer geld. Haar werkgever verwacht niet dat zij dagelijks in een pak op kantoor verschijnt, maar de stijl is wel formeel. Zo zijn spijkerbroeken bijvoorbeeld niet toegestaan. Ondanks dat zij in haar vrije tijd ook graag casual kleding draagt, is zij al gewend om te werken in een omgeving met een formele dresscode. Zij ervaart het niet als een belemmering en koos daarom voor een hoger jaarsalaris.

 

Wat zou ik doen?

Wanneer ik voor een werkgever zou werken, dan zou ik ook kiezen voor meer geld. Ik moest dan ook erg lachen toen één van mijn lezers onder de poll schreef  ”heb heel weinig met casual, meestal ben ik voor Nederlandse begrippen overdressed and I love it”. Zo voelt het voor mij ook. Ik ben vaak overdressed en dat vind ik alleen maar fijn. In mijn kantoorgebouw werken zo’n 80 tot 90 bedrijven en ik ben daar iedere dag formeel gekleed terwijl het merendeel casual kleding draagt. Helemaal prima.

Wat zou jij kiezen? Een casual dresscode of 4500 euro meer salaris?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge