Deze week is er ophef ontstaan rondom een bericht dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft geplaatst op Twitter. In de tweet werd verwezen naar een artikel van het Arboportaal. In het artikel kon men vervolgens etiquette en adviezen lezen rondom kleding op het werk. Mensen waren geschokt omdat men vond dat dit niet de taak is van de overheid. Tijd om hierin te duiken. Mag een ministerie jou adviseren over je werkkleding?
Roklengte en conditie van de benen
De commotie ging over onderstaande tweet.
De dagen worden warmer en de zomer staat weer voor de deur. Heel lekker als je vrij bent, maar hoe ga je hiermee om tijdens werktijd?
Lees het magazine ‘Werken in extreme temperaturen’ van @Arboportaal: https://t.co/caaLVzYCBZ pic.twitter.com/LdAGwi4Hri
— Ministerie SZW (@MinisterieSZW) 24 juni 2019
De meeste kritiek kwam niet zozeer op het artikel waar naar werd verwezen, maar vooral op de afbeelding die bij het bericht was geplaatst. Op de afbeelding staat dat volgens de etiquette panty’s niet verplicht zijn en de roklengte afhangt van de conditie van de benen. Vooral laatstgenoemde schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Naast de opmerking dat de overheid hier niet over gaat, stelde men veelal de vraag wat de conditie van de benen precies inhoudt.
Wanneer ik doorklik naar het artikel zie ik een infographic dat vol staat met etiquette rondom kleding op het werk, gecombineerd met cijfers van een onderzoek. Zo zou 7% slippers op het werk dragen, vindt 71% van de mensen een decolleté not done op de werkvloer en draagt 14% van de vrouwen tijdens warme dagen een rok met blote benen. Helaas staat er weinig in over de bronnen van deze cijfers. Men spreekt alleen over deskresearch en een straatinterview onder 2.500 mensen.
Ook wordt er advies gegeven over wat je het beste kunt dragen tijdens koude dagen en als laatste wordt benadrukt dat veiligheid het belangrijkste is bij de keuze op het gebied van werkkleding.
Functie van de overheid
Ook ik ben verbaasd over deze actie van het ministerie. Ik spreek hier over met Ilse Verweij, die als interim HR adviseur en commissielid van de NVP Sollicitatiecode regelmatig gebruik maakt van het Arboportaal.
”Ik stond hier wel even van te kijken toen ik maandag de tweet las. Het Arboportaal heeft als doel om alle regels rondom veiligheid en gezondheid op het werk te communiceren. Zowel werkgevers als werknemers kunnen hier achterhalen wat hun rechten en plichten zijn. Maar nu gaat het ineens over het uiterlijk en etiquette. Hoe ver kun je als overheid gaan? Gaan ze zometeen zeggen dat je als vrouw je teennagels moet lakken wanneer je een peeptoe op het werk draagt? Dit is niet zo een onhandige actie.”
Ik ben het met haar eens: als overheid mag je adviseren over veiligheid en gezondheid, niet over het uiterlijk. Aan de andere kant is het goed bedoeld en vind ik de reactie van mensen misschien nog wel een beetje overdreven. We lezen immers vaak genoeg over etiquette- en kledingadviezen. Waarom is het zo erg dat de overheid dit communiceert?
Een beetje onhandig
Etiquette expert Anne-Marie van Leggelo vind de boodschap niet zozeer een probleem, maar vooral de wijze waarop dit gecommuniceerd is.
”Wanneer je als overheid een tweet plaatst met daarbij een plaatje met een paar korte zinnen over etiquette, dan sla je de plank mis. Mensen lezen alleen het plaatje en zonder context is de boodschap een beetje kort door de bocht. Wat een gepaste roklengte is, dat hangt van enorm veel factoren af. Je functie en het cultuur van het bedrijf bijvoorbeeld.
Verder vind ik het artikel qua inhoud prima. Waarom zou je als overheid geen etiquette mogen communiceren? De overheid houdt zich bezig met mensen en de samenleving als geheel. Wanneer bepaalde thema’s in de samenleving spelen, dan mag de overheid hier best iets over zeggen of advies geven. En aangezien iedere zomer kleding op het werk weer een discussiepunt is, vind ik het legitiem om zo’n artikel te publiceren. En vergeet niet: het is een advies en geen wet”, aldus van Leggelo.
Excuses
Een dag na de bewuste tweet kwam het ministerie terug op het bericht. Via Twitter werd er een indirect excuus aangeboden.
Bedankt voor al jullie terechte kritieken op dit bericht. Wij gaan ons weer richten op gezond en veilig werken. #etiquette #zonnesteek
— Ministerie SZW (@MinisterieSZW) 25 juni 2019
Hoewel ook dit bericht goed bedoeld was, maakt de #zonnesteek als afsluiting toch een wat vreemde indruk. Alsof ze zichzelf niet serieus nemen, terwijl men het artikel wel heeft laten staan. Een beetje een dubbele boodschap dus.
Fout of niet?
Is het echt fout als de overheid advies geeft over kleding op het werk? Ik denk het niet. In mijn ogen hebben ze de impact van het thema vooral onderschat. Ik schrijf al jaren over het uiterlijk op het werk en weet dat je, zeker wanneer het gaat om etiquette, snel mensen voor het hoofd stoot. Er zullen altijd berichten worden geplaatst van geïrriteerde mensen die vinden ‘dat ze lekker zelf moeten weten wat ze aantrekken’.
Het zit in de aard van het onderwerp: de koppeling tussen werk en het uiterlijk zorgt voor wrijving. Bovendien sta je als overheid ook nog eens 1-0 achter. Je spreekt vanuit een orgaan dat zich hier niet dagelijks mee bezig houdt en dus wordt je advies minder snel aangenomen. Daarnaast is het voor mensen ook makkelijk om af te geven op ‘de overheid‘. Hoe goed je het ook bedoelt.
Even lachen…
Om het bericht nog met een glimlach af te sluiten deel ik graag onderstaande video. Hierin gaat Claudia de Breij tijdens haar oudejaarsconference van 2016 in op het nationale Hitteplan. Leuk detail: ze heeft uiteindelijk de ambtenaar die dit heeft geschreven 10 maanden later ontmoet.
Want, lieve mensen, laten we het ook niet te serieus nemen. Deze actie was, net zoals het nationale hitteplan, goed bedoeld. Het heeft alleen wat onhandig uitgepakt. Mijn advies: volgende keer even iets langer nadenken en iets meer context erbij vermelden. En mochten de ambtenaren twijfelen, dan mogen ze mij altijd even bellen.
Groetjes,
Aileen