Mag je werkgever een beha verplichten?

Ik denk dat veel vrouwen er niet eens bij stil staan wanneer ze zichzelf omkleden om naar het werk te gaan. Het is iedere dag een keuze, en toch zo vanzelfsprekend dat je het draagt. Ik heb het over de beha. Maar ben je werkelijk vrij om te kiezen of je het wel of niet draagt? Of is het zo normaal geworden dat men er van uitgaat dat je het draagt? Mag je werkgever een beha verplichten?

Mag je werkgever een BH verplichten?Foto: pixabay

Een privé aangelegenheid?

Het is geen onderwerp waar ik het dagelijks over heb, maar ik heb wel eens gesprekken gevoerd over ondergoed op het werk. Op dit soort momenten trekken mensen al snel de wenkbrauwen omhoog. Wat je onder je kleding draagt, dat is je eigen keuze. Het is een privé aangelegenheid en daar hoeft niemand iets van te weten of te vinden. Dit is over het algemeen de stelling. En ik begrijp dat heel goed. Als jij jezelf netjes aankleedt, dan hoeft niemand het te zien en dus gaat het ook niemand wat aan. Of toch wel?

Het is een lastig onderwerp. Het gaat niemand wat aan, maar wel als het zichtbaar wordt. Wat je waarschijnlijk niet wil, maar het gebeurt wel eens. Even een keer bukken of iets uit een hoge kast pakken en de kans op zichtbaar ondergoed is meteen een stuk groter. Is het ongemakkelijk? Waarschijnlijk wel. Maar is het een regelrechte ramp? Nee, dat zou ik het niet noemen. Maar de vraag is wel wat er gebeurt als zichtbaar wordt dat jij geen ondergoed draagt. Of alleen geen beha…

De grenzen van de werkgever

Een rechtbank in Keulen oordeelde dat een werkgever best mag bepalen dat er ondergoed gedragen moet worden. Er mag zelfs bepaald worden dat het wit of vleeskleurig moet zijn. Deze uitspraak volgde na een klacht van medewerkers van een Duits beveiligingsbedrijf die vonden dat hun werkgever te strenge kledingvoorschriften had opgesteld.

Ik vind het een bijzondere uitspraak en ik heb ook het gevoel dat dit een beetje op het randje ligt. De rechter zei bijvoorbeeld dat de keuze voor het dragen van nagellak persoonlijk is. Dit mag dus niet worden verplicht. Maar het is wel heel duidelijk zichtbaar en dat is het wel of niet dragen van een beha een stuk minder. Natuurlijk verschilt het per vrouw en buste, maar ik vind het nogal wat om het dan ook te verplichten. Ik bedoel, er zijn talloze soorten borsten maar ook beha’s. Het verplichten van een beha zorgt niet per direct voor een representatieve uitstraling. Er zijn genoeg modellen op de markt die je borsten heel slecht ondersteunen. Maar die keuze is toch zeer persoonlijk? Zeker als jouw kleding voldoende bedekt is?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Vind jij dat een werkgever een beha mag verplichten of niet?

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. NEE – het is inmiddels best bekend dat een BH ongezond is voor je borsten en zeker de slecht zittende en beknellende modellen die je nu eenmaal hebt.

  2. Verplichten klinkt meteen zo zwaar, als vrouw weet je heel goed of het op de werkvloer representatief is als je geen bh draagt. Met een kleinere cup kan je er mee weg komen, maar voor de grotere borsten vind ik het zelf niet heel representatief om er geen te dragen, zeker als er veel contact met klanten plaatsvindt.

  3. Het lijkt mij dat hierbij gezond verstand een uitkomst zou moeten bieden. Ik denk dat een vrouw prima in staat is te bepalen of in haar geval het mogelijk is om al dan niet een BH te dragen. Indien de representativiteit in het gedrang is, dan mag de werkgever voor wat mij betreft best richtlijnen daarvoor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge